Fans

De grootste fan van: John Mayer

Sam bouwt de gitaren van John Mayer tot op de detail na.

In onze zoektocht naar de grootste fan van John Mayer, kwamen wij Sam tegen. Een genieter pur sang, want het liefst staat hij vooraan bij een concert alleen maar te kijken en te luisteren. Zonder camera. “Dan kun je net zo goed thuis een dvd aanzetten.”

Wanneer hoorde jij voor het eerst van John Mayer?

Het album Born and Raised was net uit en ik kwam het op vakantie tegen op de iPod die we met het gezin hadden gevuld. Ik was helemaal weg van Queen of California en dook dieper in de muziek. Dat jaar zat ik niet erg lekker in mijn vel. Op school werd ik wel eens gepest en ik voelde me buiten huis niet echt ergens thuis. Daardoor accepteerde ik mezelf niet zoals ik was. Who Says was destijds één van mijn favorieten, ook omdat ik deze leuk vond op de gitaar te spelen. Ik leerde mezelf te accepteren en thuis te voelen, waar ik ook was. Walt Grace’s Submarine Test hielp me door de dood van mijn opa heen. Het leerde me hem los te laten en te accepteren dat hij er niet meer was. Zijn leven te vieren in plaats van er verdriet om te hebben.

Was je meteen helemaal fan?

Ja. Ik speel zelf gitaar en ik weet zeker dat er veel gitaristen zijn die het met me eens zijn als ik zeg dat Mayer toch echt wel in de buurt komt van de hedendaagse Jimi Hendrix. Voor gitaristen is zijn muziek gewoon erg mooi. Zijn nummers zorgden er ook voor dat ik veel dieper in het gitaarspelen dook. Nummers als Neon of één van de vele live solo’s van Gravity zijn gewoon super leuk om te leren. Ook zijn songteksten vind ik super. Ik houd ervan wanneer een artiest veel metaforen gebruikt. Vooral die van het album Paradise Valley.

Je bouwt zelfs zijn gitaren na. Hoe is dat ooit begonnen?

De gitaren die ik bouw zijn nagemaakt van zijn modellen die ook worden verkocht. Bijvoorbeeld de Black1. Het origineel koste volgens mij meer dan 2000 euro, dus dat was mij iets te duur. Toen besloot ik ze na te maken. Ik kocht wat spuitbussen via een gitaarbouw-winkel en kocht een bouwpakket bestaande uit de body, nek en hardware, en begon. Ik heb er best wel wat uurtjes ingestoken. Elk klein krasje wilde ik precies goed hebben. Ook heb ik zijn Monterey Pop Stratocaster gemaakt. Een gitaar dat eigenlijk van Jimi Hendrix is, maar ook vaak door Mayer wordt gebruikt. De Silver Sky is de volgende op de lijst.

Grootste fan John Mayer

Grootste fan John Mayer

Maar hoe weet je dan precies waar elk krasje zit?

Die krasjes bestudeer ik via foto’s van optredens en zo. Ik meet ze dan af op de gitaar en kras ze met een mesje.

Hoe vaak heb je hem al live mogen zien?

Drie keer in totaal. Twee keer op Pinkpop, één keer in de Ziggo Dome. Deze week nog eens twee keer in de Ziggo Dome!

Sta je dan ook helemaal vooraan?

Ja! Ik zie concerten sowieso graag van dichtbij in plaats van via een scherm – dan kun je net zo goed thuis een dvd aanzetten. Vooraan heb je ook af en toe contact met de artiest. Het voelt daar meer alsof je deel uitmaakt van de show.

Hoe ziet zo’n dag er voor jou uit?

Ik zorg ervoor dat ik ruim op tijd daar ben, zodat ik lekker relaxt vooraan kan gaan staan. Ik eet van tevoren goed en luister de heenweg een playlist van Mayer om alvast in de stemming te komen.

Ga je altijd met dezelfde persoon/personen daarheen of ga je alleen?

Dit jaar ga ik twee keer, de eerste alleen en de tweede met mijn vriendin en haar broer.

John Mayer staat er natuurlijk bekend om elke avond een andere setlist te spelen. Welk nummer mag van jou absoluut nooit ontbreken?

Gravity mag van mij echt niet ontbreken. Dat nummer heeft alles. Goede tekst, super subtiel gitaarspel en een solo waar elke noot voor zichzelf spreekt. Ook wil ik Neon graag live zien. Die heb ik nog nooit live gezien. De improvisatie rond dat nummer is wel elke keer geweldig en super origineel. Daar heeft hij echt lol mee. Dat zie je.

Staat er iets op je fan-bucketlist, iets wat je echt nog een keer wil doen?

Een tattoo laten zetten. Maar wel alleen als hij het tekent, zodat ik het door een tatoeëerder kan laten overnemen. Zoals de cherry blossom op zijn pols. En een nummer meespelen lijkt me zeker ook niet verkeerd.

Wat zou je tegen John Mayer zeggen als je hem tegenkwam op straat?

Dankjewel. Door jou heb ik mezelf leren accepteren en ik heb zelfs geleerd trots op mezelf te zijn.

 

John Mayer staat op 9 en 10 oktober in de Ziggo Dome. Beide concerten zijn uitverkocht.

Ook een grootste fan?

Ben jij net als Sam ook ergens groot fan van? Houd dan onze Facebook-, Twitter– en Instagram-pagina in de gaten voor nieuwe ‘de grootste fan van’-acties.