Festival

Iron Maiden – The Book of Souls tour. 8 juni 2016 Gelredome

Ze verschillen maar 5 jaar in leeftijd. In 1970 vond de eerste commerciële vlucht met de Boeing 747 plaats, 5 jaar later werd Iron Maiden opgericht. In 2016 komen deze twee grootheden bij elkaar als Maiden op tour gaat naar aanleiding van het 16e studio album: The Book of Souls.

Iron1-582

Iron2-582

Om crew en apparatuur naar 36 verschillende landen te vervoeren besluit de band om een hiervoor een 747 in te huren.

Dat zanger Bruce Dickinson een vliegfanaat is wisten we al. De documentaire Flight 666 laat al een vliegtuig zien dat gebruikt wordt voor de tour en geheel in Iron Maiden vormgeving is geschilderd. En bovendien ook gevlogen wordt door Bruce zelf.

Iron3-582

Met deze tour trekt de band dat naar een volgend level. Eén van de meest iconische vliegtuigen aller tijden, de 747, wordt gehuurd en wederom gevlogen door piloot Bruce. Gehuld in pilotenuniform inclusief strepen. Een groot contrast met de zanger die ’s avonds op het podium staat.

Is het de meest efficiënte manier van vervoer, is het de goedkoopste manier van transport? Ik vraag het me oprecht af maar het is in ieder geval een enorm goede marketing stunt.

In ieder land waar de Ed Force One landt haalt de band hiermee alle nieuws media. Het was zelfs een item in het 8 uur journaal. Er zijn maar weinig artiesten of bands die dat voor elkaar krijgen.

De shows van Iron Maiden zijn al jaren een soort van bedevaartsoort voor hun fans. De meeste bezoekers heeft de band al vaker gezien. Als je naar de t-shirts kijkt dan zie je alle afgelopen tours wel voorbij komen. Dat betekent echter niet dat er niet weer een nieuw shirt van deze show moet worden gekocht.

Voordat wij als fotografen voor het podium worden geleidt worden we gebriefd. Om de vergelijking met de luchtvaart maar door te trekken, we worden door een stewardess van Iron Maiden voorzien van veiligheids instructies.

“In het eerste nummer wordt een hoop vuurwerk gebruikt, schrik er niet van. Bruce rent veel rond over de catwalk. De jongens van de band hebben een hoop lol op het podium en rennen rond. Blijf gewoon lekker staan, ze komen vanzelf naar je toe.”  Ze wenst ons verder nog een prettige vlucht, eh een prettig concert.

Iron4-582

Collage-582

Ze heeft gelijk. Iron Maiden fotograferen is altijd een feestje. Ook al zijn de heren op leeftijd, oprichter Steve Harris is dit jaar 60 geworden, het plezier dat ze hebben op het podium lijkt nog steeds oprecht.

Bruce Dickinson, 58, lijkt volledig te zijn hersteld van zijn de tumor op zijn tong. Dat ie een vliegfanaat is zie je ook terug op het podium. Alleen al in de 3 eerste nummers maakt ie 3 indrukwekkende sprongen die ik hem niet na kan doen.

Iron5-582

Iron6-582

Tussen twee nummers in verwijst Bruce naar de leeftijd van de band en bandleden. Zijn we een oude band vraagt ie zich af? Nee, ik ben misschien een oude man, maar deze band en onze nummers zijn een Legacy. Ze zijn inmiddels verworden tot metal royalty.Net als de Boeing 747 is Iron Maiden een icoon geworden die zichzelf nog volop levend houdt. Het optreden in het Gelredome is daar het levende bewijs van.

Iron Maiden speelt 19 juni nog op Graspop Metal Meeting in België.