Muziek

Review

Een kolkende AFAS tijdens Harry Styles

Gisteren stond Harry Styles, die we allemaal kennen van One Direction, voor zesduizend gillende fans in AFAS Live en onze fotograaf Ben Houdijk mocht dit tafereel aanschouwen.

Bestel hier je tickets voor Harry Styles in Ziggo Dome

In 2016 neemt One Direction een break voor onbepaalde tijd. De band bestaat dan zes jaar en heeft in die korte tijd de wereld veroverd. Het laatste optreden van 1D in Nederland was in 2014 toen de Amsterdam ArenA twee keer compleet uitverkocht raakte. Vanavond staat Harry Styles in zijn eentje daar vlakbij, in de wat kleinere AFAS Live. Het lijkt een voorzichtig begin van zijn solocarrière. In kleine zalen weer opnieuw beginnen. Als je zesduizend man tenminste klein vindt. Maar niets is minder waar. De rush op kaarten voor dit concert was enorm. Net als voor zijn Ziggo Dome concert in 2018. En als je de rijen buiten de AFAS bekijkt zie je dat de One Direction gekte nog steeds aan de hand is.

Zestig uur voor het begin van het optreden is Rosa (17 jaar) uit Hippolytushoef al in de rij aangeschoven. “En ik ben niet eens één van de eersten hé, er zitten al meiden vanaf zondagavond.” Al sinds het begin van 1D is ze fan van Harry. En natuurlijk gaat ze ook naar de Ziggo Dome, “ook staanplaatsen” zegt ze er meteen bij. Dat wordt dus weer zo vroeg in de rij staan om ook daar als eerste binnen te komen en vooraan te kunnen staan. “En ik ga ook nog naar Niall Horan in april. Daar heb ik een meet & greet voor kunnen kopen. Al mijn zakgeld en wat ik bij verdien gaat er aan op. Geen geld meer voor vakantie. Maar dat heb ik er voor over.” In de rij is overigens best gezellig alhoewel het weer niet meezit. Onderling hebben de fans een systeem met nummers die aangeven wie er als eerste was. Zo kun je af en toe toch de rij uit om naar de wc te gaan of om even op te warmen zonder je plek te verliezen.

Een aantal meiden staat alvast bij de artiesteningang van de AFAS Live. Om een glimp van Harry op te vangen als hij daar naar binnen gaat. Als eerste van de nog vier officiële leden van 1D brengt Harry Styles in mei van dit jaar een soloplaat uit. Met daarop de iedereen verrassende wereldhit Sign Of The Times. Het album heeft een fijne seventies west-coast feel en is volwassener dan de nummers van 1D zonder daar afstand van te nemen. En de nummers zitten er al goed in bij het publiek. Vanaf de eerste noot wordt alles meteen herkend en volop meegezongen. Zonder uitzondering zijn alle meiden in de zaal, en een enkele jongen, fan geweest van One Direction.


Ik maak een rondje in de gangen van de AFAS. Waar normaal gesproken er rijen voor de bar en de wc’s staan is het nu doodstil. Letterlijk iedereen staat of zit in de zaal en wil geen seconde missen van het concert. Halverwege zijn optreden verontschuldigt Harry Styles zich voor het feit dat ‘ie nog maar tien nummers heeft. Niet genoeg om negentig minuten vol te maken. De set wordt aangevuld met een door hem geschreven nummer van Ariana Grande en natuurlijk de onvermijdelijke One Direction nummers. Als Stockholm Syndrome wordt ingezet kolkt de zaal van enthousiasme maar het dak gaat er helemaal af als de band begint aan What Makes You Beautiful.

Een opvallende keuze is de Fleetwood Mac’s The Chain. Een nummer uit 1977 dat goed past in zijn set maar voor het eerst valt de zaal een beetje stil. Dit nummer kennen ze niet. Publieksfavoriet Kiwi wordt tijdens de toegift nog een keer herhaald en dan is het tijd voor het laatste nummer. “This is the time to get your lights out” vraagt Harry. De hele zaal licht op met duizenden lichtjes als de eerste tonen van Sign of the times worden ingezet. Het zou me niet verbazen als Harry Styles deze zomer op de grote festivals gaat spelen.

Pinkpop lijkt me een prima plek voor hem, net voor Bruno Mars bijvoorbeeld. Als ik Rosa was zou ik alvast gaan sparen!