Muziek

Normaal – Een eenvoudige boerenlul

Ik bun maor un eenvoudige boerenlul en doar schoam ik mien niet veur. Met die boodschap speelde Normaal veertig jaar lang alle zalen tussen Herejezusveen en Stampersgat plat en zette zo niet alleen hun geliefde Achterhoek op de kaart, maar – indirect – de complete agrarische bevolking. Boeren hoefden zich niet te schamen voor hun afkomst of hun dialect, ze mochten er trots op zijn! Let wel: Boer Zoekt Vrouw moest toen nog worden uitgevonden.

Vervolgens rees de vraag waarom het succes beperkt tot Nederland zou moeten blijven. Vandaar dat er met een voorzichtige knipoog werd gekeken naar onze oosterburen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Zanger Bennie Jolink was door zijn vader namelijk streng anti-Duits opgevoed. ‘Ik keek zelfs nooit naar de Duitse tv’, vertelde hij. ‘Maar toen ik in de gaten kreeg dat Duitsland voor ons de enige gebiedsuitbreidingsmogelijkheid was, ben ik er meer in geïnteresseerd geraakt. Ik heb nu zelfs een paar Duitse dialecten ontdekt die ik wél mooi vind, en wél zangerig.’

Het gevolg was dat in 1981 een Duitstalige single werd opgenomen (Was War Gestern Los, een vertaling van Net As Gisteren) en de band in die Heimat een paar presentatieoptredens deed. Een van die concerten vond plaats op de Reeperbahn, de rosse buurt van Hamburg, in dezelfde zaal waar andere grootheden de kneepjes van het vak leerden. De toiletjuffrouw wist zich daar nog alles van te herinneren. ‘Die Kapelle ist gut ja, genau so gut wie damals den Beatles’, vertelde ze tegen ieder die het horen wilde.

Na afloop ging Normaal met hun crew de omgeving verkennen. Ze waren de ene Seks Shoarma nog niet voorbij, of ze kwamen de volgende Eros Imbiss alweer tegen. En dan hebben we het alleen nog maar over de eettenten… De opvallendste ruimtes bleken de zogeheten Kontakthofen, een soort betonnen bunkers waarin schaars geklede dames je met hun handelswaar bijna de ogen uitstaken.

Op een gegeven moment werd er een dealtje gemaakt tussen twee vrouwen en twee leden van de Normaal entourage. In ruil voor een blokje hasj, dat – niet zonder risico – de grens was overgesmokkeld, mochten de heren met de dames mee voor een semi-amoureus samenzijn. Voor de man met de stuff verliep de afspraak zonder problemen. Maar toen de ander bij de kamer van zijn nachtbloem aankwam, wilde zij alsnog geld zien. Blinde paniek sloeg toe! De arme drommel rende naar de deur die zijn compagnon zojuist was binnengetreden en schreeuwde luidkeels om poen!

Zo luidde tenminste het verhaal dat de volgende ochtend aan de ontbijttafel werd verteld. Ik schreef het als brave journalist netjes op. Dat de manager mijn artikel voor publicatie wilde lezen, leek een formaliteit. Per slot van rekening had Normaal een reputatie van Zuup’n En Op De Wiev’n Kruup’n hoog te houden.
Over de passage in het nachtleven was de regelneef echter niet te spreken. De crewleden en muzikanten van Normaal hadden vrouwen en kinderen thuis. Realiseerde ik me niet wat voor gevolgen dat zou hebben, als OOR deze informatie zou publiceren? Mijn verweer dat de betrokkenen hadden kunnen weten wat er gebeurt als je met een journalist naar de hoeren gaat, deed wat hem betreft niet ter zake. De gewraakte regels moesten uit het artikel.

Daarmee was de kous af. Tot zanger Bennie Jolink, die na het optreden in de limousine van band in slaap was gevallen, mijn verhaal onder ogen kreeg. ‘Als ik geld had willen verdienen, had ik beter de seks of drugs in kunnen gaan. Maar in de rock & roll pik je van alles wel een graantje mee’, zei hij tijdens ons interview in Hamburg en dat maakte hij waar. Want Bennie belde naar de redactie met een even simpele als effectieve oplossing: ‘Laat die hele passage gewoon staan en vervang de namen van de betrokkenen maar door de mijne.’ Zo worden legendes geboren…

Normaal – Ajuu De Mazzel!
Normaal stopt, het is over en uit! Normaal sluit zaterdag 19 december 2015 haar 40-jarig bestaan af met een spectaculair afscheidsconcert, getiteld ‘Ajuu, de mazzel!’ in het GelreDome in Arnhem. Met een spectaculaire show, waarin de band terugblikt op de afgelopen vier decennia, belooft het een grootse en memorabele avond te worden!