Festival

Fotoverslag: Lowlands 2019 – feesten tussen de buien

Afgelopen weekend was het weer zo ver! Voor de 21e keer vond het Lowlands Festival plaats in Biddinghuizen. Weer of geen weer, onze fotograaf Ben Houdijk was ook weer aanwezig en wist weer vele mooie foto's te maken van de bezoekers, de artiesten en het algehele festival op Lowlands 2019.

Lowlands 2019
Al maandenlang brandt het e-ticket voor Lowlands een gat in je mailbox maar eindelijk is het dan zover. Op donderdagochtend gaan dan eindelijk de poorten open. Voor die tijd verzamelen zich al duizenden bezoekers om zo snel mogelijk naar binnen te kunnen.
Lowlands 2019
Ticket scannen, nog even door de security en je bent al vergeten dat je drie uur in de rij hebt gestaan.
Lowlands 2019
Maar als je binnen bent volgt het volgende obstakel: De Brug Des Doods. De verbinding over de weg die campings 4, 5, 6 van de toegangspoort van het festivalterrein scheidt.
Lowlands 2019
Bolderkarren vol met partytenten, tafels, krukjes, slaapzakken en vooral heel veel drank moeten deze brug over worden gesjouwd. A hell of a job…
Lowlands 2019
Maar als je dan eenmaal aan de andere kant bent, het beloofde land van camping 1, 2 en 3, dan is het zoeken naar waar je vrienden staan en zo snel mogelijk je tent opzetten. Deze drie campings liggen nu eenmaal het meest dichtbij het festivalterrein zodat je het hele weekend lekker snel Lowlands op kunt. En vooral niet zo ver meer hoeft te lopen als je afgedanst en volgetankt gaat slapen.
Lowlands 2019
Als je tentje staat is het tijd voor een eerste biertje en kun je gaan kijken wat Lowlands er dit jaar van heeft gemaakt.
Lowlands 2019
Omdat er op donderdag nog geen optredens in de tenten mogen plaatsvinden vanwege de vergunning die het festival heeft is het nu nog één grote Silent Disco. Voor 5 muntjes borg haal je een headset waarmee je overal kunt rondlopen.
Lowlands 2019
In de Bravo, India en Hacienda draaien DJ’s. Op de headsets van de Silent Disco kies je zelf waar je naar wil luisteren. Of nu in de tent aan het dansen bent of rondloopt.
Lowlands 2019
Lowlands 2019
Gelukkig komt er na regen, zonneschijn. Met een prachtige regenboog over Lowlands als gevolg
Lowlands 2019
Vrijdag is de dag dat het officiële programma van Lowlands begint. Iedere Lowlander beleeft het festival op een andere manier. Je mist nu eenmaal meer dan je meemaakt. Voor ons staat als eerst Donnie op het programma.
Lowlands 2019
Om daarna meteen door te gaan naar de punk van het Engelse duo Slaves.
Lowlands 2019
Lowlands 2019
Van de India ging het naar de Heineken waar Mike Skinner van The Streets nog even refereerde aan zijn show in 2004. Toen was hij zo dronken dat ie onder het podium in slaap was gevallen. Dit jaar was Mike vooral de Powerwash opgevallen. Een larger than life wasmachine die Lowlanders schoon spoelt.
Lowlands 2019
En weer door naar de Alpha tent. De grootste van het festival waar Anne-Marie Nicholson haar opwachting maakt.
Lowlands 2019
Anne-Marie “trapt” meteen af met een van haar grootste hits: Ciao Adios.
Lowlands 2019
Jorja Smith heeft niet de minste fans. Stormzy en Drake werkten al met haar samen.
Lowlands 2019
Van een ander kaliber is Royal Blood. Bassist Mike Kerr en drummer Ben Thatcher beuken er lustig op los. Deze twee kerels laten zien en horen dat je geen grote band nodig heb maar dat Less is More!
