Muziek

10x Ben Houdijks beste concertfoto’s van 2022

Hoe vang je nou een jaar aan livemomenten in één blog? Fotograaf Ben Houdijk doet een poging en kiest zijn favoriete concertfoto's van 2022.

Ticketmaster vroeg mij een blog te maken met de 10 beste concertfoto’s van 2022? Een simpele vraag. Net zoals: wat is je favoriete liedje? Elke dag heb ik daar een ander antwoord op en dat is met mijn foto’s niet anders. Voor vandaag is dit mijn keuze.

Ben Houdijk

1. King Gizzard & the Lizard Wizard – Best Kept Secret

Het Best Kept Secret Festival dat in Beekse Bergen wordt gehouden heeft een belangrijk element dat het festival anders maakt. Het hoofdpodium ligt naast een groot meer. En dat is prettig voor de bezoekers die bij warm weer lekker kunnen afkoelen. Met een biertje in je hand en je benen in het water naar een optreden kijken, da’s genieten.

En dat zien sommige muzikanten natuurlijk ook. Zanger Stu MacKenzie van het Australische King Gizzard & the Lizard Wizard besloot om aan het einde van de set over het publiek heen te crowdsurfen en in het water te duiken. Op dat moment zat ik net in een bootje om vanuit dit unieke perspectief het festival te fotograferen.

2. Twenty One Pilots – Rock Werchter

Al jaren springt drummer Josh Dun met een achterwaartse salto van de piano van zijn muzikale collega Tyler Joseph. Ik weet dat het gaat gebeuren, je wacht er op, maar voor het eerst ving ik Josh echt horizontaal zwevend in de lucht.

3. Yungblud – Rock Werchter

Over zweven gesproken.. Dominic Harrison, beter bekend als Yungblud, is een stuiterbal die van het begin tot het einde van zijn set over het podium raast en vaker in de lucht hangt dan op het podium staat. Ik zou willen dat ik 50% van zijn energie bezat. Dat ie zich daar af en toe ook fysiek mee beschadigt is een bijkomstigheid. Twee stukjes gaffertape eroverheen en weer doorgaan. The show must go on.

4. Tame Impala – AFAS Live

Het eigenzinnige Tame Impala staat bekend om zijn prachtige videoprojecties en lichtontwerp tijdens hun liveshows. Die beter in de zaal tot hun recht komen dan in het daglicht tijdens een festival. Hun show in de AFAS Live van dit jaar was één van de betere die ik zag.

5. Nick Cave & The Bad Seeds – Best Kept Secret

Een persoonlijke favoriet van me. Vooral omdat de muziek van Nick Cave me aanspreekt, maar ook omdat zijn liveshows zo bijzonder zijn. Vanaf het eerste nummer zoekt Nick zijn publiek op. Op speciaal voor hem geconstrueerde loopplanken die aan de barriers bevestigd zijn, is hij door zijn fans aan te raken. Hij leunt soms letterlijk op ze. Persoonlijker wordt het niet.

6. Stromae – Lowlands

2022 kende de wederopstanding van een groot artiest. Stromae verraste ons met een nieuw album en nieuwe shows. Op indrukwekkende wijze sloot hij onder andere Lowlands af. Blij dat hij weer terug is.

7. Muse – Carré

Uiteindelijk werden er voor meer dan 1000 euro tickets aangeboden in de doorverkoop. De hottest show van het jaar misschien wel. Een band van dit formaat zul je niet snel weer zien in een “kleine” zaal als theater Carré. Ter promotie van hun nieuwe album Will Of The People speelde Muse een aantal super exclusieve shows. Wie er niet bij kon zijn, krijgt een nieuwe kans in 2023 als het drietal op het Malieveld staat.

8. Ed Sheeran – Johan Cruijff ArenA

Niet één, maar twee keer vulde Ed Sheeran afgelopen jaar de Johan Cruijff ArenA. Technisch gezien niet in zijn eentje. Op momenten werd hij ondersteund door een band die verspreidt door de ArenA stond. Maar alle focus lag op het centrale podium in het midden dat ronddraaide zodat iedereen een goed uitzicht op Ed had. Het blijft bijzonder om hem meer dan vijftigduizend mensen te zien vermaken.

9. Coldplay – Koning Boudewijnstadion

Zes jaar lang hebben we op deze band moeten wachten voordat er weer een kans was om ze live te zien. Met de release van hun meest recente album Music of the Spheres was het dan eindelijk weer zover. In 2022 gaven Chris Martin en zijn mannen weer acte de présence. Helaas werd Nederland tijdens deze eerste shows nog overgeslagen, net zoals veel andere landgenoten reed ik naar Brussel om de band daar te zien. En dat was meer dan de moeite waard. Coldplay maakte hun reputatie als stadionband, die toch ook bij machte is om het klein te houden, meer dan waar. Gelukkig krijgen we in 2023 de band ook in Amsterdam. Maar liefst 4x (!) vullen ze in juli de Johan Cruijff ArenA.

10. Goldband – Rock Werchter & Lowlands

Net als veel Nederlandse artiesten die doorbraken tijdens de coronaperiode kon het Haagse Goldband eindelijk ook hun muziek aan een groot publiek presenteren in 2022. En dat deden ze meteen ook groots. Met als hoogtepunten de dikste podia op Rock Werchter en Lowlands. Maar dat was nog niet alles. Bij iedere show van Goldband die ik fotografeer gebeurt er wel iets. Op Rock Werchter brak Boaz Kok aan het begin van de set zijn voet en werd op het podium verbonden door de EHBO. Tijdens Lowlands draaide de geruchtenmachine rondom de relatie van Karel Gerlach en Maan de Steenwinkel overuren. Aangewakkerd doordat ze ook samen op het podium stonden.

Bonus: Jan Smeets – Pinkpop

In 2022 kon er ook daadwerkelijk afscheid genomen worden van Jan Smeets. Al eerder droeg hij het organisatorische stokje over aan zijn opvolgers, maar een publiek applaus voor de vader van Pinkpop bleef nog uit. Zichtbaar ontroerd en in het bijzijn van zijn dochters nam Jan het applaus in ontvangst.

Bonus: Merol – Eurosonic Noorderslag

Ik was het al bijna vergeten, maar we zijn 2022 begonnen met het land in een
lockdown. Het traditioneel eerste festival van Nederland, Eurosonic Noorderslag in Groningen, werd nog gehouden zonder publiek. De artiesten, op de foto zie je Merol, traden op voor camera’s in een lege Oosterpoort. Het publiek kon alle opnamen online volgen. Gelukkig gaan we dat in 2023 weer als vanouds beleven.. De stad Groningen gaat
weer bomvol staan van artiesten en publiek.