Muziek

Ghost tovert AFAS om tot gotische balzaal

Eigenlijk ken ik dit alleen van musicals of opera.

Het concert waar ik dit jaar (tot nu toe) het meest naar uit heb gekeken is dat van het Zweedse Ghost in de AFAS Live. Voornamelijk omdat hun live shows zo gruwelijk vet zijn. De doom rock metal die de band produceert wordt zonder uitzondering gebracht in een prachtig decor.

Voor wie de band niet kent: Ghost bestaat uit 8 leden waarvan niemand weet wie het zijn. Op het podium draagt iedereen een masker. Zo hebben alle muzikanten een zwarte outfit en een metalen gezichtsbedekking en worden ze aangeduid als Nameless Ghouls (een demonisch reus of ondood wezen). De zanger heeft een aangenomen identiteit die over de jaren heen is veranderd. Na een aantal incarnaties als Papa Emeritus (een op de Paus lijkend figuur) is hij nu Cardinal Copia. Er zit nog één uitzondering in de band, de saxofonist heet Papa Nihil en heeft een meer pauselijke outfit aan.
Niet alleen visueel en in de karakters van de bandleden maar zeker ook in de teksten van de band wordt gespeeld met het anti christelijke, het satanisme.

Door een rechtszaak in 2016 aangespannen door ontslagen bandleden weten we inmiddels dat de zanger Tobias Forge heet. De namen van de huidige muzikanten blijven een mysterie.

Zoals het hoort is het complete podium ingepakt in zwart doek. Pas na het intro Ashes valt het enorme doek aan de voorkant en zien we het enorme decor dat voor deze avond is neergezet. Eigenlijk ken ik dit alleen van musicals of opera waarbij de productie voor vast in een theater staat. Dat de show van Ghost elke avond ergens anders wordt opgebouwd is bijna ongelofelijk.

Vanuit de zaal kijk je naar een soort gotische balzaal met een gigantische trap omhoog die leidt naar gebrandschilderde ramen. De details tot in perfectie afgewerkt. Tel daar nog een enorme bak licht bij op en je hebt voor fotografen een ware snoepwinkel. Voor de bezoekers van de show, value for money zoals dat heet.

De show rockt als een malle en zelfs de akoestische uitvoering van Jigolo Har Medgiddo is zeer vermakelijk. Je kunt van Cardinal Copia zeggen wat je wil maar een showman is het wel. Als ie een groot applaus wil van de zaal dan krijgt ie het ook. Bovendien houdt ie wel van verkleden. Door de show heen wordt het zwarte rok kostuum meerdere keren verwisseld. Alleen het masker blijft onverbiddelijk op.

Helaas mag ik alleen de eerste drie nummers fotograferen. Het lot van een live fotograaf. Vanuit de zaal kijk ik de show verder en kan zonder camera wel genieten van de show en de nummers.