Muziek

Depeche Mode 7 Mei 2017 Ziggo Dome Amsterdam

Op 9 mei wordt hij 55, Dave Gahan, de zanger van Depeche Mode. En dat klinkt vanzelfsprekender dan het is in zijn geval.

In 1981 bracht de band hun eerste album uit, met daarop hun grootste hit “Just can’t get enough”. Dit vrolijke nummer bleek later ver af te staan van de richting die Depeche Mode in hun muzikale carrière koos. Zo’n hit die eigenlijk een blok aan je been gaat vormen. Niet voor niets staat het nummer niet meer op de setlijst van deze tour, verder terug dan “Everything Counts” uit 1983 gaat het deze avond niet in de Ziggo Dome. 35 jaar zijn de drie originele leden, Andy Fletcher (bas, keyboards), Martin Gore (gitaar) en Dave Gahan bij elkaar. Een enorme carrière met 14 studio albums en talloze hits.

Wat mij meteen opvalt, is hoe goed Dave Gahan in zijn vel steekt. De moeilijke periodes in zijn leven – de heroïneverslaving, vier bijna-doodervaringen in de jaren 90, een kwaadaardige tumor in zijn blaas in 2009 – lijken ver achter hem te liggen. Er staat weer een enorme bak energie op het podium. Iemand die volop geniet van op de bühne staan. Hij beweegt zich als een flamencodanseres in het lichaam van een toreador. Dat dit pas de tweede show in de tour is zal meehelpen. Als een ware volksmenner zweept hij de zaal, die eerlijk gezegd niet veel aansporing nodig heeft, op tot grote hoogte.

De Ziggo Dome was al snel uitverkocht. In omvang één van de kleinere zalen van deze “Global Spirit” tour (71 shows in totaal). Centraal op het podium staat een enorm LED scherm waar live beelden afgewisseld worden met prachtige visuals gemaakt door Anton Corbijn. Die trouwens al jaren hun fotografie en video’s doet. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat ik me geen moment verveel. De toffe nummers blijven maar komen, de visuals en de bak met licht zorgen voor een mooie omlijsting van de avond en onder aanvoering van Dave stijgt de Ziggo Dome boven zichzelf uit. Met op het podium, voor dit moment, onze Personal Jesus.