Festival

Fotoverslag

Foto’s: North Sea Jazz 2019

North Sea Jazz was dit weekend alweer toe aan de 44e editie. Drie dagen lang stond Rotterdam Ahoy in het teken van het verleden, heden én toekomst van jazz, maar ook genres als blues, soul, funk, hiphop, world, pop en nog veel meer. Check de foto's van North Sea Jazz per dag hieronder.

North Sea Jazz is tot ver over de landsgrenzen bekend en mag jaarlijks dan ook vele bezoekers van over de hele wereld verwelkomen. NSJ is het grootste indoor-jazzfestival van de wereld.

Foto’s van North Sea Jazz | Vrijdag 12 juli

North Sea Jazz 2019

Omdat de ingang van Ahoy verbouwd wordt is de entree naar het North Sea Jazz Festival wat geïmproviseerd.

North Sea Jazz 2019

Vroeg komen is als eerste binnen zijn. Deze dames waren op vrijdag ruim voor de eerste band het podium op ging al in Ahoy. Beetje de boel verkennen, muntjes kopen, misschien al een eerste wijntje. Het is tenslotte een festival.

North Sea Jazz 2019

De eerste dag van het North Sea Jazz was al vrij snel uitverkocht. Omdat er zoveel artiesten spelen tijdens dit festival – er zijn 14 podia – is het dus onmogelijk om alles te te kunnen zien. Elke bezoeker stelt daarom zijn eigen festival samen.

North Sea Jazz 2019

Ondanks dat er steeds meer ruimte voor soul en pop in het programma wordt ingebouwd komt de ware jazzliefhebber volop aan zijn trekken tijdens het weekend.

North Sea Jazz 2019

Mijn North Sea Jazz begin ik bij Curtis Harding. Een Amerikaanse soulzanger die bekend werd omdat hij de hit van The Roots (The Seed) in heeft gezongen. Inmiddels heeft hij al jaren een succesvolle solocarrière. Hij had wat stemproblemen maar het was een goed begin van het weekend.

North Sea Jazz 2019

In één van de meer traditionele jazz-zalen speelde de Amerikaanse zangeres Diana Krall samen met onder ander saxofonist Joe Lovano.

North Sea Jazz 2019

De Britse Devonté Hynes verkent met zijn project Blood Orange de R&B op geheel eigen wijze. Een eigenwijze mix van veel moderne muziekstijlen.

North Sea Jazz 2019

Dan is het tijd voor mijn hoogtepunt van de vrijdag. De 61-jarige souldiva Anita Baker is bezig met haar Farewell Tour en doet daarmee gelukkig ook Rotterdam aan. Haar stem is nog steeds goed en wat mij betreft hoeft ze niet met pensioen.

North Sea Jazz 2019

Een van de grotere zalen van het North Sea Jazz – het Sportpaleis van Ahoy – is afgeladen als Anita Baker het podium betreedt.

North Sea Jazz 2019

Van Anita Baker naar Joe Jackson is het in Ahoy een kleine stap. Muzikaal is hij wat groter, maar ik bewaar goede herinneringen aan zijn eerste plaat Look Sharp die 40 jaar geleden uit is gekomen en waar Joe nu zijn huidige tour aan gewijd heeft.

North Sea Jazz 2019

Jacob Banks, de Engelse soulzanger, ken ik van het prachtige nummer Chainsmoking. Tot mijn grote verrassing had hij de uit Zwolle afkomstige Typhoon mee genomen voor een duet.

North Sea Jazz 2019

Vaste gasten op het NSJ: Tower of Power. In 1968 werd deze band opgericht en nog steeds staan ze garant voor superstrakke soul en funk.

Foto’s van North Sea Jazz | Zaterdag 13 juli

North Sea Jazz 2019

Dag 2 begint voor mij met de Nederlandse jazzpianist Rein de Graaff die dit jaar afscheid neemt van het touren. Samen met saxofonisten Maarten Hogenhuis, Tineke Postma en Ronnie Cuber bracht hij een ode aan de bebop.

North Sea Jazz 2019

Alle zalen die tijdens het NSJ in gebruik zijn hebben namen gekregen van grote rivieren. De Congo, een tent buiten op het parkeerterrein van Ahoy is mijn favoriete hangplek. En daar zag ik zaterdag voor het eerst de Australische Teskey Brothers. Hun muziek lijkt zo uit Texas weg te zijn gehaald en de donkere stem van Josh Teskey lijkt door Jack Daniels te zijn gevormd.

