Festival

De vele vroege vogels op Lowlands 2017

Voor wie onderweg is: check alvast het nieuwe terrein hier, want je zou nog eens kunnen verdwalen.

Hallo Lowlands! Een van de leukste festivals van Nederland is vandaag begonnen.  Nou ja, officieel dan. De camping en een deel van het terrein was donderdag al open, en zelfs vroeger dan ooit te voren. Om negen uur in de vroege morgen mocht je al naar binnen. Elke Lowlands-ganger die zichzelf en het festival ook maar een beetje serieus neemt, weet op zo’n moment wat hem of haar staat te wachten: die staat net zo vroeg op. Dat aantal zichzelf serieus nemende Lowlands-gangers is zo hoog dat er vrij snel een file richting Biddinghuizen stond.

Dit jaar is Lowlands niet alleen stijf uitverkocht, het festival bestaat ook 25 jaar.  Dat wordt gevierd met een nieuwe opzet van het terrein. Tot dit jaar was er altijd een harde scheiding tussen de camping en het festivalterrein. Van vijf tot tien uur in de ochtend werd het veld afgesloten. Wilde je nog doorgaan, dan werd je naar de 24-uurs tent (RIP deze legendarische tent) bij camping 2 gestuurd. Vanaf dit jaar kan je gewoon op het terrein blijven, want het Cape Lowlands gebied, met de India, Bravo en X-Ray sluit niet. Nooit!

Dat is niet alles. Ook de twee grootste tenten, de Alpha en Bravo, zijn compleet vernieuwd. Meer dan voorgaande jaren voelt Lowlands echt aan als een vierdaags festival. Voor iedereen die nu onderweg is: al deze mensen staan je met alle liefde op te wachten. En ze zijn met veel. Heel veel.

Zo zien de diehard Lowlands-gangers eruit. Kijk ze als een van de eersten op de vroege donderdag vanaf de parkeerplaats en vanuit de pendelbussen, en enkelen ook op hun dooie gemak want door moeders afgezet, het terrein op komen.

Ze zijn al met grote getalen, en nu nog fris. In lange rijen slepen ze hun spullen voort.

Early bird catches the worm.

De Lowlands-gangers die op vrijdag komen zullen frisser zijn dan hun voorgangers, maar zullen ook genoegen moeten nemen met de laatst overgebleven campingplekken. De wetten van Lowlands zijn ondoorgrondelijk.

De grootste hobbel in het leven van de Lowlands-ganger is de beruchte Brug des Doods.

Belangrijke attributen voor een weekend Lowlands: een pak kaarten, een set dobbelstenen, een volle powerpack en witte (!!) sneakers.

Dan denk je dat je met die dobbelstenen en set kaarten alles wel hebt ingepakt, blijk je je slaapzak te zijn vergeten. Zonder campingwinkel zouden veel Lowlands-gangers in de loop der jaren met moeite de maandag hebben gered.

Kamperen in 2017 = je luchtmatras laten oppompen in de campingwinkel.

De karakteristieke torens boven de ingang naar het veld zijn verdwenen, of nog beter: verhuisd. Er is namelijk geen ingang meer. Helemaal niet! De doorgang van de camping naar Cape Lowlands is vanaf dit jaar 24 uur per dag open.

Ook aan de Bravo is flink gesleuteld. Het is niet langer een tent, maar een heuse kathedraal voor muziek. Groot van buiten en imposant van binnen.

Die karakteristieke torens gooi je natuurlijk niet zomaar even weg. Dat is zonde. Ze hebben een nieuwe stek: in de ArmadiLLow.

Ook de Alpha herken je niet meer terug. De geel-blauwe tent is niet meer. In plaats daarvan deze nieuwe koperkleurige hangar die er vrij vet uitziet, en ook nog eens zorgt voor beter zicht (geen palen meer!).

Sinds twee jaar een vaste prik op de openingsavond van Lowlands: de Silent Disco.

De nieuwe Bravo ziet er van binnen nog grootser uit dan van buiten.

Onder groot gejuich worden de eerste zonnestralen ontvangen.

Benieuwd hoe laat deze mensen op de vrijdag hun tent weer uit komen gekropen.

En deze mensen ook.

En deze.

En deze ook.

Kom op maandag hier weer terug voor een uitgebreid verslag van het hele weekend.