Muziek

Katy Perry heeft een oogje op Amsterdam

Zoals we gewend zijn van Katy Perry zet ze een hoorbaar en zichtbaar spektakel neer in de Ziggo Dome.

Ik worstel me door een roze menigte die zich richting de Johan Cruijff ArenA beweegt voor het concert van de Toppers. In de Ziggo Dome staat vanavond ook ons een spektakel te wachten, maar wel van een andere orde. Katy Perry, Witness: The Tour.

Het is hard werken voor Katy en ons

Als je ooit een keer Katy Perry live hebt gezien dan weet je dat haar optredens een gigantisch spektakel zijn. Voor minder doet ze het niet. En zoals het nu eenmaal gaat, de nieuwe tour moet nog groter en beter zijn dan de vorige. Als fotograaf is dat natuurlijk helemaal fantastisch. Er gebeurt vaak zoveel tegelijk dat het hard werken is om niets te missen en alles mooi in beeld te krijgen.

Vijftien minuten voor de show begint, worden de fotografen naar binnen gebracht. Achterin de zaal mogen we onze camera’s neerzetten. Dat is in dit geval niet zo erg. Het liefst sta je natuurlijk zo dicht mogelijk op de artiest, maar vanaf deze positie kun je ook mooi zien hoe fantastisch het decor is. Bij Katy Perry ben je ook altijd verzekerd van een lange catwalk de zaal in waardoor uiteindelijk de zangeres altijd dichtbij is.

Back to the eighties

De muziek die aan staat voordat Katy het podium op komt is verrassend veel eigthies werk. Ik hoor Duran Duran, A Flock Of Seagulls. Dat is leuk voor de ouders die mee zijn met hun kinderen. Ondertussen kijkt het oog van Katy ons indringend aan vanaf het enorme scherm. Dan begint de band te spelen en opent het enorme led scherm om vanuit een dikke wolk rook Katy Perry aan ons te tonen. De rollercoaster begint, stoelriemen vast!

Het spektakel begint

De eerste drie nummers zijn fotografisch gezien een feestje. Katy zweeft naar beneden in een metalen ster en beklimt dobbelstenen tijdens Roulette. Show, dansers en graphics zijn natuurlijk perfect afgestemd op de muziek.

En zoals verwacht loopt Katy al vanaf het eerste nummer de catwalk op. Bij haar shows sta je als publiek nooit veraf, ze komt gewoon naar je toe. Oogverblindend is ook haar outfit waar ze mee opkomt. Een jaren 60 science fiction gouden pakje dat blinkt in de spotlights.

Veel te snel gaan de eerste drie nummers voorbij en worden de acht fotografen weer uit de zaal begeleid. Snel leg ik mijn camera weg en loop weer terug. Dit zijn shows waar je weinig van wilt missen.

Intussen heeft Katy zich in een ander pakje gehesen. Dat zal ze nog een paar keer doen vanavond. Onder het podium staat een kleine tent waar ze zich snel van een ander outfit kan voorzien terwijl de meer dan uitstekende dansers de show vervolgen.

Het houdt (gelukkig) maar niet op….

Gigantische poppen op het podium, een haai die piano speelt, vliegende basketballen door de zaal. Katy die zittend op een planeet die een akoestische versie van Wide Awake speelt terwijl ze door de zaal zweeft. Een grote opblaashand waaruit ze tevoorschijn komt en weer wegzakt voor het nummer Firework. Het is alsof Cirque du Soleil ingebouwd zit in de Katy Perry show.

Je zou bijna vergeten hoe geweldig haar nummers zijn als er zoveel showelementen overheen gegoten worden. Een Katy Perry show is een spektakel van jewelste, maar ik zou haar toch ook nog eens graag zien als zangeres met enkel een bandje. Zonder alle toeters en bellen en alleen de muziek die voor zich spreekt.

Nagenieten van topvermaak van het hoogste niveau

Als ik de Ziggo Dome uitloop word ik opeens weer geconfronteerd met de roze golf die bij Toppers in Concert vandaan komen. Misschien hebben die wel net zo’n spektakel voor hun kiezen gehad, maar de nummers van Katy Perry hebben zonder twijfel gewonnen.