Muziek

Nazomeren met 5 Seconds Of Summer in AFAS Live

De Australische band liet zijn warmte achter in Nederland.

Een werkelijk oorverdovend lawaai breekt los in de AFAS Live als om 21:00 uur de lichten uitgaan ten teken dat de show gaat beginnen. 6000 kelen schreeuwen zich suf als hun vier helden het podium oplopen. Rond 16.00 uur vanmiddag stond er al een rij tot aan de Ziggo Dome te wachten tot de deuren opengingen. De meest doorgewinterde fans waren er nog eerder, zichzelf al voorzien van een volgnummer en hier en daar een aluminiumfolie deken tegen de kou.

Als ik vanaf mijn fotografenplek de zaal in kijk zie alleen maar meiden staan met hier en daar een verdwaalde fanboy. Hier is geen twijfel mogelijk. De vier Aussies van 5 Seconds Of Summer zijn het klassieke voorbeeld van een boyband, maar dan wel eentje van het stoerste soort. Naast uitstekende zangers zijn het namelijk ook nog goede muzikanten die hun mannetje staan op het podium.

Vanaf het eerste nummer Babylon gaat het los en laten de heren van 5SOS de zaal niet meer los. Elk nieuw nummer wordt met een enorm gejuich ontvangen en luidkeels woord voor woord meegezongen. Heerlijk om jong te zijn en je helemaal te verliezen in een liveconcert van je lievelingsband.

In juni kwam het derde album van 5SOS uit. Vanavond bestaat het grootste deel van dit concert uit werk van dit album, maar ook hun oude werk wordt niet vergeten. De toegift begint toch wel met hun doorbraakhit She’s So Perfect. Dat blijft een klassiekertje, die met zo mogelijk nog meer gegil wordt ontvangen.

Als echt laatste nummer wordt het titelnummer van het derde 5SOS album Youngblood ingezet en springt de hele AFAS Live op en neer tot ze niet meer kunnen. Als Ashton opstaat achter zijn drumkit en met zijn stokken zwaait gaan er 12.000 handen de lucht in. En als de de laatste noot heeft geklonken nemen Luke, Calum, Michael en Ashton nog uitgebreid de tijd om afscheid te nemen van de zaal, die er geen genoeg van krijgt…

Het is duidelijk. 5 Seconds Of Summer kwamen, speelden en overwonnen. En het lijkt me geen toeval dat het de dag na het 5SOS concert ook meteen weer zomert in Nederland.