Muziek

Fotoverslag: Monsta X We Are Here World Tour 2019 in AFAS Live Amsterdam

De heroes van Monsta X stonden in AFAS Live 😲 Check de foto's.

Voor mensen die niet bekend zijn met het fenomeen K-Pop (Popmuziek uit Korea) een kort lesje: K-Pop bestaat uit een mix tussen pop en hip-hop en komt voornamelijk uit Zuid-Korea. De eerste wereldwijde doorbraak van het genre was het nummer Gangnam Style van PSY in 2012. PSY is wat a-typisch, omdat het een zanger betreft en de meeste K-pop artiesten zijn girl- of boybands.

Inmiddels is het genre K-pop bezig om de wereld echt te veroveren. Groepen als BTS doen het extreem goed wereldwijd en de lijst met acts die buiten Korea scoren wordt steeds groter. BTS verkocht de Ziggo Dome uit in 2018, BlackPink stond dit jaar al in de AFAS Live en afgelopen dinsdag 3 juli gaf Monsta X een concert in Amsterdam. De lijst met populaire acts is lang: G-Dragon, BoA, Rain, Big Bang, EXO, Super Junior, Wonder Girls, etc.

Boy- of girlbands bestaan al zolang er popmuziek gemaakt wordt. In de jaren 90 waren de bekendste voorbeelden New Kids On The Block, Backstreet Boys, *NSync, Take That, Spice Girls, Boyzone, etc. Een aantal ervan treden nog steeds op. Zo stonden de Backstreet Boys een maand geleden nog in de Ziggo Dome.

Naast de vaak prijzige tickets voor de concerten, is een belangrijke bron van inkomsten voor de K-pop artiesten de merchandise. Zowel tijdens de concerten (t-shirts of lichtgevende items voor in de zaal) als daarbuiten. Zo kun je van Monsta X kleurspoelingen voor je haar kopen die eenzelfde effect moeten geven als de verschillende coupe’s van de bandleden. Zo kun je met je haarkleur op je favoriete lid van Monsta X lijken.

Binnen een groep heeft ieder lid zijn eigen unieke rol. Zodat je als fan je makkelijk met één specifiek lid kunt identificeren. In de AFAS Live wordt iedereen van Monsta X met evenveel gejuich ontvangen. Het is niet te zeggen wie er populairder is.

In Korea wordt er druk gescout om weer de de volgende K-Pop sensatie op te richten. Er bestaan speciale academies waar jongeren naar toe kunnen, auditie doen en bij gebleken talent hun dans- en zangmoves ontwikkelen. En zijn een aantal grote managements actief in deze markt.

De nieuwe K-pop sterren zijn dagelijks vele uren bezig met zang, dans en Engelse les. Daarnaast wordt er ook nog aan hun uiterlijk gewerkt om een zo ideaal mogelijke mix te creëren.

Het resultaat is dat er een ongelofelijk strakke show wordt opgevoerd. Alle Monsta X leden hebben een microfoon die hun maximale vrijheid geeft, want bij ieder nummer hoort weer een andere choreografie. Ondersteund door een groot LED-scherm met fraaie visuals.

De clips die worden uitgebracht bij de nieuwe nummers vormen ook live de basis van de choreografieën.

Monsta X werd in 2015 opgericht door Starship Entertainment. Via de reality show No Mercy. Aan het einde van dit tv-programma werden de 7 leden gekozen en was Monsta X een feit.

In maart van dit jaar maakt Monsta X samen met dj Steve Aoki het nummer Play It Cool voor hun beider albums. Dit nummer ontbrak niet op de setlist van afgelopen woensdag.

Inmiddels is Monsta X bezig aan de derde wereldtour onder de naam We Are Here. Naar aanleiding van hun derde, gelijknamige, album dat begin van dit jaar verschenen is.

De fans van Monsta X heten Monbebes en groeien als kool. Deze tour omvat 18 steden in 12 landen en brengt de groep letterlijk de hele wereld over.

Het Europese deel van de tour begon in Amsterdam en gaat daarna verder naar Parijs, Londen en Berlijn.

Er zijn tientallen site en blogs gewijd aan K-Pop. De meeste ervan gaan natuurlijk over de muziek, maar het persoonlijke leven van de K-Pop sterren is ook veelbesproken.

K-Pop artiesten laten zich niet vaak door de pers fotograferen tijdens hun shows. Meestal hebben ze eigen fotografen bij zich die een aantal beelden ter beschikking stellen aan de media. Zo bewaken ze hun imago volledig. Monsta X vormt hier een positieve uitzondering op.