Muziek

5 Seconds of Summer – 20 mei 2015 @ Ziggo Dome

Het is maandag 19 februari 1979 en ik spijbel van school. Op de brommer ben ik onderweg van Alphen a/d Rijn naar Amsterdam. Het is steenkoud maar dat geeft niet. Ik rij naar de Jaap Edenhal in Amsterdam om voor het eerst mijn grote helden, Status Quo, te gaan zien.

Mijn eerste grote concert. Uren stond ik voor een gesloten deur met soortgenoten om maar als eerste binnen te zijn. Rij 10 was goed genoeg. Gehoorbescherming had ik nog nooit van gehoord. In de jaren erna heeft dit concert mythische proporties aangenomen in mijn gedachten. Objectief gezien zal het een middelmatig optreden zijn geweest in een hal die niet gebouwd is voor muziek met vlonders op een koude ijsvloer.
Dat donderde toen niet. Het waren mijn helden met mijn muziek. En daar stonden ze op het podium.

Collage1

Running

Afgelopen woensdag ben ik gaan kijken bij 5 Seconds of Summer in de Ziggo Dome.
Een Australisch bandje met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar dat muziek maakt in de traditie van Blink-182, Green Day op een poppy manier. Groot geworden o.a. door mee te gaan in de slipstream van One Direction. En nee, het geeft niet dat je er nog nooit van gehoord hebt.  Ze staan niet in de Megatop 50, het eerste album heeft maar 6 weken in de albumlijst gestaan en niet veel radiozenders draaien het.
Maar…… She looks so perfect, de eerste single van de band, heeft inmiddels 136 miljoen hits op Youtube. Binnen 2 uur was de Ziggo Dome stijf uitverkocht.
Deze band weet zijn publiek te vinden dat is duidelijk.

RockOn

Lang voordat de deuren open gaan staan er al honderden meisjes te wachten. Sommigen met dekens om want het is toch een beetje fris. Voluit zingend om een beetje warm te blijven, maar wellicht ook wel een beetje zenuwachtig. Al driekwart jaar was er een kaartje in huis met daarop de naam van de band en de datum van vandaag.
Al maandenlang is Youtube en het internet afgestroopt naar alles wat met 5SoS te maken heeft. De setlist van vanavond kennen ze natuurlijk al uit hun hoofd.
Misschien spijbelend van school. Misschien met de trein uit Alphen a/d Rijn naar Amsterdam gekomen om voor het eerst hun helden live te zien. Groot verschil is dat zij instappen in een waanzinnig goed geproduceerde show in een prachtige zaal die gemaakt is voor muziek.

Collage2

MikeyHugMe