Lowlands 2019
De eerste avond valt over Lowlands. Op een paar buien na bleef het prima weer.
Lowlands 2019
Lowlands 2019
Er is al veel over gesproken. The Prodigy was aangekondigd als headliner van de eerste avond Lowlands. Tot zanger Keith Flint besloot er een einde aan te maken. Vervanging voor dit soort grote bands ligt niet voor het oprapen, maar gelukkig was daar onze eigen De Staat.
Lowlands 2019
De Staat speelde in 2018 Lowlands al plat met een memorabele show en het is een ongeschreven wet dat je dan op zijn minst een jaartje overslaat op een festival. Bovendien gebeurt het bijna nooit dat een band uit Nederland de afsluiter, of headliner, van een groot festival is. Maar nu viel alles op zijn plek. De Staat pakte uit en nam hulptroepen uit Zwolle mee in de vorm van Rico & Sticks.
Lowlands 2019
Voor deze ene keer speelde NEC niet tegen PEC maar vormden ze een superteam. Voer voor je hoedeplank, Gekke Gerrit, deze Opgezwolle nummers gingen de Alpha in als koek.
Lowlands 2019
De Staat was dan het hoogtepunt van de vrijdag maar de dag was nog niet klaar. Die avond ging er een gerucht over Lowlands dat er in Sexyland, het vuige sleazy bolwerk waar alles kan, iets bijzonders ging gebeuren. Omdat de komst van A$AP ROCKY lange tijd onzeker was werd een petitie gestart om The Opposites op zijn plek te laten optreden. Dat bleek niet nodig, maar wie na lang wachten het gelukt was om binnen te komen in Sexyland kreeg toch The Opposites. Als eerste stond Twan op het podium die met een knipoog naar zijn maatje Willem “Twan in Nood” zong (naar het prachtige album van Willem “Man in Nood”).
Lowlands 2019
Maar daarna ging het dan ook volle bak los.
Lowlands 2019
Sexyland spatte bijna uit zijn voegen. Na afloop bleken er complete vloerdelen in de grond te zijn gezakt. Buiten werd de enorme rij die voor de tent stond ontruimt omdat er gevaarlijke taferelen ontstonden. Iedereen wilde hier bij zijn…
Lowlands 2019
Twan van Steenhoven wordt nog steeds op handen gedragen. Tijd voor een terugkeer uit de retraite van The Opposites.
Lowlands 2019
De dag beginnen met een kleine BBQ. Waarom ook niet?
Lowlands 2019
De Alpha tent baadt al in het zonlicht van de zaterdagmiddag.
Lowlands 2019
17 jaar, net een paar maanden je eerste album uit en dan al meteen je festival debuut in Nederland maken in de grootste tent van Lowlands. Billie Eilish is een fenomeen.
Lowlands 2019
Meteen je set openen met de hit Bad Guy. Billie doet dat gewoon. Niks bewaren tot het einde.
Lowlands 2019
Voor heel veel jongeren is de eigengereide Billie een voorbeeld. Ze laat zien dat je je nergens aan hoeft te conformeren om succesvol te zijn.
Lowlands 2019
Haar eerste demo’s verschenen in 2016. De nummers schrijft ze met haar broer, die ook mee speelt in haar band.
Lowlands 2019
Lowlands is en blijft een speeltuin.
Lowlands 2019
De Amerikaanse zangeres Sharon van Etten.
Lowlands 2019
En ja, er was ook regen. Maar dan pak je een poncho en een biertje en wacht tot het droog wordt.
Lowlands 2019
Of je gaat onverstoorbaar door met je spelletje Ping Pong natuurlijk.
Lowlands 2019
Ondertussen breekt Idles de India af. En heeft de band zich ook maar vast een poncho aangemeten.
Lowlands 2019
Net op tijd voor de funky hip hop van Anderson .Paak breekt de zon door.