North Sea Jazz 2019

Tot hun grote verbazing bleek Congo te klein te zijn voor The Teskey Brothers. Tot ver erbuiten staat het plein vol. Gelukkig staan er grote beeldschermen zodat NSJ-bezoekers ook mee kunnen kijken met wat er binnen gebeurd.

North Sea Jazz 2019

Van Australië naar Colombia is een kleine stap op het North Sea Jazz. Colombia’s grootste popidool is Juanes die zijn bekendheid en zijn muziek ook gebruikt om zijn landgenoten dichter bij elkaar te brengen.

In 2004 brak Juanes ook door in Nederland met La Camisa Negra.

North Sea Jazz 2019

My Baby - 'In The Club' live vanaf North Sea Jazz | NPO Radio 2

Het Nederlandse My Baby mocht één van de grootste zalen van het NSJ openen op zaterdag.

North Sea Jazz 2019

Artist in Resident dit jaar was Robert Glasper de pianist, die zich niet laat vastleggen op één genre. Hij speelt net zo makkelijk met jazzgrootheden als Roy Hargrove als met hiphop artiesten als Kanye West en Jay-Z. Zaterdag speelde hij met zijn trio.

North Sea Jazz 2019

De 19-jarige Mahalia is onderdeel van de lichting nieuwe sterke vrouwen in de R&B.

North Sea Jazz 2019

Het eigenzinnige geluid van de Amerikaanse Macy Gray blijft boeien.

North Sea Jazz 2019

Omdat Chance The Rapper zijn concert op de zaterdagavond helaas heeft moeten cancellen, werd Toto ingevlogen. Die waren toch al in het land vanwege een optreden op Bospop. Ondanks dat de muziek van Toto weinig met soul en jazz te maken heeft werden Rosanna en Africa luidkeels meegezongen.

North Sea Jazz 2019

Het was dan ook volle bak in de Nile. De grootse zaal van het North Sea Jazz.

Foto’s van North Sea Jazz | Zondag 14 juli

North Sea Jazz 2019

De zondag begint spannend voor het Amsterdamse Jungle By Night. De 9-koppige band mag de Nile openen op deze dag en dan is het maar kijken of die grote zaal een beetje vol loopt.

North Sea Jazz 2019

Aan het einde van het optreden van Jungle by Night is de hele Nile vol gestroomd en op stoom gebracht met hun dampende groeven.

North Sea Jazz 2019

Waar ik persoonlijk erg naar uitkeek was het concert van Hall & Oates. Hun nummers blijven ijzersterk ondanks dat de blonde Daryl Hall wat worstelde met zijn monitor geluid.

North Sea Jazz 2019

De keizerin van de soul, Gladys Knight, bleek één van de hoogtepunten van dit NSJ. Tot tranen toe geroerd stond ik in de zaal naar haar te kijken en te luisteren. 75 jaar is ze inmiddels maar haar stem is nog steeds fantastisch.

North Sea Jazz 2019

Gladys Knight bracht een doorsnede van haar rijke carrière en sloot af met haar grootste hit Midnight Train to Georgia.

North Sea Jazz 2019

Janelle Monáe kwam, zag en pakte het NSJ volledig in met haar fantastische show. Met haar muziek als soundtack wordt een visueel spektakel opgevoerd waar tussen Janelle een sterke boodschap over hoe vrouwen in het leven staan verkondigd.

North Sea Jazz 2019

Met haar bijzondere outfits is Janelle ook een stijlicoon geworden.

North Sea Jazz 2019

In het verleden werd Janelle nog wel eens met Prince vergeleken. Ze werkten ook samen, maar inmiddels staat ze volledig op eigen benen.

North Sea Jazz 2019

Voor een klein aantal gelukkige liefhebbers organiseerde Radio2 op een klein intiem podium sessie’s met artiesten die eerder op de grote podia speelden. Zoals hier Sabrina Starke.

North Sea Jazz 2019

Het bijzondere optreden van de acapella koning Bobby McFerrin.

North Sea Jazz 2019

Haar stem lijkt op die van Amy Winehouse maar Jorja Smith maakt al snel naam voor zichzelf.

North Sea Jazz 2019

Andy Platts en de enigszins op Gandalf de Wijze lijkende Shawn Lee vormen samen Young Gun Silver Fox die heerlijke Westcoast-rock maken.

North Sea Jazz 2019

De afsluiter van het North Sea Jazz Festival 2019 was  Ms. Lauryn Hill die het 20-jarige bestaan van haar doorbraakalbum The Miseducation of Lauryn Hill vierde met een zeer gedreven concert.

Bekijk hier de North Sea Jazz blogs van voorgaande jaren.