Muziek

5 vrouwelijke artiesten om te ontdekken op Internationale Vrouwendag

Bekijk hier onze tips voor de tofste jonge muzikale vrouwen van dit moment.

Tickets voor de tofste shows en events

Vandaag is het Internationale Vrouwendag: hét perfecte moment om vrouwelijke artiesten te ontdekken.

Dat vrouwen een grote invloed hebben op de muziekindustrie hoeven we niet uit te leggen. Toch zetten we vandaag graag opkomende vrouwelijke artiesten in de spotlight. Zij treden in de voetsporen van muzikale vrouwelijke voorvechters die belangrijke onderwerpen aankaarten in hun muziek Denk hierbij aan het zingen over zelfvertrouwen en zelfacceptatie (van Aretha Franklin tot Alicia Keys en Beyoncé), genderstereotypen (van Cyndi Lauper tot Pink), seksuele emancipatie (van Madonna tot Rihanna), het bespreekbaar maken van seksueel misbruik (van Alanis Morisette tot Lady Gaga) en seksisme (van Queen Latifah tot Taylor Swift).

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag hebben wij vijf artiesten uitgelicht waar wij je graag mee kennis willen laten maken.

Lorrèn

Van Junior Songfestival naar Melkweg

Dat Lorrèn iets met muziek wilde gaan doen, was al snel duidelijk. Op 11-jarige leeftijd deed ze mee met het Junior Songfestival. Met Alles Wat Je Kan schopte ze het maar liefst tot de laatste 10 deelnemers. En ook hierna heeft ze niet stilgezeten. Als onderdeel van de band The Jets behaalde ze de halve finale van de de Grote Prijs van Nederland. Ook was ze acht jaar lang zangeres in ‘Wicked Jazz Sounds’ én heeft ze op verschillende podia gestaan in binnen- en buitenland. Nu is het tijd voor haar solocarrière en staat ze zaterdag 19 maart in Melkweg Amsterdam met haar nieuwste muziek.

Lorrèn - Tropical Commotion (Official Video)
Lorrèn – Tropical Commotion (Official Video)

Sophie Straat

Muziek met een echte boodschap in Stroomhuis Eindhoven.

Sophie Schwartz, beter bekend als Sophie Straat, brengt een echte boodschap over in haar liedjes. Alledaagse aanklachten tegen bijvoorbeeld woningnood, racisme en seksisme maakt ze bespreekbaar and we’re here for it. Maar met een Britse moeder en een Amerikaanse vader, waren Amsterdamse levensliederen geen alledaagse kost in de jeugd van Sophie. De passie voor het overbrengen van een duidelijke boodschap, begon tijdens haar studie aan de kunstacademie in Den Haag. Daar studeerde ze fotografie, waar ze het belangrijk vond om maatschappelijke thema’s te koppelen aan haar opdrachten. Haar afstudeeropdracht stond in het teken van gentrificatie in haar geboortestad Amsterdam en vanuit daar ontstond de stap om typisch Amsterdamse muziek te maken. Ze dook de studio in en nam haar lied Groen Amsterdam op. Dit vond ze zo vet dat ze besloot een heel album op te nemen. Op 19 maart staat Sophie met haar Amsterdamse levensliederen in Stroomhuis, Eindhoven.

Sophie Straat - Vrijheid, Gelijkheid, Zusterschap
Sophie Straat – Vrijheid, Gelijkheid, Zusterschap

Bente

Een gouden keeltje en meer dan klaar voor haar hoofdrol op het podium in Effenaar Eindhoven.

Bente is een echte alleskunner. We leerde haar al eerder kennen als actrice in films als Schone Handen, Kappen! en Misfit 1,2 en 3. Maar haar liefde voor muziek heeft ze al van jongs af aan. Zo heeft ze meegedaan aan een talentenjacht en bracht in 2016 al haar eerste single Days of Old uit. Nu ze zich heeft aangesloten bij het platenlabel TopNotch is Bente niet meer weg te denken uit de industrie en brengt ze veel nieuwe muziek uit. Ook heeft Bente een toffe samenwerking met zangeres Maan en zal zij op 16 december 2022 samen met Maan in Ziggo Dome staan. Iets waar veel jonge artiesten als Bente alleen maar van kunnen dromen. Toch is het eerst de beurt aan de zangeres zelf, die met haar tour onder andere op 20 maart in Effenaar, Eindhoven zal staan.

Bente - Het Is Goed Zo
Bente – Het Is Goed Zo

Annelie

Annelie laat haar instrumentale popmuziek horen in SPOT/De Oosterpoort, Groningen.

‘Instrumentale popmuziek’, zo omschrijft Annelie haar werk. Haar pianospel is kalm, subtiel en minimalistisch, maar bevat tegelijkertijd een onmisbare emotionele kracht. Annelie haalt haar inspiratie uit muzikante Tori Amos, de vrouw waardoor ze de liefde voor het pianospel heeft ontdekt. Het tweede album dat Annelie vorig jaar uitbracht, geeft de luisteraars een intiem kijkje in het leven van de muzikante. Bijna iedere songtitel van het album Hertz is afgeleid van een specifieke situatie in het leven van Annelie. Denk hierbij aan het kopen van een eigen huis, verhuizen en trouwen. Doordat deze momenten allemaal in een vrij korte periode plaatsvonden, was het een drukke tijd voor de jonge pianiste. Maar door te spelen en muziek te componeren kon ze haar rust vinden. Op 5 april is Annelie samen met haar piano te vinden in SPOT/De Oosterpoort, Groningen.

ANNELIE - SNOW (Official Video)
Annelie – SNOW (Official Video)

MEAU

Warme sounds, dromerige koortjes & eerlijke teksten van MEAU in Metropool Hengelo.

Zangeres MEAU raakte in één klap bekend met haar nummer Dat Heb Jij Gedaan dat ze schreef over de giftige relatie waar ze in heeft gezeten. Met het nummer raakte ze veel mensen en binnen de kortste tijd was het nummer niet meer weg te denken bij de radiostations. Nu maakt MEAU zich op voor haar eerste clubtour én staat ze dit jaar op Pinkpop 2022. Een goed begin van het jaar voor de jonge zangeres dus, maar dat betekent niet dat ze niet bezig is met nieuwe muziek. Een paar dagen geleden bracht ze haar nieuwe song Als jij maar bij me bent uit. Zelf omschrijft MEAU haar muziek als volgt: Nederlandse indiepop, met een vleugje synths, warme sounds, dromerige koortjes en eerlijke teksten. Op 5 november 2022 zijn er nog kaarten voor haar clubtour in Metropool Hengelo. Eerder is MEAU te vinden op 19 juni op Pinkpop 2022.

MEAU - Als jij maar bij me bent (Official video)
MEAU – Als jij maar bij me bent