Muziek

Metropool Open Air

Ik werk bij een middelgroot poppodium in het oosten des lands. Het hele jaar door ben ik daardoor verzekerd van een groot aantal toffe concerten, want concertbezoek valt dan onder je secundaire arbeidsvoorwaarden zeg maar. In de zomermaanden is het wat stiller maar vanaf deze week gaat de pret weer beginnen. Bij Metropool in Hengelo (het betreffende middelgrote poppodium) hebben we 2 zalen waarvan de grootste een capaciteit heeft van 800 bezoekers. Dat beperkt je soms in de mogelijkheid om bepaalde artiesten te programmeren (want dan wordt er gekozen voor een grotere zaal) maar toch hebben we de afgelopen jaren een groot aantal dikke acts op het podium gehad waaronder Fun Lovin’ Criminals, Oscar and the Wolf (in de kleine zaal nog wel, gaat dus ook nooit meer gebeuren), Public Enemy, Triggerfinger, Echo and the Bunnymen en elke artiest die er in Nederland toe doet. Sommige artiesten groeien zo snel dat onze grote zaal echter te klein wordt en voor die acts wijken we ongeveer 2 weekenden per jaar uit naar het Openluchttheater in Hertme.

2

Hertme? Ja Hertme. Als je al geen idee hebt waar Hengelo ligt dan zal Hertme je al helemaal niks zeggen. Deze buurtschap onder de rook van Borne (Borne?) telt 466 inwoners. Een gemiddeld fors uitgevallen flatgebouw biedt ruimte aan meer mensen maar dat flatgebouw mist dan weer iets dat Hertme wel heeft: een prachtig Openluchttheater dat ruimte biedt aan dik 2000 bezoekers met een podium dat zo uit een middeleeuws sprookje lijkt te zijn gerukt. Midden in een bosrijke omgeving en deels overdekt ook nog eens en dus een prima locatie om mooie dingen te doen.

Dat doen we dan ook sinds enkele jaren. We begonnen onze Metropool Open Air concerten met lokale heldin Ilse DeLange enkele jaren geleden en meteen werd duidelijk dat we hier nog veel meer toffe artiesten konden neerzetten. En zo stonden ook Bløf, Racoon, The Common Linnets en Golden Earring al eens of meerdere malen in deze schitterende “middle of nowhere” want de betreffende acts kwamen graag nog een keer spelen in dit openluchttheater. Zo kwam Bløf eerder dit jaar voor de derde keer op visite en gaat ook Racoon dit jaar op herhaling.

3-blof

4-blof

Dat “buiten spelen” heeft nog wel wat voeten in de aarde. Bij Metropool zijn we van alle gemakken voorzien: een laad- en losplaats voor crew en artiesten, een moderne keuken waar we een lekkere hap voor diezelfde mensen kunnen bereiden en waar ook bezoekers kunnen eten alvorens naar een optreden te gaan, 2 zalen waar een goede licht- en geluidsinstallatie inhangt en in beide zalen een bar waar het bier en de cola rijkelijk vloeien. Op de eerste verdieping bovendien een gezellig muziekcafé waar je voor en na optredens terecht kan voor een drankje en een gezellige afterparty, mocht je niet direct de behoefte hebben om het Hengelose uitgaansleven onveilig te maken hetgeen trouwens ook veel bezoekers doen.

Dat is er in Hertme dus allemaal niet, of op veel kleinere schaal. Gelukkig hebben we een ploeg enthousiaste medewerkers en, misschien nog wel veel belangrijker, een groep van ongeveer 170 keihard werkende vrijwilligers die graag meehelpen om al deze ontbrekende faciliteiten daar in het Openluchttheater uit de grond te stampen. Twee dagen van tevoren gonst het van de bedrijvigheid in ons pand maar vooral in het Openluchttheater waar barren worden geplaatst, hekken worden opgesteld, toiletten worden gecreëerd en waar techneuten in de weer zijn met licht en geluid. Het resultaat is een concertlocatie die van alle gemakken is voorzien voor zowel artiest als bezoeker. Een huzarenstukje waar ik als simpele contentklopper alleen maar mijn petje voor af kan nemen.

Aankomende week organiseren we weer drie concerten in Hertme. Op donderdag trappen we af met niemand minder dan Selah Sue, een persoonlijk favoriet. Want hoewel de platenkast gedomineerd wordt door doorgaans mannen-met-gitaren-bandjes prijken ook beide albums van de Belgische alleskunster in de collectie. Ze treedt niet zo vaak op en het is zelfs de eerste keer dat ze in het oosten van Nederland te zien is dus mijn geluk kon niet op toen de bevestiging in de mailbox lag. Enig onderzoek op Youtube bevestigde ook al het vermoeden dat Selah live niet te versmaden is en aantreedt met een geweldige band die elke concertzaal en festivalweide naar de hand weet te zetten. U begrijpt, ik ben benieuwd!

Op vrijdag vertoont Racoon (uitverkocht!) zijn kunsten en die hebben vorig jaar in de stromende regen al laten horen dat ze tot de absolute top van Nederland behoren. Dit concert was trouwens in recordtempo uitverkocht dus volle bak verzekerd.

4-racoon

Racoon live in Hertme - Oceaan

Zaterdag wordt de concertreeks afgesloten door niemand minder dan Typhoon met zijn Titanenband. Een gezelschap dat ik al met enige regelmaat heb gezien want de band speelt meer dan eerder genoemde Selah Sue, verveelt nooit. Het knalt elke keer weer met deze groep muzikanten onder de bezielende leiding van Typhoon die met tweede album Lobi Da Basi hoge ogen gooide en menig award op de schoorsteenmantel mocht bijzetten. Stiekem hopen wij oosterlingen natuurlijk dat anarcho-tukker André Manuel nog even mee komt sneren bij prijsnummer Zandloper, maar mocht dat niet het geval zijn dan zal dat de pret niet drukken.

Het worden hoe dan ook een paar mooie dagen voor liefhebbers van live muziek aankomend weekend. Heb je donderdag of zaterdag nog geen plannen dan kan je nog aankomen, want voor beide concerten zijn nog enkele kaarten beschikbaar!