Fans

De grootste fan van: Oasis

Duncan en Lars zijn de grootste fans van Oasis. Ze organiseren zelfs afterparty's na concerten van Liam Gallagher.

Check de nieuwste events op Ticketmaster.nl

Over een paar weken staat Liam Gallagher met zijn band in de Ziggo Dome. Daarom gingen wij op zoek naar de grootste fans van de band van Liam: Oasis. Uit de vele aanmeldingen kozen we voor Duncan en Lars, twee vrienden die samen enorm fan van zijn de band uit Manchester.

Hi, Duncan en Lars! Leuk dat we jullie mogen interviewen voor ons blog. Wanneer hoorden jullie voor het eerst van Oasis?

Duncan: Ik was wat laat met het luisteren naar muziek, dus ik was al 18 ofzo. Ik was eigenlijk tot die tijd alleen maar bezig met voetballen en een beetje hangen op straat. Via mijn zus ontdekte ik allerlei cd’s, waaronder die van Oasis. Toen ging het los, haha.

Waren  jullie gelijk helemaal fan?

Duncan: Ja, door gewoon hun houding, hun attitude. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, het is echt een soort gevoel.

Foto: Liam Gallagher in AFAS Live (2018, Ben Houdijk)

Wat maakt Oasis zo goed?

Duncan: Sowieso de teksten, maar vooral ook dat er niets te vergelijken valt met Oasis. Het is best uniek dus.

Lars: Ehm, daar sluit ik mij bij aan. Natuurlijk is de muziek geweldig, maar ook de hele uitstraling van de band. Dat zie je tegenwoordig gewoon niet meer en maakt het voor mij dus echt uniek, en dan vooral Liam als frontman.

Jullie zijn relatief jong voor Oasis-fans (28, red.). Hoe denken jullie dat het komt dat de band nog zo veel jongere mensen aanspreekt?

Duncan: Ik denk dat dat komt omdat er niets meer is geweest na Oasis wat hen kon evenaren. En door YouTube, denk ik. Ook jongeren kunnen alle optredens gewoon zo weer beleven. Vooral door die liveshows krijg je toch weer dat gevoel mee.

Lars: Ja. Oasis is dan wel uit elkaar gegaan, maar iedereen in de band is zijn eigen weg gegaan en muziek blijven maken. Liam en Noel spelen nog steeds Oasis-nummers live. Maar echte muziekliefhebbers gaan natuurlijk altijd op zoek naar dingen van vroeger, waardoor jongeren ze ook weer ontdekken. Als het over britpop gaat staan zij natuurlijk bovenaan het lijstje.

Hoe vaak hebben jullie Liam en Noel al gezien?

Duncan: Beady Eye, Noel Gallagher (met zijn band High Flying Birds, red.) en Liam Gallagher solo. Maar hoe vaak… Ik zou het niet weten.

Lars: In principe gewoon elke keer als ze in Nederland zijn, maar we zijn ook een aantal keer naar het buitenland geweest. Duitsland, Engeland, Italië, Spanje… Vooral de tours in de UK zijn helemaal geweldig. We zijn net in december in Dublin geweest. Supergoed.

Staan jullie dan helemaal vooraan?

Duncan: Ja, we staan wel vooraan en in het midden. Lekker meespringen.

Lars: Vroeger meer dan nu, toen wilde ik echt vooraan staan. Tegenwoordig ben ik wel wat relaxter geworden wat dat betreft. Achteraan is voor mij nu ook prima. Als het publiek goed is, gaat het overal los. In Dublin was dat bijvoorbeeld geen probleem.

Wie is beter solo: Liam of Noel?

Duncan: Liam voor mij. Zijn uitstraling en manier van zingen staan dichter bij mijzelf. Noel’s nieuwe muziek vind ik een beetje tam en rustig. Zijn nummers raken mij veel minder.

Lars: Zo denk ik er ook over. Ik denk dat Noel een iets andere doelgroep aanspreekt dan Liam. De uitstraling van Liam is één van de dingen die me het meest aansprak toen ik Oasis voor het eerst hoorde. Noel heeft dan wel uitstekende liedjes geschreven, maar Liam als artiest vind ik gewoon veel beter. Liam belichaamt meer het Oasis-gevoel. Zijn concerten komen best wel in de buurt van de ‘echte’ Oasis-concerten van vroeger, denk ik.

Wat is jullie favoriete nummer en waarom?

Duncan: Jij mag eerst, Lars, haha.

Lars: Ik verander altijd van favoriet, maar als ik er eentje moet kiezen zou ik gaan voor Live Forever. Dat geeft het gevoel van onsterfelijk zijn. Geen zorgen hebben en gewoon doen wat je wil doen samen met je trouwe partner.

Oasis - Morning Glory (Official HD Remastered Video)

Duncan: Voor mij nu Morning Glory. Ik raak daar heel hyped van en de teksten vind ik ook erg goed. Mijn favoriete nummer hangt ook wel een beetje af van mijn mood. Soms wil je een rustiger nummer en soms juist een opzwepender nummer.