Lowlands 2019
Deze man kan alles: drummen als een malle, hij produceert de lekkerste muziek én rappen en zingen kan hij ook als de beste.
Lowlands 2019
Lowlands 2019
Soms zijn de tenten niet groot genoeg om iedereen binnen te laten. Dan vier je het feestje buiten maar mee.
Lowlands 2019
Matt Berningen van The National komt altijd het podium opgelopen met een drankje in zijn hand.
Lowlands 2019
Ondertussen interviewt Sagid Carter van 3FM alvast Josh Dun van Twenty One Pilots die later in de Alpha zullen spelen.
Lowlands 2019
Een spectaculaire show van Twenty One Pilots.
Lowlands 2019
Tyler Joseph van Twenty One Pilots laat zijn ukelele zien.
Lowlands 2019
Lowlands 2019
Colin Benders, aka Kyteman, geselde de Bravo met zijn elektronische beats. Kunstenaars Nick Verstand en Boris Acket ontwierpen zijn licht installatie.
Lowlands 2019
Zondagochtend is perfect voor een partijtje schaak. De eerste zet is gespeeld.
Lowlands 2019
In de Echo wordt premier Mark Rutte aan de tand gevoeld door interviewer Martijn de Greve.
Lowlands 2019
Om de kater te verdrijven zijn de Rot Dogs van Hans Worst perfect.
Lowlands 2019
Of je begint de dag met een biertje natuurlijk.
Lowlands 2019
Ondertussen baadt de Bravo in het zonlicht.
Lowlands 2019
Na op vrijdag al een talkshow te hebben gedaan op Lowlands en een surprise gig in Sexyland was het nu tijd voor Willems eigen solo show.
Lowlands 2019
Een beetje brak maar Lowlands gaat er nog vol voor deze zondag.
Lowlands 2019
Nog zo’n succesvol optreden van een Nederlandse band. Jungle By Night kwam, zag en overwon de Heineken. Terwijl de spullen al van het podium werden gehaald bleef het publiek maar het refrein van Spending Week zingen.
Lowlands 2019
Mike Skinner van The Streets had het er al over: de Powerwash. Drie dagen Lowlands van je af wassen in een reuze wasmachine.
Lowlands 2019
De Powerwash. Zo ziet een wasmachine er van binnen dus uit.
Lowlands 2019
Loyle Carner geniet van een biertje na afloop van zijn toffe show.
Lowlands 2019
En dan.. daar is hij dan! Lange tijd was het onzeker of ie wel kon komen. Maar omdat Zweden hem op tijd op borgtocht vrij liet staat A$AP ROCKY dan toch op het podium van de Alpha.
Lowlands 2019
Lowlands 2019
Lowlands 2019
Na afloop van zijn show kon A$AP ROCKY een filiaal van de Hünkemoller openen. Zoveel bh’s werden er het podium op geslingerd.
Lowlands 2019
Florien won tien jaar geleden een ticket Lowlands for Life bij 3FM. En sinds die tijd is ze er ieder jaar. En dat blijft ze doen tot ze niet meer kan.
Lowlands 2019
Nog even langs de X-Ray voor de freaky Mathrock Noise van Black Midi.
Lowlands 2019
Lowlands heeft altijd plek voor “oude” helden. Dit jaar waren dat New Order, de postpunk helden uit Engeland, zij gaven alvast het Lowlands gevoel van na het festival met hun Blue Monday.
Lowlands 2019
Terwijl de avond weer fraai kleurt wachten we op Tame Impala, de afsluiter van de Alpha op zondag.
Lowlands 2019
Kevin Parker van Tame Impala was heel erg blij weer terug te zijn op Lowlands.
Lowlands 2019
Let It Happen Lowlands. Let It Happen. Tot volgend jaar….
Lowlands 2019
Achter deze deuren ligt de vrijstaat die officieel A Campingflight to Lowlands Paradise heet, in de volksmond: Lowlands.