Interview

Review

We bezochten de Star Wars-expo met een diehard fan

Wij van Ticketmaster besloten een kijkje te nemen bij STAR WARS™ Identities: The Exhibition. De unieke tentoonstelling met 200 originele Star Wars rekwisieten, kostuums, tekeningen en meer is sinds kort te zien in CineMec in Utrecht en schijnt behoorlijk indrukwekkend te zijn. En met wie konden wij nou beter langsgaan dan met een echte fan? Maak kennis met Lianne Hazendonk, 31 jaar uit Nieuwegein die ons precies kon uitleggen wat zo vet is aan de expo. Maar pas ook op! Mocht je totaal blanco de tentoonstelling willen bezoeken: deze reportage kan in dat geval spoilers bevatten.

Bestel hier je tickets

Zo wilde Lianne zelf ook van te voren niets over de tentoonstelling lezen, zodat ze echt verrast zou worden. Haar eerste reactie was dan ook schitterend om te zien. Als een kind in een snoepwinkel bekeek ze de eerste rekwisieten. Ook dat je gedurende de tentoonstelling op zoek gaat naar je eigen identiteit was voor haar een aangename verrassing.

Zelf is Lianne lid van de Dutch Garrison. Dat is de Nederlandse tak van de 501st Legion, de wereldwijde Star Wars kostuumvereniging. In hun zelfgemaakte kostuums zijn zij aanwezig op verschillende soorten evenementen: van grote conventies tot kleine exposities. Ook organiseren zij liefdadigheidsacties. Toen we aan haar vroegen waar ze het meest naar uitkeek in de tentoonstelling, waren dat dan ook de kostuums. Verder was ze erg benieuwd naar de voertuigen en andere props uit de films.

Wow! Cool! Awesome! Dat waren de kreten die meerdere keren te horen waren uit de mond van Lianne wanneer we een hoek omgingen. Gedurende de reis – zoals je de expo best zou kunnen noemen –  sta je bijna letterlijk oog in oog met alle karakters uit de films. Zelf heeft Lianne een aantal jaar animatie gestudeerd en alle schetsen en tekeningen spraken haar dan ook erg aan. “Die zou ik zó graag aan mijn muur willen hangen!”

De passie voor Star Wars begon voor Lianne op twaalfjarige leeftijd toen ze per toeval een Star Wars-film uitkoos in de videotheek. Ze was sowieso al geïnteresseerd in sciencefiction, maar Star Wars: Episode IV: A New Hope koos ze puur op de cover. Van de tentoonstelling kreeg ze ook meteen weer zin om de films te gaan kijken.

Verbazing, enthousiasme, nostalgie – veel verschillende emoties kwamen voorbij. Aan het einde van de rit was ze zelfs een beetje sprakeloos. “Geen idee hoe ik in één woord de expositie zou moeten omschrijven, hier moet ik echt over nadenken.” Maar op de vraag of ze van plan is nog een keer te gaan, antwoord ze resoluut: “Zeker weten!”

 

Ook de onvergetelijke personages uit Star Wars herontdekken? Bestel dan hier je tickets voor STAR WARS™ Identities: The Exhibition.