Muziek

Review

30 Seconds To Mars zit vol verrassingen in Ziggo Dome

Een show met veel in zijn mars.

De bezoekers van het concert van 30 Seconds To Mars kregen naast een prima concert meerdere verrassingen gisteravond. De eerste was wat minder, om persoonlijke redenen heeft gitarist Tomo Milicevic de tour tijdelijk moeten verlaten. Dat is natuurlijk spijtig want hij is een vaste waarde in de band. Al een paar avonden moeten de broers Jared en Shannon Leto het samen doen… Nou ja, niet helemaal samen. Als je goed naar het podium kijkt dan zie je links en rechts twee gastmuzikanten staan, die gitaar, bas en keyboard partijen meespelen en de koortjes verzorgen. Zorgvuldig uit het licht gehouden en anderhalve meter onder het podium, maar ze staan er wel.

Het podium dat 30 Seconds To Mars deze Monolith Tour meeneemt staat middenin de zaal. Perfect voor de fans natuurlijk, want je staat bijna overal dicht op het podium. Voordeel voor mij als fotograaf is dat je er ook makkelijk omheen kunt lopen. En dat is nodig ook. Jared Leto is geen zanger die vastgekleefd zit aan zijn microfoonstandaard. Hij doet zijn uiterste best om letterlijk de hele zaal dichtbij hem te houden. Een wat oudere man die op de eerste ring zit wordt persoonlijk aangespoord om keihard mee te springen op de muziek. Het maakt het optreden, ondanks de grootte van de zaal, toch heel persoonlijk.

De aangename verrassingen komen deze avond in meervoud. Zo heeft 30 Seconds To Mars via 3FM een wedstrijd uitgeschreven waarbij je als gitarist kans maakt om samen met de band op het podium te staan. Wie wil dat nou niet! Na een selectieronde bleven er drie heren en een dame over die daadwerkelijk zichzelf Rock God mochten noemen en door zanger Jared Leto persoonlijk werden uitgenodigd om het nummer Conquistador mee te spelen. Aangekondigd door 3FM DJ Frank van der Lende stonden ze daar te shinen.

Om het gat dat Tomo toch een beetje achterlaat op te vullen, werd de zaal op nog een verrassing getrakteerd. Via via hoorde ik een paar uur voor het concert dat de zanger van Nederlands grootste rockband ook een nummer mee ging spelen. Vervolgens ben ik langs al mijn bekende wegen gaan proberen of ik ook daar foto’s van zou mogen maken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Met een vage toezegging op zak, “Sta om 22:00 uur maar bij het hek naar het podium, dan komt het wel goed”, ging ik op weg naar Amsterdam. Na de eerste drie nummers vanuit voorin de zaal te volgen heb ik mij door de menigte naar achterin de zaal gewurmd (sorry, nog voor diegene waarbij ik vol op de tenen ben gaan staan…) en rond 22.00 uur stond ik op de afgesproken plek.

Na een klein kwartiertje zag ik vanuit achterin de zaal een rijtje mensen omringt door beveiligers zich richting het podium begeven. Zonder blikken of blozen ben ik daar maar bij aangehaakt en voor ik het wist stond ik weer tegen het podium aan. Ik verwachtte nog door een beveiliger te worden weggetrokken, maar dat gebeurde gelukkig niet. En tijdens de toegift kwam daar inderdaad, aangekondigd door Jared Leto, de man die de Ziggo Dome inmiddels van binnen en van buiten kent: Eloi Youssef van Kensington. Meezingen met Walk On Water. Ook voor hem een mooi moment,  lijkt me.

Maar als 30 Seconds To Mars fan hoef je niet per se gitaar te kunnen spelen of in de grootste band van Nederland te zingen. Iedereen maakt kans om dichtbij zijn idolen op het podium te staan. Traditiegetrouw worden er tijdens het laatste nummer een vijftigtal fans het podium op gehaald die met de broertjes Leto het euforische confettimoment beleven. Geen verrassing, wel een heerlijk spektakel dat nooit gaat vervelen!