Fans

Interview

De grootste fan van: Depeche Mode

Joana Vieira heeft ze nu al 28 keer gezien... and counting!

Ga je op zoek naar echte fans, dan ontdek je nog wel eens wat. Dat ‘de grootste fan van’ soms dichterbij huis te vinden is dan je dacht bijvoorbeeld. Zo ontdekten we Joana Viera, een Front End Developer van ons Ticketmaster kantoor in Engeland – en megafan van Depeche Mode.

Waar en wanneer was het eerste Depeche Mode optreden waar je bent geweest?

Pavilhão Atlântico, Lissabon op 14 november 2009.

Waar was je toen je voor het eerst een nummer van Depeche Mode hoorde?

Ik was thuis en keek op MTV een live registratie van Rock Am Ring, waar zij een optreden gaven. Ik was 15 en ik vond alles aan het optreden geweldig! Ik was meteen verkocht.

Wat is het aan Depeche Mode wat je zo geweldig vindt?

Naast het feit dat ik vanaf het begin al meteen hield van hun liveshows en hun stijl, merkte ik zodra ik mij meer begon te verdiepen in de teksten, dat ik me gemakkelijk met veel van die woorden kon identificeren. Nummers zoals Home of Fly On The Windscreen spraken me erg aan. Toen ik opgroeide, groeide mijn liefde voor hen ook. Hun liedjes resoneren nog steeds heel sterk met me. Even terzijde, ik ben ook een groot fan van (fotograaf en regisseur) Anton Corbijn en van al het werk dat hij met hen heeft gemaakt.

Kun je een favoriet album of nummer noemen?

Dat vind ik moeilijk. Qua album ga ik voor Violator en Playing the Angel. Een nummer kan ik echt niet kiezen. Maar, als ik voor de komende tour een nummer mag kiezen wat zelden wordt gespeeld, dan kies ik Mercy In You.

Hoe vaak heb je Depeche Mode live gezien? Wat maakt het zo geweldig om ze live te zien?

Ik heb ze nu 28 keer gezien. Zoals elke fan je zal vertellen, is Dave Gahan een zeer goede frontman, in staat om het publiek met weinig woorden (maar veel dansbewegingen) aan te spreken. Voor mij gaat het ook om het hebben van een speciale ervaring gedeeld met de rest van het publiek. We weten allemaal wanneer we moeten zingen, wanneer we moeten klappen, wanneer we tegelijkertijd onze armen moeten zwaaien. Hoewel de setlists altijd sterk op elkaar lijken, kon ik ze steeds weer zien zonder me te vervelen.

Heb je een favoriete herinnering van een Depeche Mode concert?

Er zijn veel geweldige momenten geweest, maar ik zou waarschijnlijk zeggen de eerste keer dat ik ze zag. Mijn vrienden en ik hebben uren op gewacht zodat we vooraan konden staan (en met succes!). Ze hadden de vorige twee Portugese optredens moeten annuleren, dus speelden ze One Caress voor het eerst in vele jaren als cadeau voor de fans.

Wat is het aan de band, denk je, dat hen al zoveel jaren sterk houdt?

Als jongere generatie fan ben ik van mening dat het zeker iets te maken heeft met het feit dat Depeche Mode nog steeds geweldige albums uitbrengt. Ze blijven nieuwe en interessante muziek maken en blijven door de jaren heen een uitstekende live band.

Afgelopen jaar heb je ze al heel vaak gezien en er staat nog het één en ander op de planning. Je organisatorische vaardigheden moeten wel on point zijn. Hoe doe je dat?

Klopt. In 2017 heb ik ze tot nu toe 20 keer gezien en ik heb er nog 12 te gaan, waaronder Amsterdam en de laatste shows in Berlijn. Ik had een lijst gemaakt met alle datums waarvoor ik kaartjes wilde hebben, met verkoopdatums en zelfs de valutakoersen. Ik moest uitzoeken welke steden ik het liefst wilde bezoeken en welke datums in één reis konden worden gecombineerd. Ik was behoorlijk enthousiast over het feit dat ik drie weken door Duitsland zou trekken om ze te zien! En nu ga ik weer.

Wat is het meest extreme ‘superfan’ ding wat je ooit hebt gedaan?

Ik heb de Violator-cover en het Delta Machine-logo laten tatoeëren. Maar ik denk dat het beste ‘super-fan’-ding dat ik heb gedaan was, dat ik dit jaar deelnam aan hun Facebook-takeover actie. Hierbij mocht ik voor een dag de officiële Facebook-pagina van Depeche Mode ‘overnemen’ en voorzien van content. Ik heb er veel andere fans door leren kennen en ik heb dit jaar veel van hen ontmoet tijdens optredens. Ik ben nu zelfs van plan om naar de Mexico-shows te gaan.

Begin volgend jaar, op 13 januari 2018, staat Depeche Mode in de Ziggo Dome in Amsterdam. Joana is erbij! Wil jij er ook bij zijn? Bestel dan hier je tickets. Heb je nog vragen aan Joana of vind je het leuk om haar online te volgen? Via dit Twitteraccount kun je jouw vragen stellen en blijf je op de hoogte van haar Depeche Mode avonturen.

Fans gezocht!

Ken of ben jij ook een ‘grootste fan van’? Stuur dan jouw verhaal naar [email protected] en wie weet nemen wij binnenkort contact met jou op!