Festival

Het aantal Peters op Pinkpop en meer leuke cijfers

Grappige weetjes over 50 jaar Pinkpop.

Tickets

Pinkpop wordt 50 jaar oud met de komende editie. In die 50 jaar is flink wat gebeurd. Zo kon je toen voor twee gulden vijftig een kaartje kopen, maar kreeg je ook maar zeven artiesten. Inclusief de 50ste editie tellen we 1.243 optredens door 895 artiesten en hebben ruim 2.7 miljoen unieke bezoekers kunnen genieten van een hele berg aan memorabele momenten rond het Pinksterweekend. Maar wat weten we eigenlijk over al die  kaartkopers? Onze bak met data gaat helaas maar 10 jaar terug. Gelukkig hebben we dan nog steeds beschikking over zo’n miljoen unieke kaartkopers en kan je daar nog steeds een hoop leuke feitjes in vinden.

Voornamelijk Peters en Robs

Als eerste voornamen; welke namen kopen de meeste tickets? De meest voorkomende voornaam onder Pinkpop-kaartkopers is Peter, kort daarop gevolgd door Jeroen en Rob. Opvallend, want zowel Peter als Rob staan helemaal niet zo hoog in de Nederlandse Voornamen toplijsten (bron: naamkunde.net). Peter staat op plek 93 en Rob zelfs op 147. De dames zijn een stuk minder goed vertegenwoordigd. Pas op plek 14 vinden we Kim als eerste vrouwelijke naam. Wat dan ook weer vreemd is, want de algehele man/vrouw verdeling is bijna 50/50 op Pinkpop. Wil je weten hoe jouw provincie het doet? Hier zie je een overzicht van de top mannelijke en vrouwelijke namen per provincie. En misschien ook leuk, een persoon genaamd GAATJENIKSAAN heeft drie tickets gekocht. En als je dacht dat Jan Smeets de enige Jan was op het festival heb je het mooi mis! Afgelopen jaar alleen al was hij samen met minstens 2000 Jannen aanwezig.

Man Vrouw
Limburg Rob Nicole
Noord Brabant Jeroen Sanne
Zuid Holland Peter Linda
Noord Holland Jeroen Kim
Gelderland Jeroen Anne
Utrecht Jeroen Marieke
Overijssel Peter Ellen
Fryslân Johan Nynke
Groningen Peter Laura
Drenthe Hans Karin
Zeeland Peter Chantal
Flevoland Jeroen Kim

 

Reistijden naar Pinkpop

Terwijl de Limburgers zich opmaken voor de jaarlijkse thuiswedstrijd, maakt de rest van het land zich op om in de auto de stappen voor de lange tocht naar het bijna zuidelijkste puntje van Nederland. Maar bedenk dan even dat het soms ook nog veel verder kan. Terwijl jij moppert omdat je vanuit Amsterdam een goeie 2 uur en 41 minuten onderweg bent met de auto, zijn er ook mensen die vanaf de andere kant van de wereld moeten reizen. De verste die we hebben kunnen vinden kwam in 2012 uit Queenstown – Nieuw-Zeeland. Bereid je dan maar voor op vier vluchten met minimaal 29 uur vliegtijd voor een enkele reis. In ieder geval genoeg tijd om het blokkenschema uit je hoofd te leren. In alle jaren die wij konden zien zagen we trouwens mensen die de enorme oversteek van down under maakten. Dat is nog eens toewijding.

Helaas zijn we na het onderzoek wel tot een schrikbarende conclusie gekomen. De geografische kennis van sommige fans is niet om over naar huis te schrijven. Zo zijn er 141 Pinkpop-bezoekers geweest die zeggen uit Afghanistan te komen. Hier een selectie van steden die zeker niet in het aangegeven land liggen.

  • Iemand uit Naaldwijk was overtuigd dat hij op de Bahama’s woonde
  • Geldrop is opeens een ex-sovjetgemeente geworden in Wit-Rusland
  • Glasgow ligt niet meer in Schotland, maar nu in de Verenigde Arabische Emiraten
  • Een iets andere insteek maar zeker niet minder leuk GEKKENHENKIEVINDTTICKETMASTEREIKELS is blijkbaar een plaats in Micronesië

Al met al mag er wel wat beter opgelet worden bij topografie op de basisschool.

Nog een paar opvallende landen:

Tickets koop je met een…

Als laatste hebben we naar jullie online gedrag gekeken. Steeds meer mensen kopen op mobiele apparaten hun tickets, zo ook Pinkpop- kaartkopers. Tussen de vele honderden verschillende mobiele telefoons en tablets vonden we echter ook de Kurio Tab Connect – 16GB. Als die naam je niets zegt, geen angst want deze tablet is voor kinderen onder de zes jaar. We waren bijzonder verrast dat het zelfs mogelijk is om hierop een ticket te kopen.

Tenslotte een leuk woordenwolkje met zoektermen waarmee je blijkbaar toch bij ons terecht komt en tickets kan kopen.