Cultuur

Michelle Obama als powervrouw in Ziggo Dome

Een ex-First Lady op een artiestenpodium.

Alles is hetzelfde en toch is het een andere avond dan gewoonlijk in de Ziggo Dome. Als ik aankom lopen staan er de vertrouwde rijen buiten te wachten om naar binnen te kunnen. Dat het vanavond wat langzamer gaat is omdat alle tickets op naam staan en er strenger gecontroleerd wordt dan ooit.

De merchandisestand waar normaal gesproken de vinyl albums, petjes, hoodies, t-shirts en aanverwante zaken worden verkocht is vanavond ook open, maar met slechts één artikel. Het boek Becoming van Michelle Obama. Want niemand minder dan de ex-First Lady van de Verenigde Staten van Amerika staat hier in Amsterdam op het podium.

Haar in 2018 uitgekomen boek, Becoming, was een instant hit. Er zijn inmiddels meer dan 10 miljoen exemplaren van verkocht. Dat succes bracht haar tot deze tour. In eerste instantie 12 avonden in de US, vervolgens zes avonden in Europa om er daarna met vier in Canada af te sluiten. Gelukkig is Amsterdam één van de steden die een avond van haar kreeg zodat ruwweg 10 duizend mensen de gelegenheid kregen haar met eigen ogen te aanschouwen. Qua aantal niet veel anders dan wanneer er een grote popartiest in de Ziggo staat.

Wat wel anders is, is wat er op het podium gebeurd. Voordat Michelle en haar interviewer, de Britse journalist (en vriendin) Isha Sesay, het podium betreden voor het interview, krijgt de zaal een introductie over haar boek. De grote vraag die aan iedereen wordt gesteld is: Who are you Becoming?

Na een aantal foto’s van Michelle’s leven staan er een aantal rolmodellen op het podium die het publiek, kort, hun verhaal vertellen. In Tacoma (dichtbij Seattle) kwam zelfs Eddie Vedder nog even zijn bewondering voor Michelle uiten. Die is er vanavond helaas niet bij… Na 20 minuten is het dan tijd voor de hoofdact van de avond. Onder luid applaus betreedt Michelle Obama het podium.

De bak licht en geluid die normaal gesproken op je afkomt in de Ziggo Dome, is nu ingeruild voor een kleine interviewsetting. Twee comfortabele stoelen met twee tafeltjes in het midden, daarboven een groot scherm waar foto’s uit haar leven worden vertoond, een zilveren achtergronddoek en wat functioneel licht. Meer heeft Michelle ook niet nodig. Haar charisma is groter dan menig popartiest die op dezelfde plek heeft gestaan.

In interviewvorm vertelt ze over haar boek, haar leven en hoe belangrijk het is om de beste versie van jezelf te worden. Dat valt goed in de zaal die, dit is mijn eigen inschatting, voor minstens 75% uit vrouwen bestaat. Een volle Ziggo Dome die geboeid zit te luisteren naar een interview, ik heb het nog niet eerder meegemaakt, maar het werkt. Haar verhaal is boeiend en oprecht. Het woord empowerment viel vaak deze avond, maar de power die Michelle Obama zelf uitstraalt vulde deze avond de zaal.