Muziek

De volledige aandacht voor Tool in Ziggo Dome

Er zijn geen extra tools nodig om volledig in de ban te zijn van deze band.

Er was via site en mail al ver van te voren gewaarschuwd: tijdens het concert van Tool is het niet toegestaan op welke manier dan ook opnames te maken. Om dit nog eens te benadrukken hing de Ziggo Dome vol met A4-tjes, waarbij ze zelfs dreigden met stoppen van de show bij overtreding. Het is duidelijk dat Maynard James Keenan, zanger van Tool, er alles aan doet om de beleving van zijn concerten zo optimaal mogelijk te laten zijn. En verdomd, het werkt. De normaal gesproken oplichtende zee van telefoonschermen was afwezig. Een enkeling die het toch aandurfde kreeg van de toesnellende beveiliging een vriendelijke waarschuwing.
Gelukkig kreeg een bescheiden aantal fotografen wel de gelegenheid om alleen tijdens het eerste nummer foto’s te maken.
De podiumopstelling van Tool is net zo bijzonder als hun muziek. Gitarist Adam Jones uiterst links, bassist Justin Chancellor uiterst rechts, beiden vooraan op het podium. Drummer Danny Carey zoals veel drummers achteraan op het podium met naast hem zanger Maynard James Keenan. Zo ver mogelijk naar achteren, meestal richting Danny Carey zingend.
Sinds Lowlands 2007 heeft Tool niet meer in Nederland gespeeld. De verwachting van veel fans voor dit concert was derhalve enorm hoog. En Tool stelde niet teleur.
De reden waarom Maynard James Keenan zo achteraan op het podium staat en meestal ook in het donker, is dat zijn teksten zo emotioneel zijn. Bij ieder optreden probeert hij deze emotie weer op te wekken. Om niet uit zijn concentratie te raken, trekt hij zich het liefst terug.
Sinds 2008 is er al sprake van een vijfde studioalbum van Tool. Om de zoveel jaar duiken er weer geruchten op dat de plaat bijna klaar is, dat Keenan zijn teksten heeft ingezongen, etc. Steeds weer werd uiteindelijk ontkend dat de plaat er is.
Maar nu is er een definitieve releasedatum. 30 augustus 2019 zal dit nieuwe album dan eindelijk uitkomen.
Er zijn meer tekenen dat de plaat ook daadwerkelijk af is. Deze tour bijvoorbeeld. Of dat er nu live twee nieuwe nummers worden gespeeld.
Gitarist Adam Jones heeft nog een carrière naast zijn muzikantenbestaan. Hij heeft onder andere special effects, zoals make-up en setdesign, gedaan voor films als Jurassic Park, Terminator 2 en Dances with Wolves. Zijn visual art zet hij ook in voor de videoclips van Tool.
Maynard James Keenan heeft twee zijprojecten: Pucifer en A Perfect Circle, waarmee hij in 2018 zowel op Pinkpop als in de AFAS Live speelde.
Als opener werd Ænema ingezet, afkomstig van het tweede album Ænima uit 1996. Stinksfist van dit album werd de afsluiter van de avond, waarna Dancing Queen van ABBA over de PA werd afgespeeld.
De ongelofelijk strak uitgevoerde progressieve metal van Tool overdonderde de fans.
Maynard James Keenan is geen typische frontman van een band. Zijn donkere teksten worden gedragen door de muziek. Meestal in de schaduw staand, maar af en toe zichtbaar voor het publiek.
Op het grote videoscherm achter de band worden mystieke video’s afgespeeld vol met symboliek.
Drummer Danny Carey wordt wereldwijd gezien als één de beste technische drummers. Hijzelf geeft aan dat zijn techniek beïnvloed is door geometrische figuren zoals het hexagram. Dit figuur hangt dan ook pontificaal op het podium.
Ik heb zelden een volle Ziggo Dome tot achteraan bij de toegangsdeuren zo op zien gaan in een optreden. Sterker nog, de wandelgangen van de zaal, met de barren en eetstandjes, bleven zo goed als leeg. Op een enkeling die naar de wc moet na.
Het is te hopen dat Tool er niet weer 12 jaar over doet voor ze Nederland aandoen. Maar met een nieuwe plaat voor de boeg zouden ze volgend jaar wel eens gestrikt kunnen worden door een groot festival in Nederland.