Muziek

Review

Niall Horan on his own in de AFAS Live

Fans van Niall Horan gaan door weer en wind.

Dat One Direction een enorm succesvolle band is geweest, mag duidelijk zijn. De 70 miljoen verkochte platen en de meer dan 100 nummer één hits over de hele wereld, zeggen wat dat betreft genoeg. Toen de band besloot om in 2015 te stoppen werd dit het vertrekpunt voor vier, en als je Zayn nog meerekent vijf, solo carrières. Twee van de vijf zangers steken er wat mij betreft boven uit; Harry Styles en Niall Horan.

Harry en Niall vallen ook op live gebied goed te vergelijken. Beide zangers geven hun eerste, eigen show in Nederland in de AFAS Live. Net als bij het concert van Harry Styles in november 2017, staan de fans ook voor Niall al vroeg in de ochtend voor de deur van zaal. In weer en wind (eind april kan nog best koud zijn) bivakkeren ze voor de AFAS Live, in de hoop zover mogelijk vooraan te staan tijdens het concert. Om zichzelf tegen de wind en de regen te beschermen, hebben de fans een waar tentenkamp gebouwd tussen de dranghekken.

Julia (18 jaar) heeft nummer 65 op haar hand geschreven. Sinds 6:30 uur in de ochtend staat ze al voor de deur van de AFAS Live. De dunne folie deken moet haar een beetje warm houden, maar veel helpt het niet. “We zitten dicht tegen elkaar aan om nog een beetje op temperatuur te blijven,” zegt ze. Op dit moment zijn er al een paar honderd fans naar binnen die een Meet & Greet ticket hebben gekocht. De 340 euro was haar een beetje teveel, maar het liefst had ze dat wel gedaan. Als ik haar om 17:00 uur in de middag spreek strekt de rij voor de AFAS Live zich al zo’n 300 meter uit. Een wonderbaarlijk keurige rij waarin zo te zien niemand voordringt. “We hebben onderling een systeem”, vertelt Julia, “Iedereen die aankomt krijgt een nummer op zijn of haar hand geschreven. Zo kun je rustig naar de wc en af en toe wat te eten halen. Wanneer je iets later terugkomt, kun je weer je eigen plek innemen. We zijn best wel sociaal.”

Wanneer ik de ruimte voor het podium inloop, spreek ik daar Demi. Op dat moment was het 20:50 uur, ongeveer dertig(!) uur nadat zij bij de AFAS Live aankwam. Zij heeft wel de Meet & Greet Experience gehad. Alhoewel het allemaal wel heel snel voorbij ging, was het volgens haar “Echt tof!” Niall kwam bij iedereen langs en maakte een kort praatje. Ze kreeg een knuffel van hem en ze mocht een foto met hem maken. “Ik sloeg een beetje dicht toen hij bij me stond. Je kijkt er zo lang naar uit, maar op het moment zelf weet je niet wat je moet zeggen.”

De lichten gaan uit en het concert begint. Ook live laten Niall Horan en Harry Styles zich goed vergelijken. Beiden zangers spelen twee One Direction nummers (Niall speelde Fool’s Gold en Drag Me Down) en twee covers. Uiteindelijk is één soloplaat niet voldoende voor een heel concert. Waar Harry in November Just a Little Bit of Your Heart (een nummer wat hij schreef voor Ariana Grande) speelde, speelt Niall Crying in the Club, een cover van een nummer van zijn flirt Camila Cabello. Beiden grijpen ze ook terug in het verleden. Harry Styles speelde, opmerkelijk genoeg, The Chain van Fleetwood Mac. Het nummer paste prima bij de 70’s Westcoast stijl van zijn debuutplaat. Niall gaat iets minder ver terug in de tijd en pakt uit met Dancing in the Dark van Bruce Springsteen.

Begeleid door een meer dan uitstekende band, gaat Niall soepel door de nummers van zijn soloplaat. Stuk voor stuk, worden alle nummers woordelijk meegezongen door de zaal. Of hij het iedere avond zegt weet ik niet, maar halverwege het concert benoemd hij het Nederlandse publiek als één van de beste ter wereld. Met veel plezier kijkt hij terug op de concerten met One Direction in de Ziggo Dome en de Amsterdam ArenA.

Niall blijkt, naast een prima gitarist, ook achter de piano volledig tot zijn recht te komen. Het nummer So Long, was één van de eerste liedjes die hij schreef voor zijn soloplaat, maar het nummer haalde het album uiteindelijk niet. Daar heeft hij toch een beetje spijt van gekregen, en terecht. Goed dat hij het live wél speelt.

Net als bij de Meet & Greet van Demi, is het concert voor de complete AFAS Live veel te snel afgelopen. Voordat iedereen het doorheeft, wordt Slow Hands, zijn grootste hit tot nu toe, ingezet en luidkeels meegezongen! De oranje ballonnen, die inmiddels zijn opgeblazen door de fans, doen weer een beetje aan Koningsdag denken. Harry Styles deed er na deze relatief kleine show, meteen een Ziggo Dome achter aan. Niall belooft ook snel weer terug te komen, dus ook daar zou best nog een overeenkomst in kunnen zitten. Als laatste nummer wordt On My Own ingezet.  No worries Niall, ook on your own kom je volledig tot je recht.