Fans

De grootste fan van: BTS

Moïsha heeft BTS in Berlijn gezien, zichzelf Koreaans geleerd en is al drie keer naar Korea afgereisd!

BTS, hét fenomeen uit Zuid-Korea die met hun ‘Love Yourself’ repertoire de wereld veroveren. In oktober komen ze ook naar Nederland. Een mooie kans voor vele fans om hun idolen live te mogen zien. Zo ook voor Moïsha, die al een hele tijd fan is van deze K-Pop groep.

Hoe heb je de band en hun muziek leren kennen?

In 2008/2009 liet mijn zus mij voor het eerst een Koreaanse popgroep horen. Deze groep was Big Bang. Ik was meteen verkocht en besloot om mij meer te gaan verdiepen in de Koreaanse muziek, ofwel K-Pop. Nu, 10 jaar later ben ik nog steeds grote fan van dit soort muziek. BTS kwam pas een paar jaar later, zij begonnen in 2013. Op Twitter zag ik dat er gepraat werd over een nieuwe groep. Ik was erg benieuwd en heb toen meteen wat van hun muziek beluisterd en video’s bekeken. De muziek vond ik meteen superleuk en erg apart. Toen de eerste echte muziekvideo uitkwam begon mijn leven als fan van BTS. Inmiddels heb ik alle albums en mijn kamer hangt vol met posters. Mijn favoriet is Kim Nam-joon of RM, hij is de leider van de groep. Hij spreekt goed Engels, is erg slim en is lekker nuchter en dat vind ik aantrekkelijk.

Wat spreekt je dan zo aan?

De laatste paar jaren focust BTS zich op het thema mentale gezondheid en zelfwaardering. De thema’s die BTS behandelt spreken mij ook erg aan en vind ik erg belangrijk. Ze maken niet enkel muziek over leuke en gezellige dingen, maar ook over wat serieuzere en droevige dingen die voor velen erg belangrijk zijn. Ze hebben hierbij ook een Unicef project opgezet. De campagne heet ENDviolence, je kunt hiervoor doneren om de wereld veiliger te maken voor kinderen en jongeren. Op Twitter zie ik vaak negatieve dingen en problemen van mensen voorbij komen. Ik vind het zo mooi dat BTS ervoor zorgt dat het taboe rondom mentale gezondheid, dankzij het gebruik van muziek en tekst op deze manier doorbroken wordt. Deze dingen zijn voor mij ook erg belangrijk omdat ik ook problemen heb met mijn gezondheid.

Je hebt zelf ook problemen met je gezondheid, zou je hier wat meer over kwijt willen?

In 2013 kreeg ik voor het eerst een paniekaanval. Het gaat sindsdien niet zo goed met mij. Ik ben vaak erg vermoeid, duizelig en heb hoofdpijn. Het was een heftige en angstige periode waarin ik mij erg bang voelde. Uiteindelijk moest ik een MRI scan ondergaan om te onderzoeken waar de klachten vandaan kwamen. Tijdens de scan mocht ik gelukkig naar BTS luisteren en dat stelde me een beetje gerust. Uit de tests kwam dat ik hypochondrie (ziektevrees) en een paniekstoornis heb. Ik voel me vaak slecht en vermoeid, maar dankzij therapie, fysiotherapie en rustgevende medicatie gaat het steeds wat beter en verminderen de klachten. Wanneer ik een slechtere dag heb, kijk ik video’s, luister ik muziek of praat ik met mensen die ik heb leren kennen via de muziek van BTS. Dit geeft mij de motivatie om niet op te geven.

 

Heb je BTS al weleens live gezien?

In juli 2014 wilde ik met mijn ouders en zus een tripje naar Parijs maken. Ik zag toen dat BTS in Berlijn zou komen optreden en stelde dus voor dit te combineren met een trip naar deze stad. Het was in een kleine zaal van maar 1600 mensen. Ik vind het heel bizar dat het nu uitgegroeid is tot zoiets groots!  Verder ga ik niet zo vaak naar concerten, omdat de meeste artiesten die ik leuk vind niet optreden in Nederland, helaas.

Heb je ze toen ook ontmoet?

Ik heb vrienden vanuit Korea waarvan ik weleens hoor dat ze BTS kennen van vroeger of dat ze connecties hebben met hen. Helaas hebben zij ook geen contact met hen dus ik heb ze nog nooit echt persoonlijk ontmoet.

Is het je gelukt om tickets te scoren voor het concert in Nederland?

JAA! Dit was zo spannend en stressvol, maar uiteindelijk is het gelukt! In oktober ga ik naar het concert in de Ziggo Dome samen met mijn zus. Ik heb hier echt onwijs veel zin in. We hebben staanplaatsen dus ik hoop dat we een beetje vooraan kunnen staan en dat we kunnen lekker mee dansen!

Ben je al weleens in Korea geweest?

Ja, ik ben daar nu drie keer geweest en voor volgend jaar staat het weer op de planning. Korea is erg modern en cultureel. Je kunt er echt van alles doen! Ik houd van grote steden en in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, is zoveel te zien en te beleven. De eerste keer ging ik met mijn ouders, nu ga ik met mijn zus en vrienden naar Korea om daar rond te trekken.

Wat interesseert je zo in de cultuur?

In Korea is de cultuur heel anders vergeleken met Nederland. Ze zijn hier erg beleefd tegen elkaar. Ik vind Zuid-Korea een mooi land; het is er erg schoon en het eten is lekker 😉 Ook het verschil in het schoolsysteem vind ik er interessant. Ze hebben daar schooluniformen wat ik ook erg tof vind. In Korea moeten studenten erg hard leren (zo’n 16 uur per dag). Ze besteden er dus heel veel tijd aan. Ik respecteer die toewijding van hen dan ook heel erg.

Wat is je favoriete nummer van BTS?

Dat is Tomorrow. Dit lied gaat over niet opgeven, door blijven gaan en je droom blijven volgen. Het liedje heeft een beetje een duistere vibe, wat mij sowieso erg aanspreekt. Het gaat bij mij echt om de combinatie van muziek met tekst.

방탄소년단 (BTS) - TOMORROW [MV]

Versta je dit dan?

Ja zeker wel! Ik heb mijzelf de taal aangeleerd om de muziek beter te kunnen begrijpen en omdat ik geïnteresseerd ben in de cultuur. Het Koreaanse alfabet vond ik vrij makkelijk. Ik heb dit in 3 dagen geleerd. De taal leer ik van tv-shows kijken, liedjes luisteren en vrienden die mij wat dingen leren. Ik spreek het niet vloeiend, maar kan het goed volgen.

Wat staat er nog op je ‘BTS Bucketlist’?

Het lijkt mij heel erg gaaf om een keer een concert in Korea mee te maken. Ook zou ik hen heel graag een keer willen ontmoeten en met ze praten.

Stel, BTS zou dit lezen, wat zou je tegen hen willen zeggen?

Jullie zijn, ondanks dat we jullie niet persoonlijk kennen, heel erg belangrijk voor heel veel mensen. Jullie vormen een houvast in het leven van heel veel mensen en jullie steunen ons op de moeilijke momenten met jullie shows en  muziek. Ook vind ik het gaaf om te zien dat jullie, ondanks alle roem en media aandacht, toch heel normaal blijven.

 

Fans gezocht!
Ken of ben jij ook een ‘grootste fan van’? Stuur dan jouw verhaal naar [email protected] en wie weet nemen wij binnenkort contact met jou op!