Fans

Interview

De grootste fan van: HAEVN

Dat een band die pas in 2015 is opgericht, nu al zo’n grote fan kan hebben! Dat zegt wel iets. Maak kennis met Marianne, de grootste fan van HAEVN.

Tickets voor HAEVN

Een band of artiest hoeft niet perse jarenlang te bestaan of meerdere albums te hebben uitgebracht om superfans te hebben. Daarom werden wij ook enthousiast van het bericht van Marianne Govers, die ons vertelde de allergrootste fan te zijn van de Nederlandse band HAEVN. Sinds haar ontdekking gaat ze overal waar de band gaat en ze is de oprichter en beheerder van de HAEVN-fanpage ‘HAEVN Inside’. Wij vroegen haar hoe het allemaal begon, waarom ze HAEVN zo geweldig vindt, wat er nog op haar fan-wishlist staat en nog veel meer.

HAEVN bestaat nog niet zo lang. Toch ben jij al overtuigd ‘grootste fan’. Hoe is dit begonnen?

Voor mij begon het met de reclame. Thuis zit ik vaak met laptop op schoot, telefoon in de handen en ergens op de achtergrond de tv nog aan en nu op een gegeven moment na drie dagen had ik zoiets van ‘hey’, iedere keer als die reclame begint laat ik alles vallen en ga ik zitten luisteren. Toen ben ik uiteindelijk gaan Shazammen van wie of wat dat muziekje vandaan komt. Het nummer bleek ‘Finding Out More’ te zijn, van HAEVN en dat bleek ook nog eens een Nederlandse band! Op Facebook bleek nog heel weinig te staan, want ze hadden verder nog niks. Maar zo begon het.

HAEVN - Finding Out More

Dus met bijna niks. Hoe ging dat dan verder?

Negen maanden later, toen het reclamenummer ook echt als nummer was uitgebracht, stonden ze bij mij in de buurt, tijdens Popronde Haarlem. Ik ben daar heengegaan en ik vond alles fantastisch!

En toen wist je meteen: JA, dit is DÉ band!

Ja, toen had ik gelijk zoiets van: dit wil ik volgen, Googlen, alles van mee meemaken. Ik vond alles goed wat ze deden. Achteraf bleken het vier nummers van hunzelf te zijn en twee covers, meer was er niet. Goed, dat weet je op dat moment niet, maar alles klonk super.

Wat is het dan aan HAEVN wat je zo geweldig vindt?

Ik vind gewoon alle muziek goed. Het klopt, er zit een bepaalde sfeer in waar je in mee wordt getrokken en live is het gewoon hartstikke goed. Het was een jonge band die denk ik voor de zesde keer ooit live speelde, maar je hoorde al gelijk dat het klopte. Ik houd ook niet zo van rockbands en dit is meer muziek waar je jezelf in kunt verliezen zeg maar. Dat je in de auto gaat zitten en de hele wereld even vergeet en alleen luistert.

Jij bent ook de beheerder van de fanpage voor HAEVN. Hoe is dat gegaan?

Hiervoor was ik fan van een andere band en daar was ik wel actief op de fanpage. Die beheerde ik niet of iets, maar daar heb ik wel al heel veel meegemaakt en veel dingen geleerd van wat je wel en niet kan doen. Daar was ik wel altijd zo fanatiek in dat ik altijd zat te Googlen naar nieuws over die band. Toen ontdekte ik HAEVN en ja, toen stapte ik eigenlijk helemaal over. Maar bij HAEVN deed ik dus hetzelfde: nieuws Googlen, zoveel mogelijk over ze te weten komen en toen begon het een beetje te branden. De informatie die ik vond kon ik niet kwijt, dus toen heb ik ze gevraagd: hebben jullie al een fanpage? Nou, ze hadden tien keer opgetreden, dus nee, die was er niet. Toen heb ik gevraagd of ik dat dan mocht doen. Ik heb een voorbeeld gemaakt op Facebook, hun twee als eerste lid gemaakt en ze waren zo erg onder de indruk dat ze zeiden: ga maar doen! Zij dachten toen dat ze eigenlijk geen fans hadden, maar binnen no-time liep het aantal leden vrij aardig op. Voor hun was dat ook echt een bevestiging, dat wat ze deden goed was en dat mensen er ook echt op zaten te wachten.

