Fans

Interview

De Grootste Fan van: Eminem

Als pianolerares leert ze haar leerlingen zelfs Eminem nummers spelen. Marchien leeft voor Eminem!

Na 15 jaar is Eminem donderdag 12 juli eindelijk weer terug in Nederland voor een show in het Goffertpark in Nijmegen. Dat de rapper nog steeds duizenden fans heeft bleek wel doordat het concert binnen een mum van tijd was uitverkocht. Daarom gingen wij op zoek naar de grootste fan van Eminem. Marchien heeft gelukkig tickets weten te bemachtigen voor de show, maar ze heeft ook een erg mooi en openhartig verhaal over haar liefde voor Eminem en de grote rol die hij in haar leven betekent.

Hoe lang ben je al fan van Eminem en hoe begon dat?
Eigenlijk vanaf het begin van zijn carrière, toen ik My Name Is hoorde. Ik vond het heel komisch, ook de videoclip die erbij zat. Ik heb een erg moeilijke jeugd gehad en schreef dat al met gedichtjes van mij af, maar toen kwam daar Eminem. Dat hele album The Slim Shady LP en de Marshall Mathers LP, ik kon daar zoveel herkenning in vinden en ben toen zelf ook weer heel veel gaan schrijven en ik merkte dat ik echt energie kreeg. Zelfs als pianolerares doe ik inspiratie op uit zijn muziek.

Dus in één keer vol fan. Hoe zag jouw leven er vanaf toen uit?
Nou, het was eigenlijk een best wel een aparte tijd, want al mijn vrienden waren gabbers, echte hardcorefans. Het was ook echt die tijd. Daarvoor was ik echt helemaal niet met hiphop bezig, maar ineens wel. Ik zat daar dan altijd met mijn Eminem trui aan en m’n schrijfschrift en alleen maar te schrijven. Op school ook, ik was alleen maar teksten aan het schrijven. Dan liep ik naar mijn Engels docent: “Klopt dit?”. M’n agenda’s stond vol met I LOVE EMINEM en I LOVE D12 – ik was natuurlijk nog wat jonger toen, dan doe je dat soort dingen. Zijn muziek stond ook altijd op en ik haalde er heel veel voldoening uit.

Hoe haalde/haal jij voldoening uit zijn muziek?
Door de jaren heen ben ik best wel in zware periodes beland. M’n ouders gingen scheiden toen ik 12 was, op school werd ik gepest, mijn moeder dronk veel. Zij was verder wel een hele lieve vrouw, alleen op die leeftijd was ik heel opstandig. Het grappige is, er was destijds dat nummer Cleaning Out My Closet en toen gaf zij aan dat ze dat een mooi liedje vond, terwijl dat eigenlijk gaat over de haat die hij tegenover zijn moeder had. Ik heb ook zo’n periode gehad en gelukkig heb ik het goed kunnen maken met mijn moeder voordat ze overleed en hebben we verder een hele goede band gehad. Eminem heeft het nummer Headlights gemaakt om ook alles recht te zetten. Hij speelt Cleaning Out My Closet ook niet meer. Hij durft dus toe te geven dat hij spijt heeft, hij ook dingen gedaan heeft waar hij niet achter stond, en dat geldt voor mij ook.

Je hebt ook een aantal Eminem tattoos. Kun je daar wat over vertellen?
Eminem kwam op een gegeven moment in een heel zware depressie terecht waarbij hij verslaafd raakte aan valium en pijnstillers, hij is heel erg aangekomen toen. Datzelfde heb ik ook gehad en dat heeft zelfs tot een onopzettelijke overdosis geleid. Ik heb toen op een gegeven moment een TIA gekregen, vanaf dat moment dacht ik: mijn levensstijl, dat kan niet. Dit moet anders. Ik heb toen een tatoeage laten zetten met ‘Not Afraid’, omdat dat nummer gaat over zijn proces, het ‘clean’ worden. Bij optredens zegt Eminem bij dat nummer “This is a dedication to everyone who had ever been there or is struggling with addiction”. Dat nummer is speciaal. Verder heb ik ook dezelfde polstattoeage die hij ook heeft, dat is een soort tribal. Ook wil ik nog de tekst: ‘I’d shoot for the moon but I’m too busy gazing at stars’.

