Muziek

DREAM THEATER – Drie Dagen Droomfeest

Ze bestaan nog: bands die duizenden fanatiekelingen op de been weten te brengen, zonder daarbij ook maar een millimeter hulp te krijgen van radio of tv. Dream Theater is zo’n band. Begin jaren 90 waren zij degenen die eigenhandig het gat tussen metal en symfonische rock wisten te dichten. Een initiatief dat veel navolging kreeg, maar nooit werd geëvenaard.

Dream Theater bestaat namelijk uit fenomenale muzikanten, die anderen het snot voor de ogen spelen. Bovendien vormen bij de totstandkoming van hun liedjes de zangmelodieën (doorgaans) niet de sluitpost op de begroting. Iets dat bij collega-virtuozen nog wel eens een struikelblok wil zijn.

In sneltreinvaart groeiden de vijf uit tot vaandeldragers van de progmetal, zoals de muzikale samensmelting inmiddels werd gedoopt. IJkpunt voor muzikanten die hun middelbare school hebben afgemaakt. Die drongen in drommen voor het podium, om met opengesperde mond en ogen op stokjes de trucs van hun helden af te kijken. Medio februari hebben zij reden voor een feestje. Of eigenlijk meerdere feestjes…

Om te beginnen vieren we dat het 30 jaar geleden is dat Dream Theater ontstond. In 1986 bundelden, tijdens een studie aan de Berklee School of Music in Boston, John en John (gitarist Petrucci en bassist Myung, of omgekeerd) namelijk hun krachten met drummer Mike Portnoy en toetsenist Kevin Moore. Bovendien is het 25 jaar geleden dat James LaBrie zich vanuit het verre Canada meldde als vocalist en DT het met zijn voorganger Charlie Dominici neergezette imago als ‘de nieuwe Rush’ van zich af kon schudden.

Cruciaal daarin was de tweede plaat, Images And Words. Maar die kwam pas uit in 1992, dus dat jubileum houden we nog even tegoed. Wel is het vijf jaar geleden dat Mike Mangini (ex-Extreme) werd aangetrokken als vervanger van de gigantische octopus achter de drumkit, Mike Portnoy. Het vertrek van deze charismatische spreekbuis kwam als een grote schok, maar daarvan is de band inmiddels meer dan hersteld.

Een toegevoegde waarde vormt de locatie van het feestje. Want Dream Theater vertoont zijn kunsten in het bekendste theater van Nederland: het Amsterdamse Carré. Niet één, niet twee, maar drie avonden lang! Dat kan leuke gevolgen hebben, zo weten de fans uit de tijd dat hun helden twee keer de Heineken Music Hall vol trokken. Het zou namelijk zomaar kunnen dat op één van de concerten een compleet classic album gecoverd wordt. Zoals dat in het verleden gebeurde met Dark Side Of The Moon van Pink Floyd, Iron Maidens The Number Of The Beast en Metallica’s Master Of Puppets. De gokkantoren zijn geopend…

Dream Theater
22 – 23 – 24 februari 2016
Koninklijk Theater Carré, Amsterdam