Muziek

15x Ben Houdijks beste concertfoto’s van 2023

Hoe vang je nou een jaar aan livemomenten in één blog? Fotograaf Ben Houdijk doet een poging en kiest zijn favoriete concertfoto's van 2023.

Ticketmaster vroeg mij een blog te maken met de 10 beste concertfoto’s van 2023? Een simpele vraag. Net zoals: wat is je favoriete liedje? Elke dag heb ik daar een ander antwoord op en dat is met mijn foto’s niet anders. Voor vandaag is dit mijn keuze.

Ben Houdijk

1. Coldplay – Johan Cruijff ArenA

Chris Martin van Coldplay neemt de bal lekkerder op de voet dan menig
voetballer van Ajax in de Johan Cruijff ArenA.

Afgelopen zomer gaf de band vier uitverkochte concerten in Amsterdam.

2. U2:UV – The Sphere, Las Vegas

Het is een filmscenario dat op papier zeer onwaarschijnlijk lijkt. Bram uit Nijmegen gaat drummen in éém van de grootste bands ter wereld. In de meest speciale zaal die er op dit moment is. En toch is het uitgekomen. Bram van der Berg, vaste drummer van Krezip treedt tijdelijk toe tot U2 tijdens hun Las Vegas residency. Samen met Krezip reisde ik af naar The Sphere, en keek mijn ogen uit.

3. De Jeugd van Tegenwoordig – Lowlands

Veni Vidi Vici, of op zijn Jeugds: Vjeze Wiwa Faberyayo. Bijna 20 jaar na de release van ‘Watskeburt?’ is De Jeugd relevanter dan ooit. Een nummer 1 album, een uitverkocht tour langs de grote zalen van Nederland en een magistraal overrompelend optreden als headliner op Lowlands.

4. Mumford & Sons – Rock Werchter

Op de valreep werd Mumford & Sons geboekt voor Rock Werchter. Door het uitvallen van Stromae viel er een headline plek vrij die je niet zomaar op kunt vullen. Gelukkig waren Marcus Mumford en zijn mannen bereid om deze plek in te vullen. Tijdens hun optreden op het megapodium van Rock Werchter, voor 85.000 man, had ik een klein intiem moment met Marcus waarop we elkaar even recht aankeken.

5. Muse – Rock Werchter

De Will of the People Tour is dit jaar ten einde gekomen. Met een groot optreden op het Malieveld in Den Haag en hun show op Rock Werchter heb ik ze twee keer mogen fotograferen. En het toeval wil dat Matthew Bellamy voor me stond tijdens het optreden van U2 in The Sphere in Las Vegas. Super enthousiast was hij alles aan het filmen met zijn mobiel. Grote kans dat we Muse daar nog wel eens zien spelen.

6. The Weeknd – Wembley Stadium, Londen

Volgens MOJO Concerts was de show van The Weeknd een van de mooiste producties van het jaar, en zij kunnen het weten nietwaar? Tijdens de show in het Wembley Stadium viel me de enorme betrokkenheid van de fans van The Weeknd op.

7. The Teskey Brothers – Rock Werchter

Met deze Australische band ben ik een aantal maanden op tour geweest in Europa. Een totaal andere manier van shows ervaren dan wanneer je alleen de eerste drie nummers voor een podium mag staan. Je kunt heel dicht op de band fotograferen en de lol van het muziekmaken bijna voelen. Deze kleine bubbel die door de wereld reist wordt je familie voor een korte tijd. Tot ze weer terugkomen, zoals in 2024.

8. Blur – Ziggo Dome

We keken er allemaal al lang naar uit, de terugkeer van Blur op het podium. En dat was kort maar krachtig. Damon Albarn heeft al weer gezegd dat ie er klaar mee is en zijn tijd weer aan andere projecten gaat besteden.

9. Robbie Williams – Ziggo Dome

Naast een enorme bak met hits (het blijft altijd een kippenvel moment om
letterlijk iedereen ‘Angels’ mee te horen zingen) is Robbie ook een erg grappige
man op het podium. Hij zou ook zo standup-comedy kunnen gaan doen, denk ik.

10. Goldband – AFAS Live

Dit is misschien niet de beste foto van Goldband die ik dit jaar heb gemaakt maar wat
er hier op het podium staat is wel een mooie opsomming van hoe Den Haag zijn
plek op het poppodium opnieuw heeft geclaimd.

Op het podium van Goldband in de AFAS Live (3x!) zie je hier Niels de Maa en
Camiel Meiresonne van Son Mieux en Spike van DI-RECT.

Allemaal leuk en aardig die artiesten op het podium maar er zou geen show of festival bestaan zonder de mensen die er een kaartje voor kopen. Daarom nog 5 foto’s die de bezoekers in het zonnetje zetten.

Ben Houdijk

11. John Coffey – AFAS Live

Zanger David Achter De Molen wordt letterlijk op handen gedragen tijdens de grootste solo show die band ooit heeft gegeven.

12. Ilse DeLange – Tuckerville

Omringt door haar fans neemt Ilse DeLange afscheid van Tuckerville, haar eigen festival
dat zes edities heeft bestaan.

13. Pinkpop

Het Pinkpop festival virus doorgeven aan je kind.

14. Inhaler – Rock Werchter

Dit is wat muziek met je kan doen en waar een festival voor bedoeld is: met je
vriendinnen compleet uit je bol gaan bij je favoriete band.

15. Danny Vera – Concert At Sea

Eén man met een gitaar en 40.000 man die luisteren. Vanaf boven gezien massaal en misschien beangstigend, maar sta je er tussen dan verbroederd het.