Muziek

The Kik & The Stangs | Paard van Troje | Den Haag

De dag van het optreden van The Kik en The Stangs in het Paard van Troje is tevens de geboortedag van George Harrison van The Beatles die 15 jaar geleden overleed. Voor de mensen die zich hiervan niet bewust zijn memoreert Justin, de zanger van The Stangs dit feit. The Beatles en de jaren zestig zijn wel de gemene deler van deze vanavond. Zowel The Kik als The Stangs zijn duidelijk geïnspireerd door deze periode.

Ter gelegenheid van hun nieuwe album ‘Stad en Land’ doet The Kik een tournee door de twaalf provincies. De jonge Haagse band The Stangs toert met de Rotterdammers mee en verzorgt het voorprogramma. Naast zanger Justin van der Weide-Estacio zien we op drums Lasse Voerman, die we nog kennen van die andere Haagse beatband The Consolers. De boomlange Michiel Mutsaerts vouwt zich achter het authentieke Hammond orgeltje en in samenspel met het gitaarspel van Pieter van der Velden roepen hun riffs fijne herinneringen op aan o.a. The Doors.

Alle muzikanten van deze avond zijn mannen maar de dames worden wel in hun harten en gedachten gedragen. The Stangs zingen over ‘Suzanne’, ‘Betty Ford’ en ‘Goodbye, My Fair Lady’ en The Kik is vol van ‘Simone’ en die ‘Mooie Meid’. Niet alleen deze birds zijn een inspiratiebron voor The Stangs maar ook ‘The Yardbirds’. Ze coveren ‘Come On (For your Love)’ van deze Britse rockband uit de jaren zestig waar Eric Clapton ooit in begon.

Ook The Kik waagt zich aan een nummer van een collega. Dave von Raven vertaalde ‘In your Arms’ van Chef’s Special in ‘Schuilen bij jou’ en daarbij was er bijna niemand die zich niet even de beschutting van een ouder voorstelde.


De samenwerking tussen de twee bands gaat verder dan de gezamenlijke toer want onder leiding van Dave van The Kik en Marcel Fakkers van The Madd werd de single ‘The Horse’ van The Stangs opgenomen in de PAF! studio in Rotterdam. ‘The Horse’ is een heerlijke afsluiter in, waar beter, het Paard.

The Stangs focust zich vooral op het maken van mooie muziek en laat alle grapjes en grollen over aan The Kik. De frontmannen Dave en Arjan Spies zijn daar uiterst bedreven in en larderen de show met humor. Hoewel hier en daar de indruk ontstaat dat de kwinkslagen al vaker zijn gebruikt smult het publiek ervan.

Wil jij The Kik en The Stangs ook live zien? Op donderdag 16 maart staan ze in De Oosterpoort in Groningen! Tickets zijn hier verkrijgbaar.