Muziek

Lizzo in Ziggo Dome 2023

Donderdagavond 23 februari 2023 stond Lizzo in Ziggo Dome met haar 'The Special Tour'. Huisfotograaf Ben Houdijk was erbij en deelt hoe hij de avond ervaren heeft door zijn lens.

Alsof Koningsdag en de Gay Pride op één avond vielen. Lizzo kwam, zag en overwon de Ziggo Dome met haar The Special Tour. Niemand, maar dan ook letterlijk niemand, bleef op zijn stoel zitten of was niet aan het dansen.

Ben Houdijk
De popster opende de avond met The Sign en ging gelijk door met het aanstekelijke 2 Be Loved (Am I Ready). De sfeer zit er gelijk goed in.
Tussen haar show in Hamburg op 20 februari 2023 en deze Ziggo Dome-show zaten een paar vrije dagen die Lizzo in Amsterdam doorbracht. Eén van haar favoriete steden zoals ze zelf zegt. Gisteravond beleefde ze nogal een wilde avond waardoor ze aangeeft nooit meer hetzelfde naar bananen te kijken. Een referentie aan de erotische Bananenbar in Amsterdam.
The Special Tour viert de release van Lizzo’s vierde album Special dat in 2022 verscheen.
Lizzo wordt begeleidt door haar live band met de geuzenaam The Lizzbians. De band bestaat uit vier sterke vrouwen die drums, bas, gitaar en toetsen spelen.
Ook staan er negen danseressen op het podium, The Big Girls. Lizzo geeft ruimte aan plus-size danseressen om te laten zien dat die net zo goed zijn als hun dunnere collega’s.
Een ding is duidelijk geworden deze avond: de ster van Melissa Viviane Jefferson (zoals in haar paspoort staat) is de afgelopen jaren ongelofelijk snel gerezen. Het publiek eet uit haar hand.
Het is vier jaar geleden dat Lizzo een optreden gaf in Paradiso Noord. Een zaal met een capaciteit van 550 mensen. Vanavond stond ze in één van de grootste concertzalen van ons land.
Niet alleen qua live reputatie gaat het erg goed. About Damn Time, het slotstuk van de avond, won deze maand op de Grammy’s de award voor Record of the Year. Daarmee liet ze onder andere Harry Styles, Adele, Beyoncé achter zich.
Al sinds het eerste begin van de solo-carrière van Lizzo is DJ Sophia haar vaste DJ en voorprogramma. Ze warmt de zaal op voordat de show begint en ondersteunt Lizzo op het podium.
Sasha Flute, de dwarsfluit van Lizzo die zelfs een eigen instagram account heeft, stal op meerdere momenten de show.
Lizzo nam de tijd om een Tweet verstuurd door @gjkooijman te bespreken. Iemand die lijdt aan
een depressie maar toch de energie vond om naar de show te komen. Lizzo bedankte hem voor
zijn openheid en was oprecht blij en vereerd dat hij er was.
Na in haar tienerjaren flink gepest te zijn geweest besloot Melissa Jefferson om niet meer nerdy te zijn maar juist cool te zijn en begon met rappen. Een universitaire studie dwarsfluit volgde om te bewijzen dat zwarte meisjes dat ook kunnen.
Naast rappen wilde ze eigenlijk ook gaan zingen. Na het horen van Lauryn Hill, die beide deed, vond Lizzo ook de moed hiervoor. Als eerbetoon aan haar zingt ze in deze tour Doo Wop (That Thing).
In 2013 bracht ze haar eerste solo album uit: Lizzo Bangers. Dat niet heel veel deed. Haar carrière kwam niet echt van de grond. Tot in 2014 Prince haar liet zingen op zijn nummer Boy Trouble. Dat gaf haar het vertrouwen om door te blijven gaan.
Een erg divers publiek was er vanavond in de zaal. Ongelofelijk inclusief.
Er staat nog een tweede cover op de setlijst vanavond. Chaka Khan’s I’m Every Woman.
Naast DJ Sophia was er nog een tweede supportact: De Engelse zangeres Bree Runway. Bree nam in 2020 een nummer op ATM met Missy Elliott. Ook een van de favoriete zangeres/rappers van Lizzo.
Deze avond stond, zoals het oeuvre van Lizzo, in het teken van body positivity en liefde voor jezelf.
‘Je bent goed zoals je bent’ is de boodschap die door iedereen in de Ziggo Dome werd omarmd.
Onder het merk YITTY brengt Lizzo samen met een fabrikant haar eigen lijn lingerie voor plussize vrouwen op de markt.
I see you, Amsterdam! En deze woorden meende Lizzo ook echt. Het zaallicht ging aan en tot op de bovenste rijen sprak ze mensen aan. Die vervolgens groot geprojecteerd werden op het scherm achter haar. Zo maak je zelfs een grote zaal intiem.
Twerken is Lizzo’s handelsmerk geworden. Ze heeft er zelfs een TED Talk aan geweid met
een pleidooi voor deze dans die zijn oorsprong in de traditie van West Afrika heeft.
De complete Ziggo Dome wordt omgetoverd tot een grote discotheek als ze haar hit Juice ten gehore brengt. Niemand blijft stil staan
Een zichtbaar ontroerde Lizzo herinnerde de zaal eraan hoe we toe waren aan deze avond.
Take this love Amsterdam. Don’t give up. I love you and you love you too!
Geheel in stijl eindigt Lizzo at Bad Bitch O’Clock / Thick-thirty. Zoals de eerste zinnen van megahit About Damn Time luiden. Tijdens dit laatste nummer leek Ziggo Dome wel te bewegen. De energie die deze avond los kwam was fenomenaal.

Lizzo in Ziggo Dome gemist?

Niet getreurd, ze komt later dit jaar terug naar Nederland als headliner van North Sea Jazz Festival in Rotterdam Ahoy. Ten tijde van het schrijven van dit blog zijn er nog tickets beschikbaar voor het festival.