Comedy

Groot, Groter, Grootst: Kevin Hart – What Now? Tour

Binnen een dag verkocht comedian Kevin Hart de Ziggo Dome uit – en gisteren kondigde hij een extra show aan in diezelfde zaal. De twee shows zijn onderdeel van de What Now? Tour, de grootste comedytour ooit. Drie jaar geleden stond de kleine man (slechts 1,63) al twee keer in de Heineken Music Hall, en ook toen waren alle tickets pijlsnel weg. Dat waren fantastische shows, dus niemand twijfelt eraan dat de twee Ziggo Dome shows ook geweldig zullen worden.

Amerikaans groot

De grootste comedians ter wereld zijn wel gewend voor grote arena’s te spelen. Enkele weken geleden speelde Kevin in zijn thuisstad Philadelphia voor – hou je vast – 53.000 mensen. Het plaatselijke honkbalstadion zat ramvol fans.
In de USA is het vrij gebruikelijk om de populairste comedians in grote arena’s op te zien treden. Het begon min of meer in de tachtiger jaren met grappenmakers als Eddie Murphy, die de comedyclubs achter zich lieten en in grote zalen gingen spelen. Inmiddels kunnen Amerikaanse comedyhelden als Dane Cook, Chris Rock, Russell Peters, Louis CK en Aziz Ansari ook gemakkelijk de legendarische Madison Square Garden in New York City vol laten lopen.

Comedy in een concertzaal

Kevin Hart doet deze wereldtour alleen grote hallen. De O2 Arena in Londen bijvoorbeeld. Ook niet niks, een zaal van bijna 17.000 man. Collega’s als Louis CK en Russell Peters deden al eerder hetzelfde. Maar, chauvinistisch als de Engelsen zijn, de grootste comedyshows in Londen worden gegeven door Engelse comedians zelf. Namen als Michael McIntyre, Miranda Hart (geen familie van Kevin), Peter Kay en Micky Flanagan mogen in Nederland misschien alleen bij de hardcore comedyfans bekend zijn: in hun thuisland verkopen ze allemaal die gigantische O2 Arena uit. En wat te denken van Al Murray, die niet lang geleden nog voor 300 mensen in het Amsterdamse Boom Chicago stond?
Eddie Izzard was de eerste buitenlandse comedian die in de Heineken Music Hall stond. Comedy in een grote concertzaal in plaats van in een theater: het was even wennen voor ons nuchtere Hollanders, maar het werkt prima. Na Izzard volgden al snel namen als Jeff Dunham, Russell Brand, Dave Chappelle en Gabriel Iglesias die zalen als Heineken Music Hall, Ahoy en Ziggo Dome platspeelden.

Dat merkten de Nederlandse cabaretiers ook op. In Nederland spelen cabaretiers doorgaans gewoon in de theaters om de hoek, en maken elke avond een andere stad aan het lachen. De Engelsen en Amerikanen bewezen dat het ook anders kan. Jiskefet deed shows in de HMH en Hans Teeuwen verkocht die zaal maar liefst acht keer achter elkaar uit. Najib Amhali speelde naast de Heineken Music Hall ook al in de Ziggo Dome, en voor de show van Jandino Asporaat in Ahoy waren ook alle tickets weg. Lekker bezig Hollanders!

Mario Bath

Maar de allergrootste comedyshow ooit blijft die van de Duitser Mario Bath. In het Olympia Stadion in Berlijn vertelde hij in 2008 anderhalf uur lang vreselijk slechte grappen over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Voor de comedyliefhebber niet te harden, maar 70.000 dolenthousiaste Duitsers dachten daar heel anders over. Hoe dat eruit zag? Nou gewoon, zo.
Zoveel mensen gaat zelfs Kevin Hart te ver, dus in plaats van de Amsterdam Arena staat hij honderd meter verderop in de “knusse” Ziggo Dome. En godzijdank met veel betere grappen dan Duitse Mario.

Tickets voor Kevin Harts tweede show zijn nu te koop! Zoek tickets.