Muziek

Kim Wilde – Eigen Huis & Tuin

Wie was de meest succesvolle Britse zangeres van de jaren tachtig? De vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Want wanneer ben je succesvol? En wat als die zangeres deel uitmaakte van een band?

Gaan we uit van het aantal onder eigen (artiesten)naam gescoorde solohits, dan gooit Kim Wilde hoge ogen. Vanaf haar debuut Kids In America stond ze in de jaren tachtig maar liefst 17 keer in de Britse singlelijsten, terwijl ze ook in Nederland meer dan een dozijn hits mocht noteren. Met haar cover van de Supremes classic You Keep Me Hangin’ On haalde ze zelfs de hoogste plek in Australië, Canada en Amerika. Ze fungeerde als voorprogramma van Michael Jackson tijdens zijn Bad tournee en trok met David Bowie de aardbol rond op diens Sound & Vision tour. Wereldwijd verkocht Kim, volgens haar eigen website, meer dan 20 miljoen singles en meer dan 10 miljoen albums.

VENTILATOR

Maakt haar dat meteen tot de béste Britse zangeres? Wie de twee openingsnummers in het prachtige, fonkelnieuwe CCXL Theater in Vlissingen hoort, zal dat niet snel durven beweren. Sterker nog, even hebben we het gevoel bij de auditieronde van Idols te zijn aanbeland. Kim zoekt naar de juiste toon en krijgt die maar moeilijk te pakken. Haar wat nasale stemgeluid blijft echter uit duizenden herkenbaar. En de charme druipt zowat van het podium. Kim putte eerder uit de visuele nalatenschap van Marilyn Monroe dan Madonna, en gaf daar – geruggensteund door haar vader Marty en broer Ricky – een voor het grote publiek acceptabele new wave achtige muzikale draai aan. Het belangrijkste instrument op het podium is misschien wel de grote ventilator, die Kims haren constant de ‘wilde’ windtunnellook geeft waardoor ze bekend werd. Het apparaat staat echter zo dicht bij de microfoon en maakt zoveel lawaai dat hij de aankondigingen bijna overstemt.

Ricky is nog steeds haar muzikale toeverlaat. Hij leidt de band en speelt de strakke slaggitaarpartijen die, samen met de pulserende synthesizersounds, Kims songs kenmerken. Hij ondersteunt haar ook vocaal tijdens een akoestisch intermezzo. De samenzang is mooi en wordt nog mooier als Lawrence Hill, die in zijn eentje het voorprogramma verzorgde, zich bij hen voegt. Zo kan het gebeuren dat Chequered Love voor de tweede keer op een avond de revue passeert, maar beide keren in een andere jas.

KERSTHIT

Het merendeel van het repertoire bestaat uit simpele, maar effectieve powerpopsongs, met daarin een groot aantal hits. Komen ze niet uit eigen stal, dan covert Kim ze gewoon van anderen. Of doet ze met hen samen. In Wildes loopbaan komen we namelijk opvallend veel collaboraties tegen. De meest bijzondere was niet haar gastoptreden bij de Britse thrashformatie Lawnmower Deth tijdens het Britse Download Metalfastival afgelopen zomer, maar wel de kerstsingle met komiek Mel Smith, met wie ze – als Mel & Kim – de naam van een bekend discoduo kopieerde en de kersthit Rockin’ Round The Christmas Tree nieuw leven inblies. Even lijkt Kim dat nummer te gaan vertolken, wanneer ze de winter haar favoriete jaargetijde noemt. Maar ze giechelt net op tijd dat het spelen van een kerstklassieker begin oktober niet echt gepast is.

GEWELDIGE THERAPIE

Al steekt het stijlicoon tegenwoordig iets strakker in de spijkerbroek dan voorheen, ze ziet er nog altijd goed geconserveerd uit. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan die andere belangrijke bezigheid in een mensenleven: tuinieren! ‘Tuinbouw heeft me mijn leven teruggegeven’, vertelde ze in een interview. ‘Tuinen zijn de plek waar ik me op kan laden. Het is zo’n geweldige therapie.’ Ook daar heeft Kim meteen een carrière van weten te maken. Ze presenteerde een reeks tv-programma’s over tuinieren en schreef er boeken over. Een duet met haar Duitse concullega Nena (Anytime Anyplace, Anywhere) plaatste Kim ineens weer in de muzikale schijnwerpers. De ene dag stond ze nog met rubber laarzen in de tuin, de volgende met leren laarzen in tv-studio’s. Sinds die tijd probeert ze beide liefdes te combineren. Door optredens op revivalfestivals, maar ook door incidentele tournees. ‘Het is absoluut niet zo dat ik in het verleden leef, maar het is wel fijn om er af en toe naar terug te keren. En dat kan via de muziek.’