Muziek

10 x Ben Houdijk’s beste concertfoto’s van 2018

Van Dave Grohl tot 5 Seconds of Summer, welke is jouw favoriet?

Je beste tien foto’s kiezen uit een jaar is net zo’n ingewikkelde vraag als ‘wat zijn je tien favoriete muzieknummers?’ of ‘wat vind je het lekkerste eten?’ Ik vind het al moeilijk om 35 nummers voor de Top 2000 uit te moeten kiezen. Per dag kan dat veranderen, omdat het ook vaak gekoppeld is aan je gevoel van dat moment. Toen Ticketmaster me vroeg om mijn beste foto’s van 2018 uit te zoeken voor een soort van jaaroverzicht leek me dat meteen een goed idee. Dat is het ook, tot het moment aanbreekt en je daadwerkelijk door een jaar aan foto’s heen gaat. Dan pas merk je wat er allemaal gebeurd is dit jaar en hoeveel shows ik wel niet heb gezien. Aan de meeste ervan heb ik ook nog een mooie herinnering. De afgelopen dagen heb ik me dus gestort op het maken van een selectie van tien. Zoals gedacht is die selectie wel een paar keer veranderd, maar ergens moet je de knoop doorhakken en een definitieve lijst maken met foto’s die om verschillende reden, zonder volgorde, mij dierbaar zijn.

5 Seconds of Summer – AFAS Live

Ik ben niet per se een enorme fan van 5 Seconds of Summer, maar deze foto vind ik tof omdat in dit beeld zowel de band als het publiek zichtbaar zijn. In de weerspiegelende riser, waar zanger/gitarist Luke Hemmings op staat, zie je ook nog de blije gezichten van de fans op de eerste rij en een groot geconcentreerd hoofd van uw fotograaf.

Arctic Monkeys – Best Kept Secret

Alex Turner, zanger van de Arctic Monkeys, ken ik vooral als iemand die nogal vastgeplakt aan zijn microfoon op het podium staat. Dat was nooit heel spannend om te fotograferen. De afgelopen jaren is Alex wat ouder geworden en is hij zich veel comfortabeler gaan voelen op het podium. Dit jaar verscheen hun zesde studioplaat en ging de band op tour. Eén van hun eerste optredens was op het Best Kept Secret festival. Het was nog wat onwennig, maar deze foto van een wat ouder wordende Alex Turner was meteen raak.

Spike (Di-rect) – Concert at Sea

Mijn werk bestaat uit heel veel optredens fotograferen waar ik alleen de eerste drie nummers toegang heb. Daar moet het dan ook gebeuren en mijn perspectief is bijna altijd dat van de bezoeker, voor het podium. Soms ben ik in de gelegenheid om een hele show te mogen fotograferen en dit ook vanuit andere gezichtspunten te doen. Dat levert vaak nog betere foto’s op. Deze foto van Spike van Soest, tijdens het optreden van Di-rect op Concert at Sea, is daar een voorbeeld van. Als bevroren hangt hij in de lucht tijdens één van zijn megasprongen, die Spike vaak op het einde van de set neemt.

Tickets voor Di-rect

David Byrne – AFAS Live

Deze foto heb ik niet uitgekozen omdat het per se zo’n goeie foto is, maar omdat ik het optreden van David Byrne zo ongelofelijk bijzonder vond. Hij is in staat geweest om het idee van een band op het podium, zoals dat al 100 jaar bestaat, opnieuw vorm te geven tijdens zijn American Utopia tour. Geen vaste elementen op een leeg podium. Alle muzikanten zijn draadloos. Het traditionele drumstel is uit elkaar gehaald en als een soort muziekkorps verdeeld over zes man. Fascinerend, ik heb nog nooit zoiets gezien en ja, de muziek zelf was ook dik in orde!