Wanneer heb je hem voor het eerst live gezien?
In 2003 in de Amsterdam ArenA. Ik ben toen ook naar beide concerten geweest op 17 en 18 juni. Bij die eerste stond ik zelfs helemaal vooraan! Helaas ben ik door veel verhuizingen spullen kwijtgeraakt, dus de foto’s en tickets heb ik helaas niet meer. Maar de herinnering heb ik nog wel en dat telt. We hebben de hele dag in de rij gezeten en ik heb hem zelfs een hand gegeven!

Wat verwacht je van het concert op 12 juli?
Er zit minder showelement in. Ik volg de tour op de voet dus ik weet wat ik kan verwachten en ken de hele setlist al uit mijn hoofd, haha. De show in 2003 was natuurlijk een heel andere tijd. Er stond toen een reuzenrad op het podium en er waren allemaal goochelaars. Toen leefde zijn beste vriend Proof ook nog en zij waren ook nog wat jonger en gekker. Nu zijn de showelementen er niet meer, het is puur het rappen, het verhaal vertellen. Ik ga in ieder geval weer proberen vooraan te staan, al is dat voor mij wel moeilijk, omdat ik ook het Syndroom van Asperger heb en snel overprikkeld raak. Ik ga me gewoon goed voorbereiden, met een goede zonnebril en hopen dat het lukt! M’n broertje – eigenlijk broer want een kop groter dan ik – gaat in ieder geval ook mee, die is in de loop van de tijd ook fan geworden dus dat zit wel goed.

Sorry, een moeilijke vraag voor een superfan. Wat vind jij het allerbeste nummer?
Eén nummer? Dat vind ik zo moeilijk! Ik vind zoveel zo goed. Rock Bottom vind ik een mooi nummer. En Sing For The Moment. En Not Afraid natuurlijk! Even denken. Eigenlijk weet ik het niet, ik kan niet één nummer kiezen. Ik kan er heel veel kiezen. Ik heb ook een playlist op Spotify met allemaal liedjes die ik leuk vind en dat zijn er zoveel! No Apologies is ook een goede. En oja, Legacy! Dat vind ik ook een heel mooi nummer.

Als pianolerares haal je zelfs inspiratie uit zijn muziek. Vertel eens?
Ja je hebt dan natuurlijk vaak te maken met klassieke muziek. Totaal anders. Wat ik dan doe, ik maak dan mijn eigen stukken van Eminem nummers. Dus ik maak akoestische versies ervan. Een aantal van mijn leerlingen heb ik nu het liedje Mockingbird geleerd. Dat vinden ze dan ook wel mooi. Niet alle nummers zijn daar natuurlijk voor geschikt.

Wat is het meest gekke fan ding dat je ooit hebt gedaan?
Misschien de tatoeages. Verder heb ik in 2003 geprobeerd backstage te komen bij het concert, uiteraard niet gelukt. Toen heb ik nog bij The Grand hotel gestaan, omdat hij daar zou logeren. Cypress Hill, die toen in het voorprogramma stond, zag ik daar lopen en ik hoopte dat Eminem daar ook achteraan zou komen, maar helaas. En ook wel gek: ik kocht zijn albums vaak dubbel omdat ik bang was er één kwijt te raken en zonder zijn muziek kwam te zitten.

Staat er nog een fan ding op je to-do list of bucketlist?
Als ik het geld had zou ik naar elk concert gaan. En dan zou ik wel eens naar Detroit willen, naar de straten waar hij is opgegroeid. Maar het liefste zou ik hem eens persoonlijk willen bedanken voor wat hij betekend heeft voor zoveel mensen, voor mij. In een nummer zegt hij: “Jullie hebben echt geen idee wat jullie voor mij betekend hebben” tegen zijn fans en dan denk ik: heeft hij wel een idee wat hij betekend heeft voor ons? Ik zou dat heel graag persoonlijk willen vertellen. En dan zou ik natuurlijk ook wel een selfie met hem willen!