Muziek

50 jaar Paradiso in data

De bekendste poptempel van Nederland is jarig. Alweer 50 jaar geleden werd aan de Weteringschans het eerste optreden gegeven door CCC Inc. in wat toen nog “Kosmisch Ontspanningscentrum Paradiso” heette.

Tickets voor Paradi50

In de 50 jaar daarna zijn er vele miljoenen tickets verkocht waarvan wij bijna de helft van de tijd – 23 jaar maar liefst – de verkoop mochten verzorgen. In die 23 jaar hebben we enorm veel data verzameld (en bleek helaas voor dit blog ook veel weer verwijderd…) en wilden we jullie een paar opvallende zaken zeker niet onthouden. Omdat wij ook zeker niet alles oneindig opslaan gaan de onderstaande zaken over concerten vanaf 2008.

Eerst even een paar voor de hand liggende zaken af te tikken:

  • Meeste optredens: De Dijk 26 keer
  • Meest verkochte tickets: ook De Dijk
  • Meeste bezoekers komen uit: Amsterdam
  • Meest verkochte event: een inkoppertje, Noodlanding!
  • Langste online wachtrij: Ben Howard

Fans komen van ver, maar dan ook echt ver

Het wordt leuker als we iets specifieker gaan kijken, bijvoorbeeld naar waar de fans vandaan komen. Dat mensen ver reizen voor Paradiso is geen verrassing, toch blijft Invercargill – Nieuw Zeeland naar Amsterdam een flink tochtje om Cat Power te bekijken in Amsterdam. De snelste overtocht duurt meer dan 30 uur, en dan moet je vervolgens ook nog met je kater door de douane om terug te komen.

Dan heeft de dichtstbijzijnde koper het toch een stuk beter bekeken. Die lachte vast de hele weg naar huis – lees de overkant – na Ronnie Flex. Dat duurde nog geen 20 seconden als het verkeer in de straat meezat.

Multiculti

Nu we toch internationaal bezig zijn, het meest diverse publiek hadden de bandleden Godspeed You! Black Emperor op 2 november 2017 voor zich. Fans uit 37 (!) landen zweefden mee op de experimentele nummers. Veel Europesen uiteraard maar ook fans uit Peru, Argentinië, Costa Rica en Maleisië waren erbij.

Nu zagen we natuurlijk al van verre aankomen dat Amsterdam ruim bovenaan staat voor het aantal tickets. Er ook zijn er toch heel wat plaatsen, voornamelijk gehuchten, waar niemand tickets voor de  Paradiso heeft gekocht. De grootste van deze lijst is Scherpenisse met 1791 inwoners. De kleinste plaats is Geelbroek in Drenthe, maar daar wonen dan ook maar 9 mensen. Mocht je dus iemand kennen uit deze prachtige dorpen, neem hem of haar dan vooral een keertje mee.

Op stap met Peter, Laura, Sarah en Abraham

Op een meer persoonlijke noot, wie komen er eigenlijk het meeste naar de Paradiso? Puur naar voornamen kijkende zien we Peter ruimschoots bovenaan staan. 5863 Peters hebben bijna 12.000 tickets gekocht, misschien een idee om een Peter avond te houden? Maar veel schokkender is het aantal vrouwennamen. De hoogst scorende vrouwennaam is Laura met 4544 tickets op plaats 21(!). Kom op dames laat niet alleen maar heren de tickets kopen en al helemaal niet als ze Peter heten.

Maar bij 50 jaar oud worden, horen natuurlijk twee hele specifieke namen: Sarah en Abraham. Wat blijkt Sarahs houden beduidend meer van een feestje dan Abrahams. 997 Sarahs hebben tickets gekocht tegen slechts 9 Abrahams.

Vier Paradiso 50 jaar!

50 jaar Paradiso heeft heel wat data maar vooral heel veel vette concerten opgeleverd. Wil jij de verjaardag van Paradiso meevieren? Bestel dan hier jouw tickets voor het Paradi50 verjaardagsweekend!