Dus zij kennen jou ook?

Ja, inmiddels kennen we elkaar best goed wat dat betreft. Zij komen ook naar mij toe en ook de fans eromheen leer je kennen, dus je wordt een soort aanspreekpunt. En voor hun is het ook: je gaat al vanaf het begin mee, je bent er al vanaf het begin bij. Dus alles wat ze gedaan hebben dat weet je ook, je weet hoe het begonnen is. Dat maakt het wel heel bijzonder.

Wanneer merkten zij jou voor het eerst op als fan van het eerste uur?

Nou, in Haarlem in de Popronde zag ik ze natuurlijk voor het eerst en dat was echt voor maar 20 man. Toen zag ik ze beneden wel met Giel Beelen praten, maar ik dacht daar ga ik natuurlijk niet tussen zitten. Maar toen had ik wel een foto op Facebook gezet met ‘dit is zo geweldig goed’ en dat ik er wel meer van wilde weten en dat het wel eens groot zou kunnen worden. Heel toevallig hadden zij die foto vervolgens gebruikt op hun eigen Facebook. Drie weken later stonden ze in Hoorn, ook tijdens de Popronde. Toen stond ik buiten, reed er opeens een auto over de stoep, bijna over m’n teen heen. HAEVN! Toen zei één van hun: “Jij bent toch Marian, Marian Govers?”. Dus eigenlijk is het eerste contact uiteindelijk helemaal andersom gegaan! Die keer daarna in Alkmaar kwamen ze voor de show op mij af om een praatje te maken. Daarna gebeurde dat vaker.

Hoe vaak heb je de band nu al gezien?

Pff, het aantal weet ik niet! Maar ik ben sinds ik ze ken misschien 1 of 2 keer niet geweest, maar dat was omdat ik echt niet kon.

Wat is echt je meest memorabele moment met HAEVN?

Een uitverkocht Carré vond ik toch wel heel bijzonder. Toen waren ze nog niet zo heel bekend, maar toch uitverkocht. Mensen die ze al kenden namen mensen mee onder het motto ‘kom mee, dit moet je echt horen’ en dat was opeens een volle zaal. Dat was wel heel tof om te zien.

Nu heb je al best veel gave dingen meegemaakt. Staat er nog iets op je fan-wishlist?

Ik zou het wel heel tof vinden als ze in het buitenland gaan optreden. Ik heb zelfs al buitenlandse fanpages aangemaakt, want ook vanuit het buitenland is al flink belangstelling! En als ze op een groot festival zoals Pinkpop zouden staan, dat zou ik ook wel heel gaaf vinden.

Wat staat er voor de komende periode nog op het programma?

Vrijdag naar Paradiso! En in april hebben ze zes shows door het hele land, die ga ik allemaal af uiteraard. En… 25 mei komt eindelijk het debuutalbum uit! Daar kijk ik al heel lang naar uit, het is al een aantal keer uitgesteld, dus ik kan niet wachten.

Wat vind jij nu het allerbeste nummer?

Van wat er nu op Spotify staat vind ik ‘Where The Heart Is’ wel één van de mooiste nummers. En ‘We Are’ is wel een heel bijzonder nummer, met een hele mooi tekst. Die staat nog niet op Spotify, maar hebben ze wel al een paar keer live gespeeld.

Tot slot, HAEVN leest dit interview misschien ook wel. Wat zou je tegen ze willen zeggen?

Dat ik supertrots op ze ben! Op wat ze zijn en wie ze zijn. Het zijn gewoon hele lieve jongens en ze spreken de fans ook gewoon aan. Ze kunnen ook heel goed onthouden wie wie is en ze zijn gewoon goed benaderbaar. Ik hoop dat dat ook echt zo blijft. Dat niet als er straks allemaal gillende fans zijn, dat het anders wordt.