Fans

De grootste fan van: 5 Seconds of Summer

Cyrille zag 5 Seconds of Summer voor het eerst in het voorprogramma van One Direction. Daarna was ze meteen verkocht.

Tickets voor 5 Seconds of Summer

Deze week komt 5 Seconds of Summer (oftewel 5SOS) voor twee shows naar Nederland! Daarom gingen wij op zoek naar de grootste fan van de Australiërs. We kwamen uit bij Cyrille (21). Ze zag de band voor het eerst in het voorprogramma van One Direction. Ze vond de jongens zo leuk, dat ze van Harry, Zayn, Niall, Louis en Liam weinig kan herinneren. Haar grootste droom? Assistent tourmanager worden van de band en de fans een geweldige dag bezorgen.

Hoe is het voor jou allemaal begonnen?

Het is voor mij eigenlijk allemaal in 2014 begonnen. Ik had nog nooit van de band gehoord tot dat ik naar One Direction ging. Toen bekend werd dat de band 5 Seconds of Summer in het voorprogramma stond, had ik zoiets van: ”Oké, wie zijn dat?”. Ik had geen idee wie het waren of hoe de jongens eruit zagen. Tot de dag van het concert. Na het concert waren eigenlijk alleen zij mij bijgebleven in plaats van de band waar ik voor kwam. Vanaf dat moment ben ik alle liedjes gaan luisteren. Ook ben ik albums en shirts gaan kopen en zo ben ik er eigenlijk toen een beetje ingerold.

Hoe vaak heb je 5 Seconds of Summer al live gezien?

In 2014 was voor mij de eerste keer. Toen heb ik ze in 2016 weer gezien tijdens de Sounds Live Feels Live Tour en drie keer in 2018 tijdens de Meet You There Tour. Dit jaar hoop ik ze nog eens vier keer te zien. Ik heb helaas één tour van hen gemist, in 2015. Ik was toen 15 en ik mocht van mijn ouders niet alleen naar een concert en niemand wilde met mij mee. Dus die heb ik moeten volgen door middel van filmpjes op Twitter. Zo maakte ik het toch een beetje mee.

Hoe is het om een tour meerdere keren te zien?

Je beleeft het elke keer op een andere manier. Ik stond in 2018 in Amsterdam helemaal vooraan en in Keulen juist achteraan. In Keulen hebben wij dus echt meer een feestje gevierd en lekker gedanst. Vooraan in Amsterdam was gewoon echt onwijs gaaf. Ik denk zolang je met leuke mensen bent elke show tof is. Het hoeft niet uit te maken of je twee keer of tien keer gaat. Je komt uiteindelijk voor de muziek en om het gezellig te hebben. We hebben er bij die tour zelfs over nagedacht om de tour in heel Europa bij te wonen. Dat is er toen niet van gekomen. Maar dat hebben we nu voor de volgende tour afgesproken!

En zeg eens eerlijk: zeggen ze dan tegen elk publiek dat ze ‘het leukste publiek zijn’?

Haha! Ja, dat zeggen ze inderdaad elke avond. Je merkt wel dat het publiek in Nederland wat energieker en intenser is dan in andere Europese landen. Die energie nemen zij dan automatisch over en dat verschil merk je wel. Bij 5SOS merk je het ook aan de hoeveelheid praatjes die ze tussendoor houden. Als ze eigenlijk alleen de standaardpraatjes doen is het een normale show en als ze echt veel interactie met het publiek zoeken en veel kletsen, dan weet je dat ze het een leukere show vinden.

Hoe beleef jij de dag van het concert?

Voor elke show is het anders. Het ligt er bijvoorbeeld aan of ik moet werken, waar ze spelen en hoeveel bezoekers er in de zaal kunnen. Drie jaar geleden was het wel echt heel erg intens. Toen heb ik drie dagen voor AFAS Live gezeten. We proberen er ook heel weinig over te zeggen, omdat anders iedereen daar gaat zitten. Meestal probeer ik wel al een avond van te voren te zijn, soms een ochtend van te voren. Op die manier kan je wel echt zo ver mogelijk vooraan komen te staan. Als ik soundcheck-tickets heb, is het niet heel erg nodig. Dan ben ik er meer uit enthousiasme vroeg bij. Soms boeken we ook een week van te voren een hotel en gaan we eerst een paar dagen de stad ontdekken. Dan gaan we de ochtend van tevoren pas in de rij staan.

Naar welke concerten ga je deze tour?

