Muziek

Muse – Drones – Ziggo Dome 7-9-10 maart

Het kan je niet zijn ontgaan, Muse was afgelopen week in het land.

De drie Ziggo Dome concerten waren al snel uitverkocht maar de vraag naar de paar beschikbare kaarten in deze week was ongelofelijk.
Toen de eerste reacties van bezoekers op 7 maart los kwamen werd duidelijk dat deze Drones show er één was om gezien te hebben.
Nu heeft Muse een reputatie hoog te houden als het gaat om live shows. In de 10 jaar dat ze touren wordt de lat steeds hoger gelegd.
Voor deze Drones tour rijden er bv 24 vrachtwagens door Europa om het enorme podium en installatie te vervoeren. Om dit alles op te bouwen zijn er meer dan 180 man aan het werk.

Al bij de start van de show wordt de titel duidelijk. Op het semi-klassieke nummer Drones zweven er grote bollen door een donkere Ziggo Dome heen. Een langzaam ballet in de lucht wordt opgevoerd.

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-1

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-2

Als het licht aangaat staat Muse op het enorme podium. Chris en Dominique midden op het ronddraaide deel, Matthew Bellamy op het einde van de catwalk.
Ze trappen af met Psycho en meteen wordt duidelijk, holy fuck, wat een avond gaat dit worden. Het visuele aspect is overdonderend.
Waar je ook staat of zit in de Ziggo Dome het geluid is perfect.

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-6

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-7

De Drones tour bestaat uit 129 shows die niet allemaal dezelfde opzet hebben. In Juni 2015 stond Muse al op Pinkpop en Werchter in het kader van deze tour maar dat zag minder spectaculair uit.

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-8

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-12
 blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-13

Tijdens de avond komen er steeds meer visuele snoepjes bij. Links en recht van het midden ontvouwen zich grote banieren waar immense projecties op verschijnen. Het podium draait en rond en heeft zijn eigen lichtshow. Er duikt een piano op uit de catwalk. De drones vliegen nog steeds rond en worden overvlogen door een compleet spaceship. Binnen deze technologische hoogstandjes is het spiekbriefje van Matthew, met fonetisch uitgeschreven Nederlandse zinnen, dan wel weer mooi menselijk.

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-21

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-17

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-19

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-20

Ik ken geen band die de Ziggo Dome over letterlijk de hele lengte gebruikte. Een podium dat minstens 75 meter lang is. Een visueel spektakel dat 20 meter de hoogte in gaat en dan ook nog in 3D. Alsof je live in een IMAX theater zit te kijken naar een band.
En ik kan echt met goed fatsoen zeggen dat ik een show zoals deze nog nooit heb gezien. En dat je echt een kans hebt gemist als je dat niet hebt gedaan.

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-27

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-28

blog_2016-Muse-Ziggo-Dome-25

Muse sluit hun Drones tour af op Lowlands. Na 16 maanden on the road wordt dat de allerlaatste show. Niet zo groots en meeslepend als in de Ziggo Dome. Maar laten we niet vergeten dat de muziek van Muse ook zonder toeters en bellen nog steeds meer dan overeind blijft.

Meer foto’s.