Familie

Review

Geen kerst zonder Kerstcircus Ahoy

Komt dat zien! Een kijkje in de tent van dit spectaculaire circus.

Tickets Kerstcircus Ahoy

Het circus en kerst, dat zijn voor mij twee dingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Uit mijn jeugd herinner ik me nog het kerstcircus dat jaarlijks op tv werd uitgezonden bijvoorbeeld. Ieder jaar strijken er in Nederland rondom de kerst verschillende circussen neer. Zoals gewoonlijk heeft Carré zijn jaarlijkse traditie en staan er nu in onder andere Nijmegen, Eindhoven, Leiden, Groningen en Haarlem tenten waarin shows worden opgevoerd.

Ik ben eerste kerstdag naar Rotterdam afgereisd. Sinds 1970 organiseert Ahoy, nu al voor de 48ste keer, dit grootste kerstcircus van Nederland. Opgebouwd in één van de grote hallen van het complex worden er iedere dag twee voorstellingen geprogrammeerd.

Rondom de piste staan drie grote tribunes, maar als je echt dicht op het zaagsel wilt zitten zijn er ook plaatsen aan de ring zelf beschikbaar. Zo dicht op de actie is vaak sensationeel, maar het voordeel van op de tribune zitten is dat het overzicht op de artiesten en acts heel goed is.

Voor je het circusdeel binnenkomt is er een groot, mooi aangekleed ontvangstgedeelte met gelegenheid tot eten en drinken en staan er nog wat kermisattracties voor kleine kinderen. Op eerste en tweede kerstdag loopt de Kerstman zelf ook nog rond.

Maar het gaat natuurlijk om de artiesten. Als je het grootste kerstcircus van Nederland bent dan heb je de plicht om hoge kwaliteit te programmeren. En dat is gelukt. Al meteen valt me op dat er een groot showorkest speelt. Dat vind ik bij circusacts een echt emust. Zo’n live orkest kan net de juiste accenten geven in de muziek bij de hoogtepunten van de acts. Dat is alvast voor elkaar. De show zelf ziet er mooi uit en is en heel divers.

De opening is een spectaculaire paardenact waarbij vijf acrobaten gevaarlijke stunts op rondrennende paarden uithalen. De toon is gezet!

Daarna volgen in rap tempo verschillende acrobatenacts die ofwel op de vloer van de piste hun kunsten vertonen, of hangende aan de nok van de hal bloedstollende capriolen uitvoeren. Het Roemeense trio Angelis zit hier tussenin. De twee stevige mannen die de zogenaamde Russion bar op hun schouders dragen blijven met beide benen op de grond staan. Maar Oxana Maldur zweeft letterlijk tussen hemel en aarde en dat zonder veiligheidslijn. Haar sprongen vanaf de dunne lat zijn meters hoog. Zeer terecht dat deze act al diverse internationale prijzen heeft gewonnen. Als fotograaf kan ik niet ophouden met het nemen van foto’s.

De tijd van olifanten en tijgers is gelukkig voorbij, maar dat wil niet zeggen dat er geen shows met dieren zijn. Naast de al genoemde paarden zijn er nog twee hondenshows, die er zelf ook lol aan beleven zo te zien.

Maar voor mij persoonlijk blijft het hoogtepunt van een circus toch de clown. Een goed uitgevoerde clownsact ziet er simpel uit, maar de lach van een groot publiek krijgen is één van de moeilijkste disciplines. Dit jaar is de rode draad in het Kerstcircus Ahoy de Oostenrijkse Don Christian, die verrassend goed Nederlands spreekt. Zowel voor als na de pauze vermaakt hij de volle tribunes met zijn shows. Ik wil niets weggeven, maar waar je ook zit in Ahoy, je bent nooit helemaal veilig voor hem.

De combinatie tussen de spannende acrobaten, de indrukwekkende dierenshows en de gulle lach die ik op mijn gezicht heb dankzij clown Don Christian, zorgen er voor dat ik met nog meer kerstgevoel naar buiten loop.