Muziek

Review

Demi Lovato staat als een Warrior in AFAS Live

Go Tell Your Mother hoe goed dit concert was.

Eén van de leuke aspecten van mijn werk is dat ik in aanraking kom met muziek waar ik persoonlijk niet vaak naar luister. Zo was ik afgelopen maandag bij het concert van Demi Lovato in AFAS Live. Ik ken haar nummers zoals Sorry Not Sorry, Cool for Summer en Confident een beetje van de radio. Laat ik het maar eerlijk bekennen: Ik, een man van middelbare leeftijd, behoor niet echt tot haar doelgroep. Plat gezegd, ik plaatste haar in de groep van popzangeressen die mij persoonlijk niet zoveel zeggen. Maar dat ik een artiest niet goed ken, wil niet zeggen dat ik er geen goede foto’s van kan maken.

Voordat ik een concert ga fotograferen, bereid ik me voor op de show en doe ik onderzoek naar de artiest. Ik kijk naar Youtube video’s van de meest recente optredens en lees op zijn minst een Wikipedia pagina door. Zo kun je van tevoren al zien hoe een show eruit gaat zien, op welke manier een artiest zich presenteert en wat dan een goede positie is om op de avond zelf foto’s te maken.

Gedurende mijn onderzoek valt het me op dat Demi nogal wat problemen heeft gehad in haar leven. Ze werd hevig gepest op de middelbare school, heeft gescheiden ouders en een vader waarvan ze is vervreemd. Daarnaast heeft ze last van een eetstoornis, is ze bipolair en heeft ze een drugsverslaving overwonnen. Een trieste opsomming, maar waarover ze naar buiten toe altijd open is geweest. Om problemen als deze te overwinnen én een carrière zoals Demi Lovato nu heeft op te bouwen, moet je wel heel sterk in je schoenen staan.

Nadat ze haar middelbare schooldiploma had behaald, is ze woordvoerder geworden van een antipest organisatie en heeft ze zich ontfermt over jongeren die worstelen met hun geestelijke gezondheid. Daarnaast maakt ze zich sterk voor de acceptatie van de LGBT gemeenschap. Nog voordat ik één foto van haar gemaakt heb, verandert het (beperkte) beeld wat ik van Demi heb. Ze is veel meer dan de popzangeres die ik in mijn hoofd had.

Als het showtime is en Demi langzaam uit het podium naar boven rijst, merk ik hoe ontvankelijk de zaal is over haar aanwezigheid. Het is overduidelijk hoeveel liefde haar fans voor haar voelen. Bordjes met “Marry Me” en “Take me on your bed and F*cking Love Me” gaan omhoog, een enorm gejuich en geschreeuw vult de zaal. De show zelf is trouwens ook van grote klasse. Een bak met licht, een gigantisch LED scherm, een band en dansers, het kan allemaal niet op.

Tijdens het concert luister ik ook voor het eerst echt goed naar de tekst van Cool for the Summer. Demi heeft het niet onder stoelen of banken gestoken dat ze haar sexuele voorkeur ruim neemt en gewoonweg van mensen houdt. In dit nummer beschrijft ze hoe ze experimenteert met een meisje en zingt ze “Don’t tell your mother”. Nu, tijdens dit nummer staat levensgroot achter haar op het scherm “Go Tell Your Mother”. Ze daagt haar fans uit om open te zijn over de liefde die ze voelen en dat niet te verbergen. Ik vind dat mooi. Liefde is liefde, voor wie dat ook is.

Je kunt een popidool zijn en een alleen maar positief, niets aan de hand, beeld van jezelf naar buiten toe uitstralen. Demi laat zien dat je ook een echt rolmodel kunt zijn. Als ik naar buiten loop ben ik diep onder de indruk van Demi Lovato. Ik maak wat aantekeningen en zie dat ik een begrijpelijke schrijffout maak: vanavond was het de AFAS Love in Amsterdam.