Fans

Interview

De grootste fan van: Marco Borsato

Martijn is megafan van Marco. Het is de waarheid.

Marco Borsato in De Kuip

Hoeveel concerten Martijn heeft bezocht weet hij niet, maar dat het er veel zijn is een feit! Dat moet ook wel, als je al meer dan 30 jaar een trouwe fan bent. Marco Borsato is erg betrokken bij zijn fans en organiseert momenten die voor een fan onvergetelijk zijn. Martijn vertelt er graag over.

Hoe is het voor jou begonnen?

Bij mij is het begonnen bij de Soundmixshow. Ik zag hem daar optreden en dat viel mij meteen op. Ik hoorde een erg mooie stem en ben hem daarom gaan volgen. De Italiaanse cd’s die hij eerst uitbracht volgde ik niet zo intensief, maar toen Dromen Zijn Bedrog uitkwam ben ik hem echt goed gaan volgen.

Ging je dan ook gelijk naar alle concerten?

In het begin kocht ik alleen alle singles en albums en luisterde ik heel graag naar zijn muziek. Mijn eerste concert was pas in 1997, maar inmiddels heb ik al ontzettend veel concerten bezocht.

Hoeveel concerten van Marco Borsato ben je al geweest?

Dat houd ik eigenlijk helemaal niet bij. Maar van alle tours pak ik wel een paar concerten mee en dat zijn er inmiddels heel veel geweest. Bijvoorbeeld van die Zien-tour in Antwerpen, ben ik van de tien shows wel naar vijf of zes geweest. De musical Sky heb ik ook twee keer bezocht.

Sta je ook altijd helemaal vooraan?

In het begin stond ik altijd vooraan. Dan zat ik echt ’s ochtends vroeg in de auto, of het nou in Antwerpen was of in Nederland. Dan stond ik inderdaad voor een dichte zaal te wachten en stond ik helemaal vooraan, om vervolgens na het optreden naar huis te gaan en het de volgende dag te herhalen voor het volgende concert.

Doe je dat nu niet meer dan?

Ik ga wel nog steeds naar de concerten toe, maar zo vroeg bij de deur staan doe ik niet meer. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar meer: je wordt ouder, je werkt, je hebt je energie ook voor andere dingen nodig. Nu ga ik er gewoon heen en probeer ik zover mogelijk naar voren te komen. Dan sta ik niet helemaal vooraan, maar ik geniet net zo zeer.

Ga je dan ook altijd met dezelfde mensen daarheen?

Nee, dat wisselt. Ik ken inmiddels fans van door de jaren heen en het is echt één grote familie geworden die je iedere keer tegenkomt. Aanstaande zondag ga ik naar De Kuip en dan kom ik ook weer allemaal fans tegen die ik al jaren ken, puur van alle concerten, fanclubdagen, etcetera. Sommige ken ik al 30 jaar!

Wat is het gekste fan ding wat je ooit hebt gedaan?

Het gekste, of wat ik in ieder geval te gek vond, is dat ik heb meegezongen met Marco Borsato en zijn band op de fanclubdag. Je kon je daar voor opgeven en ze kozen drie mensen uit, daar was ik er dus één van. Ik moest een filmpje insturen dat ik meezong op één van Marco’s nummers en toen ben ik dus uitgekozen. Mocht ik opeens op de fanclubdag, samen met Marco Borsato, voor 2000 fans gaan zingen!

Wauw! Was je niet super zenuwachtig?

Ik was hartstikke zenuwachtig! Van tevoren had ik nergens last van, maar toen ik door die zaal liep begon het. Normaal gesproken loop je daar gewoon ontspannen rond op die fanclubdag, maar nu liep ik daar super nerveus, kijkend naar al die mensen die er waren. In het begin ging ik ook veel te snel door het nummer heen, Wat Zou Je Doen, dat nummer met Ali B. Maar toen één van de bandleden me bijviel kwam ik al gauw in het goede ritme en ging het eigenlijk best wel goed.

Wat is je favoriete nummer?

Moeilijk, hij heeft zo’n groot repertoire. Het ligt er een beetje aan in wat voor mood ik ben ook. Nummers als Rood en Binnen vind ik fantastisch bij een optreden, dan zie je dat hele publiek mee springen. Maar als ik een ballad moet noemen vind ik Waarom een heel mooi nummer.

Staat er nog iets op je fan bucketlist?

De fanreis naar Curaçao zou ik wel eens mee willen maken. Dat heeft hij in het verleden wel eens gedaan, dan treedt hij daar op, gaat leuke dingen doen zoals duiken met zijn fans. Het is er nog niet van gekomen, maar mocht die kans zich weer voordoen wil ik zeker mee. Dat staat echt nog op mijn bucketlist.

Wat zou je nog tegen Marco willen zeggen als hij dit leest?

Dat ik heel veel respect voor hem heb. Hij geeft niet op als het even tegenzit. Wat ik ook enorm waardeer is dat hij heel veel oog heeft voor zijn fans. Bijvoorbeeld kleine dingetjes zoals online reageren op bepaalde posts. Maar Marco bezoekt ook af en toe mensen die op dat moment door bijvoorbeeld ziek zijn of een ongeluk extra steun nodig hebben. Ook is hij een aantal keer naar het brandwondencentrum geweest in Groningen. Alle knuffels die hij kreeg bij concerten, bracht hij daar naar toe. Je ziet de mensen die hij bezoekt dan glunderen en dat geeft hen extra kracht.