Festival

10 onvergetelijke Pinkpop momenten

Bij welke was jij?

Pinkpop tickets

Als je 50 wordt heb je (hopelijk) veel meegemaakt. Maar wat als je maar drie dagen – en voorheen één dag – per jaar ‘leeft’? Dan maak je nóg meer mee. Kijk maar naar Pinkpop!

De eerste editie van Pinkpop vond plaats in 1970. Dat is best lang geleden. Gelukkig hebben we de beelden nog, dat maakte het samenstellen van dit artikel een stuk makkelijker. Was jij bij één van onderstaande momenten of heb je zelf een nog veel opmerkelijker moment meegemaakt? Laat het ons weten op social media.

1. Pearl Jam frontman Eddie Vedder duikt van cameramast (1992)

Eén van de meest legendarische Pearl Jam concerten ooit, aldus de vele fans die erbij waren. Er is in ieder geval een legendarisch beeld aan overgehouden, want niemand denkt aan Pearl Jam én Pinkpop zonder te denken aan Eddie Vedder die vanaf een camerakraan het publiek inspringt. Ook Eddie zelf weet het nog goed, weet hij te vertellen tijdens het optreden van 2018. Voor de gelegenheid had hij daar zelfs het groene Tivoli-shirt aangetrokken, net zoals in 1992!

2. John Coffey vangt biertje (2015)

Het is zo’n fragment waar je naar kan blijven kijken. Zanger David van de Utrechtse band John Coffey crowdwalked door het publiek en een vol biertje vliegt richting zijn hoofd. Zonder te kijken vist hij het bekertje uit de lucht, drinkt hem leeg en gooit het achter zich. Als. Een. Baas. Geen wonder dat het beeld binnen no-time de hele wereld over ging als ‘meest epische festivalmoment’ en dat het alleen op YouTube al meer dan 6 miljoen keer is bekeken. Weet je wat? We bekijken hem gewoon nog een keer.

John Coffey singer catches beer while crowdwalking, and drinks it! (the original)

3. Blikseminslag voor Metallica (2014)

Zware metalen, een perfecte geleider voor bliksem. Misschien dat daarom de lucht donkergroen (!) kleurde vlak voor het optreden van Metallica. Angstaanjagend was het wel. Terwijl het publiek werd verzocht allemaal zoveel mogelijk in het midden van het veld te schuilen, zagen zij een paar meter voor hun neus een dikke bliksem inslaan in één van de lichtmasten op het terrein. Uiteindelijk startte Metallica een uur later dan gepland een wervelende show. Ride the Lightning!

4. Anouk krijgt ei op shirt en trekt shirt uit (1998)

What has she got that ei don’t have? Het is nooit leuk om met eieren bekogeld te worden, of ze nu hard-, zacht of niet gekookt zijn. Toch overkwam dat laatste Anouk tijdens haar Pinkpop optreden 21 jaar geleden. Maar bad ass zoals Anouk is, liet ze zich niet kisten door deze ei-gooier. Shirt uit en zwaaien! In haar knalrode bh rockte ze de stage net zo goed.

5. Rage Against The Machine veroorzaakt aardbeving (1993)

Pinkpop heeft zonder twijfel de grootste openlucht mainstage van alle festivals in Nederland. Er passen heel veel mensen op het veld, zo’n 70.000. Als die met zijn allen tegelijk springen, dan kan dat best wat trilling veroorzaken. Hoewel wij zelf ook niet stil kunnen staan bij het horen van Killing In The Name Of, is een aardbeving met de kracht van 1 op de schaal van Richter wel een opmerkelijke waarneming te noemen. Toch is het niet de eerste keer dat Pinkpop voor voelbare trillingen zorgt in de regio. Onder meer Faithless en The Smashing Pumpkins lieten Landgraaf en het gebied rondom op de grondvesten schudden.

6. Regenboog tijdens Foo Fighters (2011)

Hoewel regenbogen een heel normaal natuurverschijnsel zijn, zijn ze voor veel mensen toch altijd weer reden tot elkaar aanporren. “Kijk! Een regenboog.” Dat vond ook Dave, frontman van de Foo Fighters. Tijdens Learn To Fly stopt hij de show om iedereen erop de attenderen dat er achter hen een heuse regenboog was ontstaan. “Let’s stop and take a moment. There’s a fucking rainbow right there, look at that rainbow!” We weten niet of het nou de regenboog zelf was die dit moment zo bijzonder maakte, of Dave zijn legendarische uitspraak: “First rainbow in a rock show I’ve ever seen in my life!”

7. Ooievaar chillt op de mainstage (2018)

Voor degene die het niet weten: Ticketmaster Nederland is gevestigd in Den Haag. Om op een leuke manier bij te dragen aan Pinkpop 2018, stuurden we een ooievaar – het wapen van Den Haag – richting Landgraaf, die daarbij keurig een landing maakte op de IBA Parkstad stage tijdens Parov Stelar, om daarna nog een stukje Nothing But Thieves mee te pakken op de mainstage. Grapje natuurlijk, dat hij vanuit ons kwam. Maar spraakmakend was het wel; het beestje was een hit op social media en haalde zelfs diverse nieuwssites.

8. Paul McCartney op Pinkpop (2016)

Een Beatle! Op Pinkpop! In 2016! Geen woorden nodig.
📷 Ben Houdijk

9. Rolling Stones eindelijk op Pinkpop (2014)

Het was niet alleen een droom van duizenden fans die uitkwam, ook Mr. Pinkpop Jan Smeets kon niet gelukkiger zijn toen The Stones dan eindelijk op zijn podium stonden. Het 1979 incident, waar Mick Jagger bijna op het podium stond voor een duo-optreden met Peter Tosh, maar op het laatste moment toch wegliep, was snel vergeten. Voor de gelegenheid had Mick Jagger een paar Nederlandse zinnen ingestudeerd. Niet makkelijk voor de Engelse rocker, maar het was zeker verstaanbaar: “Holland! Het is goed om hier weer te zijn. Eindelijk op Pinkpop.” Alsof dat nog niet een prestatie op zich is, verontschuldigt hij zich: “Dit is al het Nederlands dat ik ken.”

10. Justin Bieber op Pinkpop (2017)

Is Pinkpop nou een popfestival of…? Niet iedereen was blij met de komst van Justin Bieber op Pinkpop, maar een vreemde eend in de bijt was het zeker niet. Het zorgde voor veel nieuwe en vooral jonge gezichten op de zaterdag van Pinkpop 2017. Of deze gezichten nog vaker naar Landgraaf zullen afreizen weten we niet, maar een spraakmakend moment was het zeker.
📷 Ben Houdijk

Wat zal de 50e editie van Pinkpop brengen?