Muziek

Review

Metallica verplettert Ziggo Dome op eerste avond

...en ook een beetje zichzelf.

Het is even wennen voor de bezoekers van de eerste Metallica show. Alle tickets staan op naam en bij het scannen van je kaartje moet je ook je identiteitsbewijs laten zien. Dat levert flinke rijen op voor de deur van de Ziggo Dome. Maar als om vijf over negen de band het podium opstapt is zo goed als iedereen binnen.

Metallica heeft Nederland niet echt verwend met shows de laatste jaren. In 2014 was daar natuurlijk het optreden op Pinkpop, dat bijna werd afgelast door de zeer zware storm die over het festival raasde. De laatste Metallica show dateert nog uit 2009 toen zowel Ahoy als het Goffertpark in Nijmegen werd aangedaan. De Ziggo Dome shows van gisteravond en morgenavond waren zonder moeite binnen een uur uitverkocht.

Net als in 2009 staat nu ook het podium in het midden van de zaal. De band hecht grote waarde aan dicht op het publiek staan. Of zoals ze het zelf zeggen, bij de Metallica family.
En waarde, dat heeft het zeker. Doordat de leden van de band alle hoeken van het podium innemen, sta je letterlijk oog in oog met ze. Zelfs drummer Lars Ullrich draait gedurende het complete optreden 360 graden rond, zodat ook hij door iedereen gezien wordt.

Het geluid is daarnaast ook buitengewoon goed en vooral, HARD!
De vlammen uit 2009 zijn ingewisseld voor door de lucht dansende kubussen waarop prachtige projecties te zien zijn. En tijdens het nummer Moth Into Flame verschijnen tientallen vliegende lichtjes die uit het podium opgelaten worden.

Dat nieuwigheden niet altijd zonder gevaar zijn, blijkt wel uit de smakker die James Hetfield maakt tijdens Now That We’re Dead. Uit het podium rijzen percussie instrumenten omhoog en één van de schuivende podiumdelen blijft iets te lang open staan. James valt er in, maar mankeert gelukkig niets. Alleen een gekrenkt ego.

Het is overigens 33 jaar geleden dat Metallica voor het eerst in Nederland speelde. Als voorprogramma van Venom. Een deel van fans in de Ziggo Dome was daar al bij, maar wat wel opvalt in de zaal is dat het publiek zeker niet aan de oude kant is. Ik zie juist veel jonge mensen in het publiek.

Metallica heeft met het nieuwste album Hardwired… to Self-Destruct weer een spiksplinternieuw, vers en vooral hard visitekaartje afgegeven. Met shows zoals deze blijft de live reputatie van de band ook op een bijzonder hoog niveau. Dat brengt een nieuw publiek binnen waarmee Metallica nog jaren verder kan.