Muziek

John Coffey: muziek maken is topsport

Is muziek maken topsport? In heel veel gevallen niet denk ik, of je moet tot de groep behoren die darts al het toppunt van inspanning vindt. Voor sommige bands maak ik echter een uitzondering. Zoals bij het Utrechtse John Coffey.

eeeeerstefoto

Tijdens hun explosieve set spelen ze zich letterlijk het zwart voor ogen. Het woord energiek dekt de lading niet eens meer. En in vergelijking tot sport lokt deze explosie van puntige hardcore-punk songs op het podium een bijna nog grotere reactie bij het publiek. Binnen no time is de uitverkochte zaal van 013 omgetoverd tot een kolkende massa waar alles nog harder tegen elkaar botst dan in een deeltjesversneller.

Maar het wordt pas echt sport als het stagediven begint. Laat dit alstublieft een jurysport worden. Compleet met het geven van punten. Er zitten pareltjes van sprongen bij, met stijl, met koprol, achterover. Af en toe ben wil je er gewoon voor applaudisseren. En er zitten letterlijk dieptepunten bij als bij een verkeerd getimede sprong er wat weinig draagvlak is.

duiken

duiken2

duiken01

Natuurlijk gaat het hier niet om. Het gaat om de de band die dit opwekt, de motor die op volle toeren draait en het zweet van het plafond laat druppelen. En het gaat om een uitverkochte zaal die toffe avond heeft.

John Coffey heeft net een nieuw album uit “The Great News” en toert nu door binnen- en buitenland. Komende maand vooral in Duitsland maar vanaf april zijn ze weer terug in Nederland. Met als voorlopig hoogtepunt de Pinkpop zaterdag in juni. Die is helaas al uitverkocht maar als je John Coffey echt wil zien, echt wil voelen, en je hebt toch al een tijd niets aan sport gedaan, ga ze dan in het clubcircuit zien. Bijvoorbeeld in de Metropool in Hengelo. Daar mag je tenminste nog het podium beklimmen en punten scoren met een mooie snoekduik.

collage-johncoffey2

Complete set met foto’s van John Coffey in 013 Tilburg zien? Klik hier!