Lars: Mijn favorieten komen sowieso van de eerste of tweede plaat (Definitely Maybe en (What’s the Story) Morning Glory, red.). Dat waren echt hun hoogtijdagen en toen waren ze ook nog jong en rebels. Echt without a care in the world. Dat hoor je heel goed terug in de muziek.

Hebben jullie Liam, Noel of één van de andere bandleden al eens ontmoet?

Lars: Ontmoeten is een groot woord. Ik was een keer met een vriendin mee en Noel Gallagher kwam aan bij de AFAS. Zij scoorde toen een handtekening op haar arm, waarvan ze later ook een tatoeage van heeft laten zetten. Maar echt gesproken heb ik Noel toen niet. Wie ik wel kort gesproken heb is gitarist Bonehead (één van de oprichters van Oasis, red.). We stonden toen wederom bij de AFAS, maar nu om Liam te spotten. Nu doet Liam volgens mij helemaal geen soundchecks, dus die was er niet, maar ik heb toen dus wel even gesproken met Bonehead. Waarover weet ik echt niet meer, haha. Effe fotootje nemen en weer door.

Duncan: Ik nog nooit. Ik ben ook niet zo iemand die dan voor de venue gaat staan wachten. Ik zit liever alvast in de pub voor het concert.

Foto: Lars met Oasis-gitarist Bonehead.

Wat zouden jullie tegen hen willen zeggen als je ze een keer zou ontmoeten?

Duncan: Dat ze ons gewoon een keer als voorprogramma moeten boeken! Wij hebben na het vorige concert van Liam als dj’s onder de naam The Happy Weekends gedraaid op een afterparty in een Amsterdamse kroeg. We namen onze beste platen mee naar bar Weber in Amsterdam. Heel klein, maar er kwam enorm veel man op af. De hele tent werd verbouwd. Mensen stonden op de bar en de tafels en hingen letterlijk in de lampen. Soms hebben ze in die venues vage muziek opstaan. Dan kunnen ze beter ons neerzetten. Alvast even de sfeer opbouwen.

 

Wat tof! Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze afterparty’s te organiseren?

Lars: We zijn ooit begonnen met een afterparty na een concert van de DMA’s. Het leek ons toen ook wel leuk om dit na Liam’s concert in de AFAS (2018, red.) te doen.

Duncan: We wilden namelijk na het concert nog even het feestje doorzetten. Je wil niet gelijk naar huis terwijl je nog in feestmodus staat door de show. We willen echt nog even door op die Manchester sound: The Stone Roses, The Smiths, Oasis natuurlijk. Er is alleen in Nederland niks. In Engeland vind je op elke hoek van de straat een afterparty na een concert van Liam.

Merken jullie wel dat hier behoefte aan is?

Duncan: Nou, het stond helemaal vol. Wel met veel Britten. Nederlanders kennen het fenomeen van een afterparty na een concert denk ik niet echt.

Lars: Ja, maar toch zien we ook wel wat Nederlanders die er altijd wel bij zijn.

Na Liam’s concert in februari komt er weer eentje. Wat kunnen de mensen verwachten?

Duncan: Ja klopt, deze keer in Club YOLO in Amsterdam. Via het Facebook-event kunnen daar nog kaartjes voor worden gekocht. We hopen er een mooi feest van te maken met veel Oasis, Liam, Noel, The Smiths, The Stone Roses, noem maar op.

Lars: We gaan een stukje Manchester naar Amsterdam brengen.

Foto: Duncan en Lars als ‘The Happy Weekends’

Wat is het gekste fan-ding dat jullie ooit gedaan hebben?

Lars: Tsja, wat is gek.

Duncan: We zijn vrij normaal gebleven, denk ik, haha.

Lars: Ik heb wel eens een paar uur gewacht bij een achteringang van een venue, in de hoop iemand te zien. Maar die tijd ben ik wel voorbij. En natuurlijk de afterparty’s. Dit doen we ook als fans en liefhebbers. Je brengt hiermee ook andere fans bij elkaar.

Staat er nog iets op jullie fan-bucketlist?

Lars: Het zou natuurlijk geweldig zijn om ooit als support met Liam mee te gaan op zijn Europese tour. Het is misschien hoog gegrepen, maar je moet groot dromen. Al is het maar één show in Amsterdam.

Tot slot: denken jullie dat er ooit nog een reünie gaat komen?

Duncan: Ik zeg nee.

Lars: Ja, ik ook.

Duncan: Noel is er gewoon klaar mee. Ze hebben al zo lang ruzie.

Lars: Je weet natuurlijk niet hoe het zit, maar als je de media moet geloven hebben ze nog geen woord met elkaar gesproken sinds Oasis gestopt is. Maar je weet het nooit. Niemand had bijvoorbeeld ook verwacht dat The Stone Roses ooit nog zouden toeren.

Duncan: Het ligt vooral bij Noel. Liam is er wel klaar voor, volgens mij. Laten we het hopen.

Liam Gallagher staat op 7 februari in de Ziggo Dome. Na het lezen van dit interview met Duncan en Lars ook zo enthousiast geworden? Haal dan snel hier de laatste tickets!