Comedy

Rotterdam comedystad!

Oktober 2014. Het is midden in de nacht en onder een parasol staat een man worsten te flamberen met whiskey. Het is Hans Worst: een legende in Rotterdam. Een kerel die nooit gel gebruikt omdat zijn haar door urenlang in de vette rook hangen uit zichzelf al prima in model blijft zitten. Modelletje strak-achterover-gekamd that is.

Voor de kraam van Hans Worst heeft zich een lange rij mensen gevormd. Allemaal zijn ze hongerig na een lang weekend comedy kijken op de eerste editie van het International Comedy Festival Rotterdam. Bezoekers, pers, comedians en organisatie staan gebroederlijk na te kletsen over een geweldig evenement. Ze leggen met een lekker broodje worst een bodem om zich vervolgens vol in de Laughter Party te storten en tot diep in de nacht door te feesten.

Dit weekend vindt de tweede editie van het festival plaats, en het belooft weer een fantastisch weekend te worden. Maar waarom het is ICFR eigenlijk zo tof?

Ten eerste zijn dat natuurlijk de comedians. Het gaat veel te ver om alle sterren op te gaan noemen, check daarvoor hun website (www.icfr.eu), maar het is een mooie selectie van oud & nieuw, talent & gevestigde namen en binnen- & buitenlandse grappenmakers. Veel komen gewoon uit Nederland, maar er zitten ook genoeg comedians uit bijvoorbeeld Australië, Engeland, België en de USA tussen.

Daarbij zijn er een paar wel heel speciale shows te zien. Zo is New Yorker Dwayne Perkins de comedian-in-residence: een volle week leeft hij in Rotterdam, dwarrelt van koopgoot naar markthal en verwerkt alles in een zinderende comedyset. De Engelsman George Egg alias The Anarchist Cook bakt en braadt tussen de grappen door allerlei al dan niet eetbare dingen. Howard Komproe en zijn makkers van Padoem-Patsss komen de ene oneliner na de andere de zaal inslingeren, gevolgd door een roffel van een heuse drummer. Er is een speciale ICFR talent award, die na wekenlange voorrondes via facebook-stemmingen op het festival in de finale tot een climax komt, er zijn showcases, specials en veel meer. Als je denkt dat je alles gezien hebt, check dan de Canadees Graham Clarck, want hij gaat een telefoonboek voorlezen. Echt. En reken maar dat dat naast heel vreemd ook heel grappig wordt.

Ook prettig: praktisch alle comedians spelen vaker dan één keer. Soms een soloshow, dan weer een line-up (een show met meerdere korte optredens van verschillende comedians gepresenteerd door een MC). Als je het blokkenschema een beetje handig uitpluist kun je heel veel artiesten zien en hoef je bijna niets te missen. Ideaal.

Dit alles speelt zich af in theaters, zaaltjes en kroegen op een spectaculaire locatie: de Wilhelminapier en Katendrecht in Rotterdam. Kantine Walhalla, het beroemde Hotel New York, Fenix Food Factory, allemaal veranderen ze in comedypodia waar de grappigste shows plaatsvinden. Je loopt van schiereiland naar schiereiland via de Rijnhavenbrug (onder Rotterdammers beter bekend als De Hoerenloper), terwijl je aan de andere kant van de Maas die machtige verlichte skyline van Rotterdam aanschouwt.

Maak je op voor een schitterend comedyweekend in Rotterdam, waar nog enkele tickets voor te koop zijn. En ja, Hans Worst is er ook dit jaar weer bij om je lachspieren van nieuwe energie te voorzien. Je zult het nodig hebben!

International Comedy Festival Rotterdam
9 & 10 Oktober
Tickets hier verkrijgbaar