Muziek

Coldplay – Amsterdam ArenA 23 juni 2016

Het zal je niet zijn ontgaan, afgelopen week was Coldplay in Nederland. Twee volle ArenA’s, een live uitzending op 3FM en klein uur interview bij Humberto Tan. De vraag of de band nog een beetje leeft in Nederland is daarmee wel afdoende beantwoord.

Collage 1 2016 Coldplay Amsterdam ArenA

De 52.000 bezoekers per avond krijgen een mooie mix van de 7 cd’s voorgeschoteld waarbij de nadruk natuurlijk ligt op het materiaal van het laatste album, A head full of dreams.

Door de jaren heen heb ik de band een aantal keren mogen zien. Van Paradiso tot en met Pinkpop. En eigenlijk maakt het me niet eens zoveel uit waar ze staan. Natuurlijk is het prachtig om Coldplay in een wat kleinere setting te kunnen zien, er dicht op te staan, de muziek te beleven zonder de toeters en bellen van een grote show erbij. Maar Coldplay zien in groot formaat zoals afgelopen week in de Amsterdam ArenA heeft toch ook zijn eigen charme. De band heeft nu eenmaal een aantal stadion krakers die, wanneer luidkeels meegezongen, zorgen voor instant kippenvel.

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--2

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--3

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--4

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--5

En daarbij bezuinigt Coldplay ook niet bepaald op die toeters en bellen. Vlammen, confetti, een bak licht waar je u tegen zegt. Uniek is het polsbandje dat iedereen bij entree krijgt. Daarin zit een led lampje dat aangaat en van kleur verandert op de muziek. Op die manier toveren 50 duizend lampjes de ArenA om tot een soort Efteling. De show geeft een aangenaam soort bombast mee dat heel goed bij de muziek past.

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--7

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--8

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--9

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--13

Tegelijkertijd kan de band het ook klein houden. Zich verplaatsend door de zaal op eerst een B-stage aan het einde van de catwalk en daarna op een C-stage bijna tegen de achterkant van de ArenA worden er een 6 tal nummers gespeeld in uitgeklede versie. Ook die blijven overeind in deze gigantische hal. Een kleine toegift van Chris Martin zelf in de vorm van Johnny Cash’ Ring of Fire. Een van de 2 covers die de band speelde. Als eerbetoon aan de overleden David Bowie werd Heroes ingezet.

Collage 2 2016 Coldplay Amsterdam ArenA

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--14

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--15

2016 Coldplay Amsterdam ArenA--17

Over het geluid in de ArenA is veel gezegd. Er is inmiddels gezorgd voor akoestische aanpassingen in de vorm van gigantische tubes die tegen het plafond en achter het podium hangen. Anders dan bij Rihanna heb ik ook weinig klachten gezien op sociale media over het geluid bij Coldplay. Wellicht te verklaren door dat de band al jaren lang een vaste crew heeft met zeer ervaren geluidstechnici. Geluid wordt tenslotte niet alleen door een zaal bepaald.
Dat merk je ook als je backstage rondloopt. Er is niets van stress te merken ondanks de grootte van de productie. Het moet tenslotte ook allemaal binnen een dag worden opgebouwd en werken.

2016 Coldplay Amsterdam ArenA-

2016 Coldplay Amsterdam ArenA-7194

2016 Coldplay Amsterdam ArenA-7386

2016 Coldplay Amsterdam ArenA-7465

Tijdens de soundcheck hoorde ik toevallig ook nog een andere cover. Coldplay speelt aanstaande zondag als grote afsluiter op Glastonbury en en zou me niets verbazen als daar een nummer van de BeeGees voorbij gaat komen…

Het hele concert van Coldplay kunnen je hier terugluisteren.
Meer foto’s vind je hier.