In Nederland ga ik naar allebei de concerten, dus in Amsterdam en Rotterdam. Hiervoor heb ik ook beide keren de Soundcheck Experience-tickets. En ga proberen om naar Frankfurt en Parijs te gaan. Parijs is de laatste show van deze tour, dus dat lijkt mij heel tof om mee te maken. En ik heb mijn broertje overgehaald om ook 5SOS te gaan luisteren. Hij zou dus de band ook graag willen zien. Hij kon helaas niet mee naar Amsterdam of Rotterdam, daarom gaan we proberen om naar Duitsland te gaan.

Waarom ben je fan van 5 Seconds of Summer?

Ik heb vooral een hele sterke connectie met bepaalde teksten van hun muziek. Dat heb ik eigenlijk met alle artiesten waar ik fan van ben. Ik kijk meer naar de muziek en de manier waarop het is geschreven. Ook vind ik de persoonlijkheid van de jongens onwijs leuk. Vooral als je ze dan ziet groeien van tienerjongens naar volwassen mannen. Dat is heel leuk om mee te maken en hoeveel iedereen veranderd is in die acht jaar. Ook hoe zij op het podium staan maakt veel indruk op mij. Je ziet dat ze er echt plezier in hebben en je merkt dat ze het leuk vinden om er te staan en hier dankbaar voor zijn.

Wat is een liedje dat veel voor je betekent?

De manier waarop ik het ga uitleggen is misschien een beetje gek, maar elk album heeft een andere sound en elk album heeft eigenlijk een connectie met een bepaalde periode uit mijn leven. In 2014 waren het bijvoorbeeld allemaal positieve happy vibes en toen was ik ook heel erg blij. Hun tweede album, Sounds Good Feels Good (2015), is weer wat meer emotioneel en gaat over het vinden van jezelf. Toen was ik 16 en kon ik mij daar weer heel erg in vinden. Youngblood (2018) kwam uit toen ik op het HBO zat en dan maak je weer andere dingen mee. En nu met het nieuwste album Calm merk ik dat ik mij ook weer heel erg kan vinden in de teksten. Het nummer Lie to Me heb ik altijd heel erg mooi gevonden. Steeds als ik het nummer aanzette moest ik huilen. Dat klinkt misschien heel stom, maar het is wel zo. Maar eigenlijk vind ik elk nummer geweldig. Van het laatste album vind ik Lover Of Mine heel gaaf. Dat is wel weer een emotioneel nummer, dus ik neem mijn tissues mee.

5 Seconds of Summer - Lover Of Mine (Official Audio)
5 Seconds of Summer – Lover Of Mine

Heb je de band al eens mogen ontmoeten?

Ja, ik heb iedereen van de band ontmoet! Ik was al vanaf 2016 bezig om de jongens eens te mogen ontmoeten. In 2018 wist op een gegeven moment half Nederland in welk hotel ze verbleven en stond iedereen daar voor de deur. Toen beeldde ik mij in hoe die jongens zich gevoeld moeten hebben, want ik kan mij niet voorstellen hoe het is dat iedereen daar voor je aan het wachten is. Calum en Luke kwamen op een gegeven moment naar buiten en gingen met een aantal fans op de foto. Dit gaat super snel en ik heb er zelf eigenlijk weinig herinnering aan. Het gaat zó snel.

In 2019 heb ik de hele band mogen zien, dus toen ook Ashton en Michael. Ook toen ging het supersnel. Het werd wel erg goed georganiseerd: er werden twee rijen gemaakt waardoor de bandleden de rijen af konden gaan. Zo heb ik met drie jongens een foto kunnen maken. Ze zijn superaardig en het is gewoon onwijs leuk om dit te doen. En ik hoop dat dit volgende week ook lukt!

Wat staat er nog op jouw fanbucketlist?

Het allergaafste zou zijn om de assistent tourmanager te worden en echt samen met hen te mogen werken. Daarnaast zou ik heel graag als fan de hele tour mee willen maken. Hier houd je ook hele leuke vriendschappen aan over.

Wat zou je tegen de leden van 5 Seconds of Summer willen zeggen?

Dat ik ze heel erg dankbaar ben voor alles dat ze mij hebben mogen brengen. Mijn vrienden, maar ook dat ik door hen weet dat ik in de muziek wil werken. Als je daar als publiek staat en je ziet iedereen los gaan, weet je dat je het als organisatie goed gedaan hebt. Ik heb altijd het idee gehad dat ik daar graag iets aan zou willen bijdragen. Ik wil onderdeel zijn van een crew die ervoor zorgt dat mensen een leuke dag hebben en naar hun favoriete artiest kunnen kijken. En als dit bij je favoriete band zou kunnen zijn, dan is dat nog mooier.

5 Seconds of Summer staat vanavond in een uitverkochte AFAS Live en aanstaande vrijdag in Rotterdam Ahoy. De laatste kaarten voor de show in Rotterdam zijn nu te koop. Wees dus snel als je er nog bij wil zijn!