Muziek

Ben Houdijk deelt zijn beste concertmomenten van 2017

Speciaal voor Ticket Of The Year: een top 5 door de ogen van een concertfotograaf.

Stem op jouw favoriete event van 2017 en win een Ticketmaster Gift Card t.w.v. 250 euro

Zo aan het einde van het jaar komt die onvermijdelijke vraag: Wat vond je het meest bijzondere moment of plaat van dit jaar. Of zoals de vraag tijdens Ticketmaster’s Ticket Of The Year verkiezing luidt: wat was voor jou het meest bijzondere concert van 2017.

Een bijna onmogelijke vraag waarop het antwoord vaak per dag wisselt. En laten we eerlijk zijn, er komen nog een paar fraaie concerten aan die best wel eens een plek op deze lijst zouden kunnen veroveren. Wat denk je van Harry Styles vanavond in de AFAS Live. Of Queen of the Stone Age zondag in de Ziggo Dome. En De Staat die 4x In The Round speelt in Nijmegen.
Maar goed ik ben de beroerdste niet. Op dit moment zijn dit voor mij de 5 meest bijzondere momenten op concertgebied die ik in 2017 heb gezien.

5. Justin Bieber en Martin Garrix – Pinkpop

Hè? Was dit nou zo goed dat je dit in je lijst met favo momenten moet opnemen? Was Bieber juist niet heel ongeïnspireerd en leek hij vaak te playbacken? Jawel. Dat is allemaal waar, maar waar het mij om gaat is dat er dit jaar een kleine revolutie op Pinkpop heeft plaatsgevonden.

Traditioneel is Pinkpop het festival van de grote gitaarbands en gevestigde namen als het gaat om wie de avond afsluit. Ook dit jaar stonden Green Day en Kings of Leon geprogrammeerd.
Maar plotseling verscheen het persbericht dat op de eerste avond de headliner Justin Bieber zou zijn. Hel en verdoemenis werd er geschreeuwd. Pinkpop was Pinkpop niet meer. Jan Smeets had zijn ziel aan de duivel verkocht. De vertrouwde Pinkpop fans zullen in grote getalen afhaken!
En wat gebeurde er? De avond met Justin Bieber en Martin Garrix verkocht als eerste helemaal uit. Geen dagkaart was er meer te krijgen en ook de 3-dagen kaarten vlogen de deur uit. Stiekem waren ze bij Pinkpop een beetje bang dat Bieber fans een 3-dagen kaart kochten en op zondag en maandag niet eens meer zouden komen. Pinkpop bleek het prima aan te kunnen om een jong en vers tieneridool te kunnen programmeren op de mainstage. En dat zijn vriendje en Neerlands trots Martin Garrix een waardige afsluiter was is ook meegenomen.

Zoals later gehoord van een Bieber fan: het is toch PinkPOP en niet PinkROCK. Ik kijk dan ook erg uit naar Bruno Mars op Pinkpop 2018. En het festival heeft al aangekondigd om in 2018 met een dancepodium te komen!

4. The War On Drugs – 1 november AFAS Live

Dat krijg je nu van dit soort lijstjes. Dit concert zit nog zo vers in mijn geheugen dat het ook meteen een plek krijgt in mijn top 5.
Want wat was dit een goede avond! The War On Drugs mag zichzelf dan misschien nog steeds een indieband vinden, maar die status zijn ze allang ontgroeid. Twee keer een uitverkochte AFAS live (12.000 tickets), maar dat hadden er ook makkelijk drie of misschien wel vier kunnen zijn.

De live uitvoering van Thinking Of A Place raakte me zo die avond. Precies waarom ik zo van concerten en livemuziek houd. Soms stijgt een band boven zichzelf uit en komt de al prachtige muziek nog meer tot zijn recht in een live uitvoering. Ik verwacht The War On Drugs 100% zeker op een groot festival in de zomer.

3. Foo Fighters – Rock Werchter

Ik kan de Foo Fighters ieder jaar wel zien. Hell, ik kan ze wel twee keer per jaar zien. Niet alleen ben ik een fan van hun muziek, ik krijg ook een bak energie van het alleen al kijken naar Dave Grohl en zijn mannen. Groot was mijn teleurstelling in 2015 dan ook, toen de Foo Fighters om begrijpelijke redenen (een gebroken been speelt niet lekker) Pinkpop moesten cancellen. De Ziggo Dome show later dat jaar ging gelukkig wel door. Alleen zie je Dave Grohl het liefst met wapperende haren over een podium rennen en vliegen en niet op een gitaartroon zitten.

