Muziek

Review

Drievoudig kippenvel bij Imagine Dragons in Ziggo Dome

Nergens klinkt 'Amsterdam' zo goed als in Amsterdam zelf.

Ik krijg op drie momenten dik kippenvel tijdens het concert van Imagine Dragons in de overvolle Ziggo Dome. De eerste keer is al snel. Na het eerste nummer spreekt zanger Dan Reynolds de zaal toe: “Vrienden, het is een cliché, we leven en we gaan dood maar tot die tijd zijn we allen één. Ik wil dat jullie onderdeel van mij worden en ik onderdeel van jullie. Vanavond zijn we hier met zijn allen en is er even geen wereld buiten.” Natuurlijk zegt hij dit iedere avond weer opnieuw, maar daarom is het niet minder waar. Het raakt mij en de mensen om me heen.

Een avond Imagine Dragons is een avond in een andere wereld. Een heel prettige wereld. De enorme bak met hits helpt mee. Ik ken meer nummers uit mijn hoofd dan ik denk. De show is op zijn Amerikaans: Vet. Een enorme lichtshow en talloze effecten waaronder confetti, CO2, zeepbellen en ballonnen. Er is een podium dat ver de zaal in loopt en ontworpen lijkt te zijn om de band zoveel mogelijk contact te laten hebben met hun fans. Waar ik band zeg, bedoel ik eigenlijk Dan. De keren dat hij zich bij de rest van de band voegt zijn op twee handen te tellen. Het liefst staat hij op het puntje van de catwalk, dichtbij de fans. De liefde voor de fans komt op mij oprecht over. De liefde van de fans voor de band nog meer.

Het tweede moment waarop de haren op mijn armen overeind gaan staan is net voordat het nummer Demons ingezet wordt. In een openhartig moment vertelt Dan dat hij dit nummer schreef op een bijzonder slecht moment in zijn leven. Hij zat in een zware depressie en dat raakte hem diep. “Maar ik zocht hulp, ik ben nog steeds in therapie en daar schaam ik me niet voor,” vertelde de zanger. “Weet dat je niet alleen bent als je hier ook last van hebt, je leven is de moeite waard, spreek met mensen, zoek hulp en neem nooit die laatste stap.” Onbewust denk ik terug aan een half jaar geleden, wanneer de zanger van Linkin Park zich het leven benam, ook onder invloed van een depressie.

Ook als je niet voorin de Ziggo Dome staat is Imagine Dragons niet ver weg. Op tweederde van de show verplaatst de band zich naar een b-stage aan de andere kant van de zaal. Opeens staat de hele band weer pal voor mijn neus om een drietal nummers in een mooie akoestische uitvoering te spelen. Het lijkt bijna op een strijkkwartet. Ook nu weer loopt het kippenvel over mijn lijf als een meer dan prachtige uitvoering van het nummer Amsterdam wordt ingezet. Een nummer dat gaat over het enorme gevoel van vrijheid dat Dan ervaarde toen hij voor het eerst in onze hoofdstad verbleef. Ze zullen dit nummer in vele steden spelen maar nergens valt het zo goed als hier, in Amsterdam zelf.