Comedy

Review

Gelijkspel in De Kuip: Najib & Jandino gouden combi

Najib Amhali en Jandino Asporaat lieten voetbalstadion De Kuip meer dan drie uur lang lachen en genieten.

Ze flikken het toch maar even. Comedians Najib Amhali en Jandino Asporaat lieten afgelopen zaterdag 1 juli voetbalstadion De Kuip meer dan drie uur lang lachen en genieten.

Het moest de grootste comedyshow in Nederland ooit worden, en dat is ze gelukt: met veertigduizend mensen in de Rotterdamse De Kuip was de show uitverkocht.

Najib en Jandino beloofden een stadionshow en dat is exact wat het publiek voorgeschoteld kreeg. Alleen al het podium gaf bij binnenkomst een grootsheid à la De Toppers of de Groots Met Een Zachte G-concerten van Guus Meeuwis weer. En nadat een kiss cam een aantal koppels in het zonnetje zette, een huwelijksaanzoek met ‘jaaaa!!’ werd beantwoord waarop openingsact Roué Verveer gelijk wat rake grappen maakte, werd de show echt geopend. Ondersteund door een 14-koppige band, vlammen en vuurwerk liet Najib zich al drummend op het podium hijsen. Vervolgens kwam er een stoet rode canta’s het veld op rijden, gevolgd door een gouden kip ter grootte van een bestelbus met daarop Jandino, verkleed als zijn bekendste typetje; Judeska.

Het duo nam de rest van de avond alle aankondigingen op zich. En dat bleek noodzakelijk, want er stond een indrukwekkend programma klaar. Na Jan Smit, de R&B-groep Dignity en Edsilia Rombley was het de beurt aan Najib. In een dan nog altijd door de zon verlicht stadion liet Najib zien dat hij zelfs voor zo’n gigantisch groot publiek zijn mannetje staat. Grote shows is hij gewend, zo was hij in 2012 de eerste comedian die in Ziggo Dome optrad. Maar veertigduizend man is toch wel even wat anders. En hoewel de set met twintig minuten vrij kort was, bleef in het grote stadion zijn karakteristieke comedystijl inclusief een flinke dosis zelfspot volledig overeind. Na een korte set van de Rotterdamse R&B-groep Re-Play sloot Najib zijn set officieel af als Neef Lonny, het typetje bekend uit zijn comedyshow Most Wanted.

Najib als Neef Lonny, uit Most Wanted

Voordat Jandino het podium betrad, liet Rolf Sanchez de Kuip genieten van zijn latinpop. Een overdaad aan vuurwerk, confetti, sambadanseressen en natuurlijk hits van de – inmiddels in Amerika wonende – X factor-ster liet het publiek in De Kuip dansen en zingen van geluk.
Voor Jandino was het optreden in de Kuip een droom. Zijn moeder vertrok in 1991 met haar kinderen vanuit Curaçao naar Nederland voor een betere toekomst. Ze streken neer in IJsselmonde en werden vaak door buren aan eten geholpen. “WE HEBBEN EEN STADION UITVERKOCHT!”, schreeuwde de zichtbaar geëmotioneerde Jandino naar zijn moeder op de tribune. Net als Najib liet Jandino de Kuip twintig minuten lang bulderen van het lachen. Daarna creëerde hij zijn eigen geluksmomentje om samen met Trijntje Oosterhuis zijn favoriete nummer van Marco Borsato, ‘Wereld Zonder Jou’, te zingen. En De Kuip zong met hem mee.

Jandino en Trijntje, uit DINO

Na een drie uur durend spektakel kwamen ook nog Sevn Alias en Jairzinho te midden van het publiek onder anderen de hit ‘Gass’ ten gehore brengen, deed Jandino’s typetje Gerrie een dansje en vertolkte Berget Lewis op een indrukwekkende wijze ‘Purple Rain’. En nadat Gerard Joling en Mario (van ‘You Should Let Me Love You’) De Kuip lieten meezingen met hun eigen klassiekers, was het podium voor Broederliefde. Optreden in de Kuip was de droom van Jandino. Broederliefde had zo’n zelfde droom, alleen dan met Het Kasteel, het stadion van Sparta. Die droom maakte ze eerder dit jaar al waar en nu mogen ze doorpakken in De Kuip.

Nog een laatste maal verschenen Najib en Jandino op het podium. Jandino met zijn zoontje en dochtertje, Najib met zijn twee zoontjes. Nog één laatste keer genoten ze van het uitzicht, een stampvol voetbalstadion versierd met lichtjes. De Kuip heeft genoten. Volgend jaar weer?