Interview

Interview Bazart + winactie

Ineens waren ze daar. Een van de smaakmakers van 2016 is voor veel mensen toch wel Bazart. Deze vlaamse band bracht Nederlandstalige indie rock naar vele festivalweides en stond inmiddels op vele podia in Nederland. Tijd voor een interview en nog een leuke quiz met de heren!

Vanwaar de naam Bazart?
We wilde een korte naam die herkenbaar was. Het heeft eigenlijk geen diepere betekenis. Het komt uit het Frans, daarin betekent het ‘rommel’.

Jullie zijn afgelopen jaar onwijs gegroeid, hoe kijk je hier zelf tegen aan?
Het ging inderdaad erg snel. We hebben alle grote festivals gedaan in België. Het is moeilijk om het zelf te bevatten, maar we waren er wel klaar voor, aangezien we ons er ook bewust van waren dat het belangrijk was om er een goede indruk achter te laten.

Was dat niet lastig om zo snel zo groot te worden? Jullie hadden toen nog niet eens een heel album af.
Nee eigenlijk niet. We zijn al een tijdje bezig, alleen was dat nog niet helemaal het geluid en de samenstelling zoals je ons nu kent. Maar de meeste nummers hadden we al, die hebben zich vooral verder ontwikkeld.

Waarom hebben jullie voor het Nederlands gekozen?
We wilden vooral graag iets anders doen en gewoon eens in het Nederlands proberen. Ik [Mathieu – zanger] heb ook Nederlands gestudeerd en wilde bovendien graag iets met de taal doen.

Heb je ook last van vooroordelen als je in het Nederlands zingt?
Vroeger had ik wel meer het gevoel dat we ons moesten verantwoorden waarom we in het Nederlands zongen, maar nu, omdat we in een korte tijd een groot publiek hebben aangesproken, lijkt het meer dat mensen op zoek waren naar iets dat wij ze nu kunnen geven.

Zie je ook een soort herwaardering van Nederlandstalige muziek?
We zien wel de laatste tijd steeds meer nieuwe bands in het Nederlands zingen. Ik wil niet zeggen dat het door ons komt, maar wellicht draagt het op een bepaalde manier bij.

Voelde je ook extra druk voor het album door het plotselinge succes?
Nee. We zijn eigenlijk vooral ons eigen dingen blijven doen. Aangezien we al een paar jaar bestaan hadden we daarnaast ook al een heel repertoire van nummers, het was dan ook geen probleem om een hele show te vullen.

Ben je niet bang dat je een soort hype wordt? Zo veel plotseling succes dat ook ineens over kan zijn?
We zijn eigenlijk niet bang. We zijn ons er wel van bewust dat we een hype zijn, maar we maken ons hier ook niet druk om. We zitten nu in een droomscenario en we proberen het vooral zolang mogelijk uit te spelen.

Alle titels op het album hebben één woord, is dat een bewuste keuze?
Ja, dat is het enige conceptuele aan het album. Het zijn allemaal universele woorden die ook niet-Nederlandstaligen nog zouden kunnen uitspreken. Het past ook bij de filosofie van de band; een internationale sound maar dan in het Nederlands. Onlangs hoorden we nog dat een Spaans meisje Nederlands aan het leren was met behulp van onze songteksten. Dat is natuurlijk heel tof om te horen.

Proberen jullie nog iets mee te geven met de shows?
We proberen ze vooral een leuke tijd te geven. Als ze thuis naar onze muziek luisteren hopen we dat ze ook naar de songteksten luisteren. Bij optredens proberen we vooral iedereen een leuke tijd te geven.

Hebben jullie zelf nog rituelen voor de show?
Kleine knuffel, verder niet eigenlijk.

Is het ook anders, optreden in Nederland of België?
In België is het vrij hysterisch. We zijn er mega gehypet in een korte periode. In Nederland is het wat rustiger en nemen we de normale route.

Bazart shows in de Nieuwe Nor, TivoliVredenburg en Patronaat zijn reeds uitverkocht! Maar niet getreurd, in 2017 staan ze in de grote zaal van Paradiso, Amsterdam! Koop hier je tickets.


WIN WIN WIN

In het interview met Bazart hebben wij een aantal dilemma’s voorgelegd aan Bazart. Aan jou de taak om te raden wat Bazart heeft gekozen! Heb je alles goed, dan maak je kans op 1 van de 2 LP’s van Bazart. Doe mee en win!