Liam Gallagher – AFAS Live

Natuurlijk ligt de focus in mijn werk op de uitvoerende artiesten die op het podium staan. Daar willen we de goede foto’s van zien, maar soms is het bijna nog interessanter, fotografisch gezien, om eens achter je te kijken als je in de ruimte tussen publiek en band staat. Deze foto heb ik gemaakt tijdens het optreden van Liam Gallagher in Amsterdam. Bij grote Engelse bands zie je dan vaak een groter deel van het publiek dat uit de UK komt, die bijvoorbeeld al in Nederland wonen of die voor de gelegenheid van dit concert overvliegen. Concerten (en bier) zijn een stuk goedkoper in Nederland. Engelse fans zijn ook wat fanatieker als het om hun helden gaat en dat zie je terug in deze foto. De energie spat er vanaf.

Iggy Pop – Paaspop Schijndel

Vlak voordat James Osterberg 71 jaar werd stond hij, onder zijn beter bekende artiesten naam Iggy Pop, op het podium van Paaspop. Op deze leeftijd en vooral ook na een vrij heftige levenstijl oogt Iggy wat breekbaar als hij het podium opkomt. Tot zijn band de muziek inzet. Wat een energie heeft deze man nog! Hij geeft zichzelf volledig tijdens een concert met als resultaat dat hij van het podium afgeholpen moet worden als het voorbij is. Ik heb dik respect voor Iggy. Ook omdat hij zichzelf letterlijk blootgeeft tijdens zijn optreden. Zijn lichaam heeft zichtbaar geleefd, maar dit is wie hij is. De belichaming van Rock ’n Roll.

Dave Grohl ( Foo Fighters) – Pinkpop

Als de Foo Fighters in Nederland zijn geweest is de kans groot dat één van die foto’s tot mijn favorieten van dat jaar behoren. Omdat het de Foo’s zijn, omdat het Dave Grohl is en omdat ik stiekem Dave Grohl zou willen zijn. Ik wil zo kunnen drummen, gitaar spelen, zingen, grappen vertellen, over een podium rennen en vooral ook, zo’n karakteristieke kop hebben.

Eddie Vedder (Pearl Jam) – Pinkpop

Bijna alle foto’s in dit rijtje vind ik mooi van zichzelf. Maar soms wordt een foto beter omdat er een verhaal omheen zit. De band, en zeker Eddie, heeft vanaf het begin een voorliefde voor de Utrechtse poptempel Tivoli. Toen Pearl Jam in 1992 voor het eerst op Pinkpop speelde droeg Eddie dan ook een Tivoli shirt. In 2000 had Eddie wederom een Tivoli shirt aan. Nu, 26 jaar na de eerste keer, wilde Eddie er weer één. Omdat dit oude logo nergens meer op een shirt bestaat, heeft hij het er zelf met een stift opgezet. Heel even in de set trok hij zijn overhemd open om het te laten zien. Deze foto is inmiddels ook door Pearl Jam zelf gedeeld op hun sociale media.

Nick Cave – Rock Werchter

Een ultieme foto, voor mij, laat zien wat voor muziek een artiest maakt en hoe intens een artiest zijn optreden beleeft. Nu is Nick Cave één van mijn grote helden en daar ben ik altijd een beetje gespannen voor als ik die mag fotograferen. Zeker ook, omdat Nick een hekel heeft aan fotografen en we dus maar één nummer de gelegenheid krijgen. Daarnaast moeten we ook nog eens aan de zijkant blijven staan. Op Rock Werchter zag ik Nick in bloedvorm en gelukkig kwam hij ook mijn richting op; da’s mazzel hebben. Deze foto is denk ik wel mijn meest favoriete van 2018, maar dat is persoonlijk.

Tash Sultana – AFAS Live

Ik ken Tash al wat langer, sinds haar eerste optreden (2016) in Nederland. Vanaf die tijd fotografeer ik haar als ze in de buurt is. In 2018 ben ik zelfs mee op tour geweest en heb ik haar veel gefotografeerd. Voor wie Tash niet kent: ze staat helemaal alleen op het podium en bouwt nummers zelf op terwijl ze verschillende instrumenten bespeelt. De intensiteit die ze in haar optredens stopt is overweldigend. Deze foto is in Amsterdam gemaakt. Voordat ze haar eerste album heeft uitgebracht verkocht ze de AFAS al twee keer uit. Dichtbij een artiest kunnen komen levert de beste foto op.

Tickets voor Tash Sultana