Gelukkig heb ik de band op Rock Werchter dit jaar weer kunnen zien, op volle kracht en met een nieuwe plaat op zak. En wat waren ze weer goed. Tweeënhalf uur duurde het totdat Everlong er een einde aan maakte. Met een nat t-shirt en een gelukzalige grijns liep ik het veld af.
En als Dave Grohl heel blijft, staan ze in 2018 weer gewoon op Pinkpop. Net als ik.

2. Nick Cave – 6 oktober Ziggo Dome

Ik zeg het maar gewoon. Tijdens dit concert heb ik het niet droog gehouden. De tranen stonden in mijn ogen. Nick is één van mijn all time heroes en ik houd echt van zijn muziek. Of het nu de punk van The Birthday Party is, de gruizige rock van Grinderman, de donkere murder ballads van The Bad Seeds of de meer fragielere nummers die Cave sinds Push The Sky Away (2013) maakt.

Ik vind het allemaal mooi. En ik vind het heel bijzonder dat hij niet blijft hangen in een genre, maar zijn muziek mee laat groeien met zijn leven. Tel daar dan nog eens de tragedie bij op die Nick in 2015 is overkomen: zijn 15-jarige zoon valt van een cliff in Brighton en overlijdt. De documentaire One More Time With Feeling laat heel mooi zien hoe Nick en zijn vrouw om moeten gaan met dit grote verlies en hoe hij dat omzet in een nieuw album, The Skeleton Tree. Ik kan dit verhaal niet loslaten als ik op 6 oktober naar de Ziggo Dome ga voor zijn live concert. Het geeft een extra lading aan deze intense avond. En dat uit zich dan in een paar tranen die ik snel wegveeg.
Goed nieuws is wel dat Nick die avond zegt dat ze in 2018 weer naar Nederland komen. Ik gok op een groot zomer festival.

1. Linkin Park – 20 juni Ziggo Dome

Dit meest bijzondere concert uit 2017 werd eigenlijk pas een maand later zo bijzonder.

Twee dagen van te voren word ik gevraagd of ik het hele concert van Linkin Park wil fotograferen, in plaats van alleen de gebruikelijke eerste drie nummers. De band vraagt wel vaker een lokale fotograaf hiervoor. Ik doe dat graag. Het is tof om zo dichtbij zo een grote band te kunnen komen en een hele show de tijd te hebben. Na afloop stuur ik mijn beelden enthousiast op naar het management. En dan blijft het stil. Er komen op hun sociale media wat foto’s van de Amsterdam show die gemaakt zijn door hun eigen tourfotograaf en dat is het.

Tot dat een maand later het gruwelijke nieuws naar buiten komt dat zanger Chester Bennington zichzelf van het leven heeft beroofd. De foto die geplaatst wordt bij dit bericht op Facebook is er één die ik gemaakt heb. Tijdens het nummer One More Light klimt de zanger op een hek en omringt zich met zijn fans. In de hele Ziggo steken fans hun telefoon lichtjes aan. Dit beeld gaat letterlijk de hele wereld over. Voor mij een dubbel gevoel. De aanleiding is zo tragisch, maar het feit dat zoveel mensen troost vinden in dit beeld is natuurlijk heel mooi. Het vervolg ook. Linkin Park heeft een speciaal shirt gemaakt met mijn foto die wordt verkocht via hun site. De opbrengst van dit shirt gaat naar het One More Light fonds dat in het leven is geroepen na de dood van Chester. Met dit fonds worden mensen geholpen die worstelen met psychische en emotionele problemen. Dat een foto van mij hieraan meehelpt maakt dit concert voor mij heel bijzonder.

Wil jij ook jouw favoriete event of optreden een stem geven? Stem dan mee met onze Ticket Of The Year 2017 verkiezing. Stemmenkan nog tot 12 november via deze link. Je maakt dan automatisch kans op een Ticketmaster Gift Card t.w.v. 250,-.