Comedy

Preview

De Lama’s, Back in Action

Eén ding hebben veel Nederlanders gemeen: ze hebben ergens in huis een DVD van De Lama’s liggen. En al hebben ze geen DVD, dan hebben ze wel een favoriete sketch of YouTubeclip. En voor al deze mensen is er goed nieuws! In November staat de legendarische line-up voor het eerst in negen jaar weer samen op de planken. In de Ziggo Dome. Vier keer in totaal.

Bestel hier je tickets

BNN
In 2004 had Patrick Lodiers van BNN het idee het populaire Britse programma Who’s Line Is It Anyway naar de Nederlandse televisie te halen. Het zou De Lama’s gaan heten en hiervoor werden diverse jonge cabaretiers en improvisatieacteurs benaderd. BNN wilde aanvankelijk comedians als Hans Teeuwen en Theo Maassen strikken, wat kennelijk niet lukte, want in 2004 stonden de toen nog vrij onbekende Ruben Nicolai en Tijl Beckand voor het eerst als “lama’s” op het podium. Ruben van der Meer voegde zich tijdens het 2e seizoen bij de line-up. De overige leden kwamen en gingen. Arie Koomen bleef vijf seizoenen hangen, Sara Kroos speelde vier seizoenen mee. Door de jaren heen werd het programma een regelrechte hit en werd het in 2006 bekroond met de Gouden Televisier-Ring. Door middel van de talentenjacht Lama Gezocht ging BNN op zoek naar een nieuw lid. Ad-Just Bouwman, maar ook Jandino Asporaat en Jeroen van Koningsbrugge werden aan het team toegevoegd. Ad-Just en Jandino hielden het welgeteld één aflevering vol, Jeroen bleef plakken. In de seizoenen hierna bleef het team hetzelfde en ontstond de meest populaire bezetting: Tijl Beckand, Ruben van der Meer, Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge. Patrick Lodiers is altijd de presentator en spelleider geweest.

De allerslechtste telefoonverkoper.

https://www.youtube.com/watch?v=EfuCmdtg9tg

Gasten
De gasten waren in veel gevallen een toegevoegde waarde. Zo was Geert Wilders pijnlijk stijfjes, maar wist hij het publiek en de lama’s zelf een aantal keer te verbazen door onverwachts grappig uit de hoek te komen. Yolanthe zorgde voor wat ongemakkelijke spanning waardoor Tijl Beckand zijn concentratie volledig verloor. Maar ook Ali B, Alexander Pechtold en bijvoorbeeld John de Wolf waren te gast. Guus Meeuwis kwam als enige gast twee keer langs en verzorgde tijdens de 50ste uitzending de muzikale omlijsting wat voor één van de hoogtepunten van het programma zorgde:

Ruben van der Meer als Doventolk bij Geef Mij Nu Je Angst, van Guus Meeuwis.

HQ: de Lama's - Doventolk (met Guus Meeuwis)

Comeback
De grootsheid van het programma werd echt zichtbaar tijdens hun laatste show in Breda, waar een geëmotioneerd publiek met spandoeken liet weten de show te gaan missen. Na het verdwijnen van De Lama’s werd er natuurlijk gezocht naar een alternatief. Budget TV en De Badgasten deden een goede poging. Alpaca’s kwam in de buurt. De Grote Improvisatieshow kreeg een vaste fanbase. Maar niets haalde het succes van De Lama’s. Herhalingen, terugblikken of compilaties werden dikwijls ingezet om kijkcijfers op te krikken. In 2014 kwam er een tweedelige special met een reünie op TV, maar een échte comeback bleef jarenlang uit. Toch moet het langzaam zijn gaan kriebelen, want eind 2016 kwam opeens het bericht dat De Lama’s terugkeren naar het theater. En niet zomaar “een theater”…. een theater met 12.000 zitplekken.

Ruben Nicolai over Belgische problemen.

https://www.youtube.com/watch?v=B9oQoD6RwEc

Back in action
Voor de één zal het een avond vol jeugdsentiment worden, voor de ander is het wellicht de eerste keer dat deze vijf bekende Nederlanders tegelijkertijd op een podium staan. Het gaat in ieder geval een avond vol improvisatie, flauwe grappen en natuurlijk publieksparticipatie worden. Want De Lama’s hebben suggesties nodig voor de meest bizarre scènes, situaties, onderwerpen of liedjes. Bereid je maar vast voor! Bestel nu de laatste tickets.